'Emoxion’, una mirada a la figura humana de la pintora catalana amb discapacitat visual Lola Raya, al Museu Tiflològic

La pintora Lola Raya amb unes de les seves obres de l'exposició 'Emoxion'

La pintora catalana amb discapacitat visual, Lola Raya, exposa al Museu Tiflològic de l'ONCE 'Emoxion', en què mostra 13 obres que es poden contemplar, des del 2 de juny fins al 16 de setembre, al carrer La Corunya, 18 (Madrid).

Nascuda a Terrassa (Barcelona) el 1965, Lola Raya mostra al Tiflològic una explosió de color i textura, que converteix les seves pintures en emoció en estat pur. El 1982 comença els estudis professionals de moda, confecció i patró industrial a l'escola Maria Auxiliadora de la seva localitat natal.

El projecte perquè veiés la llum 'Emoxion' va començar fa tres anys, quan va rebre la invitació del Tiflològic per exposar la seva obra. Lola Raya explica així el títol de la seva exposició: “A mi m'encanta representar la figura humana en moviment, amb una expressió màxima, que em transmeti emoció, la mateixa que vull transmetre amb la meva pintura. Quan vaig tenir les obres acabades vaig veure que era com una explosió de textures, colors; una barreja d´emoció amb expressió, d´aquí ´Emoxion´”. 

Una exposició que compta amb una banda sonora creada en exclusiva per Jose Manuel Martínez Cascales, que la defineix com a “una composició basada en l'estat emocional, amb un aire tranquil i molt emotiu, amb instruments com el duduk, una flauta armènia”.

El 2014, Lola Raya se centra de manera més professional en l'àmbit artístic, i n'amplia la formació mitjançant classes de dibuix i de pintura. A Bloc, Centre d’Expressió Artística de Terrassa, estudia la tècnica a pastís, de la qual posseeix un extens coneixement i amb la qual se sent connectada i identificada. 

Missatge d'empoderament

El diagnòstic, el 2017, d’una malaltia degenerativa de la visió impulsa Lola Raya a seguir endavant amb la pintura amb més força. Cada exposició és un missatge d'apoderament i empenta per a les persones que tenen una malaltia sobrevinguda.

'Emoxion' ha servit, segons les seves pròpies paraules, “per desafiar-me, amb l'objectiu de potenciar la meva motivació, fent alguna cosa nova i diferent del que havia fet fins ara”. Apassionada de la figura humana, Lola Raya busca “a les imatges que vull representar les mirades que parlen i els gestos que transmeten un estat emocional; quedant l'alegria, l'eufòria, la tranquil·litat, la calma, la serenitat o l'alegria reflectides en aquesta col·lecció”.

Lola Raya pinta amb els dits i amb pastís. “Em defenso amb els dits. M'encanta embrutar-me els dits amb els pigments, així estic més a prop de l'emoció que vull transmetre”, afirma. Tot i que a 'Emoxion' ha treballat amb una barreja de tècniques, com l'oli a l'aigua i diverses textures (teixit, pedra, corda, xapes, sac de jute, branques…), per obtenir un resultat nou i diferent.
 

Lola Raya ha realitzat tres exposicions en els darrers dos anys, de les quals destaca 'Thiancoumalal', el juny de 2020. Actualment, entre els projectes de l'artista hi ha el llançament de la seva firma de moda sostenible 'Lola Raya', a la que fusiona moda conscient, pintura i música. 
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts