Els gossos pigall de l'ONCE a Catalunya reclamen que no se’ls distregui mentre caminen al costat d'una persona cega

Temàtica: Protagonistes
Un gos pigall en primer termé, amb el seu arnès, al carrer.

Un total de 957 gossos guia de l'ONCE acompanyen a l’actualitat a les persones cegues del país, aportant plena autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments en convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

A Catalunya hi ha actius 157 d'aquests gossos: a Barcelona 132, a Girona 11, un a Lleida i 13 a Tarragona.

Amb motiu del Dia Internacional del Gos pigall , que es celebrà dimecres 26 d'abril,  van reclamar a la societat la importància de no distreure la seva atenció mentre caminen al costat d'una persona cega, una acció que requereix de la seva concentració per a garantir la seguretat d'aquesta persona.

Coneixedors que els gossos guia són encantadors, tenen un comportament exemplar i inspiren molta tendresa per l'actitud i labor que realitzen, la Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) ha elaborat una sèrie de recomanacions per a la ciutadania i el correcte comportament adequat d'altres mascotes:

• Mai distreguis al gos pigall si porta posat l'arnès, perquè es trobarà realitzant la seva labor de guia o pendent de comportar-se de manera adequada al lloc en el qual està, en suport a la persona cega. En cas que vulguis acariciar-ho, pregunta primer al seu usuari o usuària si pots fer-ho.

• Mai donis menjar a un gos pigall. No coneixes si té alguna intolerància alimentària i li pots provocar un problema digestiu que perjudiqui la seva salut i alteri el suport que li brinda a la persona cega. Tingues present que existeixen aliments adequats per als humans que són perjudicials per als gossos.

• Mai deixis al teu gos solt si hi ha un gos pigall a prop. Tingues la teva mascota sempre controlat al teu costat.

• Si vols donar alguna indicació a la persona cega, mai ho facis estirant-li la corretja ni l'arnès del gos. Simplement, dirigeix-te a ella i fes-ho, preferiblement, pel seu costat dret, el contrari al gos.

• Els gossos guia també gaudeixen de molts moments de descans i esplai. Respectem la seva labor mentre van guiant, i deixem el joc i les salutacions per al seu temps d'oci.

Imatge del cupó del 26 d'abril, dedicat al Dia Internacional del Gos Pigall.

Per a donar suport a aquest Dia Internacional del Gos pigall, l'ONCE il·lustrarà cinc milions de cupons sota el lema ‘Ara no. Estic guiant’, on un dibuix mostra com una persona ofereix un os a un gos pigall amb arnès per a jugar amb ell.


Caminant Junts

L'ONCE té com una de les seves màximes la inclusió de les persones cegues en la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es dona suport a aquesta labor.

Per això es va crear la Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) fa més de trenta anys, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Situades a Boadilla del Monte (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris i usuàries.

En la seva trajectòria, la Fundación ONCE del Gos Pigall ha facilitat prop de 3.500 gossos a les persones cegues o amb baixa visió del nostre país per a millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint a aquests animals en un veí més al costat de la societat. Les races més utilitzades són labrador retriever, l'encreuament d'aquesta amb golden retriever i caniche gegant com a gos hipoal·lergogen, i pastor alemany.

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Octubre

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya

Publicador de continguts