Trobada de convivència de persones cegues amb els seus gossos pigall: uns 30 gossos guies es banyen i juguen a la platja de la bassa d’Arena i fan un passeig en barca pel Delta de l’Ebre.

Seccions: Protagonistes
gossosdeltaplatja.jpg

Dissabte 28 de setembre va tenir lloc la III Trobada de Convivència per a les persones afiliades d’ONCE Catalunya que son usuàries de gossos pigall, organitzada pel Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya en col·laboració amb l’Associació d’Usuaris de Gossos Guia de Catalunya amb l’objectiu de gaudir d’una jornada que permet als afiliats usuaris de gossos pigall estar més a prop, conèixer-se millor i visibilitzar la tasca digna d’encomi que duen a terme els gossos pigall.

Van assistir el delegat territorial de l’ONCE Catalunya, Enric Botí i el president del Consell Territorial, David Bernardo. “Els gossos pigall tenen dret d’accés universal a qualsevol espai públic o privat. A tots els llocs, tots. Excepte els quiròfans, poden accedir arreu. És bo recordar-ho perquè, a vegades, es veta la seva entrada a un taxi, bar, restaurant o espai d’oci. Cal dir que són excepcions, però hem d’estar molt atents amb el compliment de les normes en aquest sentit i fer molta pedagogia”, apunten Botí i Bernardo.

La trobada va ser al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Allà, uns 30 gossos guia van poder córrer i jugar lliurament a la platja de la Bassa d’Arena, habilitada per a gossos, que es troba al final del passeig de Riumar. És una platja de sorra fina daurada, envoltada d’entorns naturals. 

La trobada va ser al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Allà, uns 30 gossos guia van poder córrer i jugar lliurament a la platja de la Bassa d’Arena, habilitada per a gossos, que es troba al final del passeig de Riumar. És una platja de sorra fina daurada, envoltada d’entorns naturals.

A continuació, van anar cap a l’embarcador per fer un passeig en barca per la desembocadura del riu Ebre. Durant el  trajecte, d’una durada d’uns quaranta-cinc minuts i acompanyats per un guia, els afiliats a l’ONCE i els seus gossos van descobrir els punts clau dels últims quilòmetres del riu. Partint des del davant de l’illa de Buda, es navega riu avall observant el port de Deltebre, els camps d’arrossars, el Monticle de les Verges, l’illa de Sant Antoni i el Garxal (zona de nidificació d’aus), fins a arribar a l’actual desembocadura del riu Ebre i a la Gola de Sorrapa. Seguidament es van desplaçar a la localitat de Sant Carles de la Ràpita per gaudir d’un dinar de germanor.

A l’actualitat a Catalunya hi ha 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida.

Durant el trajecte, d’una durada d’uns quaranta-cinc minuts i acompanyats per un guia, els afiliats a l’ONCE i els seus gossos van descobrir els punts clau dels últims quilòmetres del riu Ebre..

Història dels gossos pigall a l’ONCE
L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració. En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.
Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes.

Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid), les instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic. 

La Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dóna a conèixer la gran importància que té el respecte del dret d’accés d’aquests gossos als llocs públics o d’ús públic. Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de joc l’Organització que ofereixen els nostres 2.700 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Juliol

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts