Presentat un suport per subjectar el comandament accessible de semàfors al bastó o a l’arnès del gos pigall de les persones cegues
S'ha presentat un dispositiu per subjectar el comandament activador dels semàfors, en el qual ha participat Anaïs Garcia, cap d’Autonomia Personal, tecnologia i accessibilitat de l’ONCE Catalunya. Es va presentar divendres 26 de gener.
El disseny del suport respon a una necessitat concreta expressada per les persones cegues o amb discapacitat visual. Els semàfors acústics s’activen a través d’un comandament a distància, distribuït gratuïtament per l’ONCE, que funciona a demanda de la persona amb ceguesa, quan el prem activa el senyal sonor durant un cicle del verd.
En tractar-se d’una activació a demanda, es fa necessari que la persona agafi el comandament amb la mà, de manera que en una mà duu el bastó de mobilitat o el gos pigall, i en l’altra, el comandament d’activació. Aquest comandament també es fa servir per obtenir informació a la xarxa de bus de TMB o per ubicar l’entrada d’alguns edificis i equipaments.
El suport dissenyat permet acoblar el comandament al bastó o a l’arnès del gos pigall de manera que amb una sola mà es poden subjectar l’element de mobilitat (bastó o gos pigall) i també activar el semàfor acústic. Tenir una mà lliure durant l’estada al carrer permet millorar la vida autònoma de la persona, possibilitant agafar al fill o filla petit de la mà, dur el paraigua o un cotxet, entre d’altres.
La peça, fabricada amb filament de pla, s’ha adaptat tenint en compte la forma i mida dels diferents tipus de bastons i arnesos, i les necessitats específiques de cada persona usuària. Una de les prioritats ha estat que el suport fos resistent als cops, que quedés fixat per evitar la pèrdua del comandament i que tingués la forma més ergonòmica possible per evitar les col·lisions. Es calcula que aquest suport podria arribar a tenir unes 70.000 persones potencials usuàries a tot l’Estat, afiliades a l’ONCE.
Jocs de taula inclusius
També s’han dissenyat i fet quatre jocs de taula inclusius on les peces tenen formes, mesures, textures i colors que faciliten el joc a tothom. Aquests, construïts amb fusta, són un dòmino, un quatre en ratlla, unes dames i un joc de memòria. Tenen elements tàctils que permeten identificar les diferents peces sense utilitzar el sentit de la vista. A més, també s’ha dissenyat un cinquè joc format per 10 cel·les, cadascuna amb 6 elements que corresponen als punts Braille, que permeten construir les diferents lletres de l’alfabet. Aquest darrer joc permetrà donar a conèixer el codi de lectoescriptura utilitzat per les persones amb ceguesa.
Projectes a disposició de la ciutadania
L’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast de la ciutadania, les entitats i els professionals del sector els dos productes a través de l’Ateneu de Fabricació de les Corts i del Banc del Moviment. Les persones interessades en el suport pel comandament es poden dirigir presencialment a l’Ateneu, demanant cita prèvia, o bé descarregar l’arxiu per imprimir-lo en la seva pròpia impressora 3D. Pel que fa als jocs de taula inclusius, qui en vulgui disposar de manera puntual s’haurà d’adreçar al Banc del Moviment o sol·licitar ajuda per construir-ne un a l’Ateneu de Fabricació de les Corts.
L’Ajuntament de Barcelona vol així fer un pas més en el seu compromís per fer de Barcelona una ciutat accessible i inclusiva per a tothom. L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i l’Ateneu de Fabricació de les Corts, amb la col·laboració de Barcelona Activa, han engegat aquests projectes d’innovació social anomenat “3D per a tothom”. Vol millorar la qualitat de vida i autonomia personal de les persones amb discapacitat, explorar les possibilitats de la tecnologia 3D per confeccionar productes de suport a mida de les necessitats del col·lectiu i donar a conèixer i fomentar la participació de les persones amb discapacitat als Ateneus de Fabricació de la ciutat.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30