L'ONCE celebra el Dia Mundial del Braille amb el Patge Reial que escriu i llegeix en braille les cartes als Reis d’Orient al CC Arenas
El Patge Reial de la Il·lusió va fer una aturada en el seu llarg camí des d'Orient. Va ser dijous 4 de gener, quan el Patge Reial més inclusiu de Catalunya, capaç d'escriure i llegir les cartes als Reis d'Orient en braille, va ser a la Plaça del Centre Comercial Arenas de Barcelona.
Va conviure amb els Reis Mags, que acabaven d'aterrar de l'any 2053. Acompanyats pels seus elfs i personatges robòtics, van ajudar a recollir totes les cartes i desitjos dels nens. Tradició i futur s'abracen en una gran il·lusió fent la màgia dels més petits.
"El sistema que va crear Braille és com màgia, un codi secret de sis petits punts en relleu visibles amb el tacte. Les persones cegues podem descobrir el món amb ells. Des de l'ONCE treballem perquè tothom sigui igual. Un camí molt important és garantir l'accés a la informació a més de 1.100 nens cecs o amb discapacitat visual de tota Catalunya. El Patge Reial inclusiu també és una figura que serveix per normalitzar la cultura popular, que pot ser igual de divertida, una activitat oberta a tothom, un exemple d'inclusió", reivindicà Enric Botí, delegat d'ONCE Catalunya.
Dia Mundial del Braille
L'any 2019, l'ONU va reconèixer i proclamar la data del 4 de gener com a Dia Mundial del Braille. Va ser després d'un llarg període de reclamacions per part de les persones cegues de tot el món, també de l'ONCE, les quals volien que es fixés aquesta efemèride en la data del naixement del creador d'aquest sistema de lectoescriptura, el francès Louis Braille.
L'any 1829, quan només tenia 18 anys, es va publicar el sistema de lectoescriptura que va idear i que porta el seu nom. Amb ell, els cecs de tot el món van poder sortir de la seva marginació social, cultural i educativa i van poder començar a llegir, informar-se, comunicar-se...
Des de l'ONCE s'impulsa l'ús del braille amb l'objectiu que els afiliats i la resta de la ciutadania puguin conèixer i gaudir d'aquest codi de lectoescriptura des de tots els seus àmbits: l'educatiu, el cultural, l'oci, els serveis i en moltes altres vessants. El Sistema Braille és un codi, però ull, no un codi secret. Es representen les lletres, els números, les majúscules, les minúscules, els signes de puntuació, els símbols matemàtics... i, fins i tot, partitures de música.
El braille ha permès que, durant 85 anys, l'ONCE continuï sumant punts.
El braille, gràcies a una conquesta de molts anys i de moltes persones, està present en la nostra vida quotidiana i la fa més fàcil per als qui no poden veure. Actualment, el podem trobar en l'ordinador, en el mòbil, en els medicaments, en l'alimentació, en els jocs, en la cartelleria, en els restaurants, en els ascensors... Ha entrat en universitats, biblioteques, restaurants, en la sanitat... i volem que s'expandeixi encara més.
Cupó Dia Mundial del Braille
L'ONCE es va unir també a aquest Dia Mundial del Braille dedicant-li el Cupó Diari' del mateix dijous 4 de gener: cinc milions de cupons van celebrar que gràcies als sis punts d'aquest codi de lectoescriptura la vida de les persones cegues és més accessible.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30