‘IV Trobada de Convivència’ entre persones cegues i els seus gossos pigall a Lleida

gossos_lleida.jpg

Dissabte 23 d’octubre va tenir lloc la ‘IV Trobada de Convivència’ per a les persones afiliades d’ONCE Catalunya que son usuàries de gossos pigall. Va estar organitzada per l’ONCE a Catalunya en col·laboració amb l’Associació d’Usuaris de Gossos Guia de Catalunya amb l’objectiu de gaudir d’una jornada que permet als afiliats usuaris de gossos pigall estar més a prop, conèixer-se millor i visibilitzar la gran tasca que duen a terme els gossos pigall.

Va ser al Parc de la Mitjana, una zona verda de la ciutat de Lleida de tipus fluvial, on es concentren petits llacs i boscos. Abarca una superfície aproximada de 90 hectàrees i està situat al nord-est de la ciutat i al llarg del recorregut del riu Segre, aigües amunt de la resclosa del canal de Seròs. Disposa de berenadors, zona d'embarcador i ponts per als vianants que travessen el riu Segre. Va ser declarada àrea d'interès natural. La fauna i la flora corresponen a la tipologia de bosc de ribera.

Hi té diferents punts d'interès com el Centre d'Interpretació, Àrea de descans “La Carbonera” (on els nostres companys, els gossos, van poder jugar, córrer i gaudir tots junts), Pont de Ferro, Pous de Sant Miquel, La Bassa Gran i l'Embarcador.

Van assistir el president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya, David Bernardo, la directora-gerent de la Fundació ONCE del Gos Guia, María Jesús Varela i Sandra Castro i Bayona, 3a tinenta d'alcalde de Lleida i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes. “Els gossos pigall i els seus usuaris tenen dret d’accés universal a qualsevol espai públic o privat. A tots els llocs, tots. Excepte els quiròfans, poden accedir arreu. És bo recordar-ho perquè, a vegades, es veta la seva entrada a un taxi, bar, restaurant o espai d’oci. Cal dir que són excepcions, però hem d’estar molt atents amb el compliment de les normes en aquest sentit i fer molta pedagogia”, apuntà David Bernardo.

Actualment a Catalunya hi ha 181 gossos pigall en actiu: 151 a Barcelona, 17 a Tarragona, 12 a Girona i un a Lleida.

Història dels gossos pigall a l’ONCE
L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració.

En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Ubicada a Boadilla del Monte (Madrid) compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transports i llocs públics o d'ús públic.

La Fundació ONCE del Gos Guia organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dona a conèixer la gran importància que té el respecte del dret d’accés d’aquests gossos als llocs públics o d’ús públic. Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de joc de l’Organització que ofereixen els nostres 2.500 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)