Es presenta el projecte per fer el primer centre comercial sensoritzat per a persones cegues
Dimarts 21 de febrer es va donar a conèixer el projecte de sensorització del Centre Comercial Arenas de Barcelona per a persones amb discapacitat visual, que actualment es troba en la fase final del seu desenvolupament. Serà el primer a Espanya a aplicar aquesta tecnologia i fer que sigui totalment accessible.
El projecte es va presentar en un acte conjunt de les diferents parts que han col•laborat, amb la presència de Jordi Arrufí, director de Programes de Transformació Digital i de d-LAB a Mobile World Capital Barcelona; Oscar Mata representant de Merlin Properties; David Zanoletty, Cap del Departament de Tecnologia Accessible i I + D de Fundació ONCE i Xavier Grau, delegat territorial d'ONCE Catalunya. A més, es va comptar amb l'experiència de dues usuàries cegues, Vanesa González i Ana Andreu, i l'explicació tècnica de Jesica Rivero Espinosa, responsable de I + D de ILUNION Tecnologia i Accessibilitat. També han col•laborat en la seva implementació Wayfindr i la Universitat d'Oslo.
La solució conjunta de Wayfindr i ILUNION Tecnologia i Accessibilitat ofereix un sistema d’orientació per a persones amb discapacitat visual que els permet moure per espais públics interiors i realitzar les seves compres, a través de missatges orientatius d'àudio que reben des del seu smartphone.
El director de d-LAB del Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí, va dir que el programa "utilitza una tecnologia de 'beepcons' -dispositius basats en tecnologia Bluetooth- que estan instal•lats en botigues i en altres punts estratègics del centre comercial que permeten ubicar la persona que l'està utilitzant i orientar-lo durant el seu recorregut ".
Prova pilot
Quaranta persones cegues afiliades a l’ ONCE van provar el sistema en la fase pilot, va explicar el cap del Departament de Tecnologia Accessible i R + D de la fundació ONCE, David Zanoletty.
El delegat territorial d'ONCE a Catalunya, Xavier Grau, va recordar que "la nostra missió principal és que les persones amb discapacitat visual puguin realitzar una activitat com qualsevol altra persona". Grau va posar de manifest "que el sistema és una prova de com el disseny per a tots i l'accessibilitat universal en la tecnologia permeten la inclusió de tots, no només de les persones amb discapacitat. En aquest cas el projecte té un valor integrador atès que servirà d’orientació també per a persones sense discapacitat visual".
El director de gerències de Merlin Properties, Óscar Mata, va detallar que "l’app farà possible que les persones amb discapacitat visual també puguin accedir als nostres centres comercials amb normalitat", va subratllar.
Una de les persones cegues que va participar a la demostració, Ana Andreu, va destacar que "la idea és molt bona. En un centre comercial les persones cegues necessitem una orientació per trobar les botigues o restaurants”.
Autonomia
"És una eina molt important", va comentar Andreu, que va assenyalar que el disseny d'aquest centre comercial, en forma circular, com plaça de bous que va ser antany, "és més desorientador per a nosaltres i amb aquesta aplicació ens és més fàcil desplaçar-nos. ".
Per Vanesa González, una altra afiliada que va testar la nova tecnologia, aquesta iniciativa suposarà una " solució" ja que "abans havia de preguntar molt per arribar a una botiga i aquesta aplicació, quan estigui acabada, farà possible que pugui fer-ho de forma autònoma". Vanesa va explicar que l'aplicació permet escollir dues opcions de recorregut, "la manera passeig i la manera guiat". Aquesta última consisteix en què la persona indica el lloc al qual vol arribar i comença a escoltar les indicacions que li transmet una veu com si d'un GPS es tractés.
“Les noves tecnologies, si es desenvolupen pensant en tots des de l’inici, són una gran ajuda per a les persones amb discapacitat. I, sempre, són complementàries a les sol•lucions tradicionals consistents en adaptar els equipaments físics”, va destacar Xavier Grau.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31