Rubí instal·la els primers 20 semàfors accessibles

 • Boletín: Nº 26 GENER 2019

  Temática: T'interessa Foto del Diari de Rubí en la qual un operari municipal instal·la un dels nous semàfors accessibles de la ciutat.

  La reivindicació dona els seu fruit. L’Ajuntament de Rubí va iniciar a principis de desembre  la instal·lació de sistemes de semàfors acústics per a a una vintena de punts de la ciutat vallesana. L’objectiu d’aquesta iniciativa,  amb la col·laboració de l’ONCE, és fer accessibles diverses cruïlles del municipi.

  El nou dispositiu  incorpora un sistema que es diu Passblue. S’activa mitjançant Bluetooth quan s’aproxima una persona amb discapacitat visual —gràcies a una aplicació instal·lada al telèfon mòbil o a un comandament a distància que ha de tenir l’interessat—. La personat rep un senyal acústic que l’avisa tant de la proximitat d’un semàfor com de si aquest està en fase verda o vermella.

  “Creuar un pas de vianants és una cosa que fem pràcticament cada dia, però si la capacitat visual és reduïda o nul·la, aquesta acció pot resultar difícil i perillosa”, va reflexionar l’alcaldessa, Ana M. Martínez. “Amb l’objectiu de millorar l’autonomia de les persones invidents, hem optat per instal·lar aquests semàfors acústics a diverses cruïlles de la ciutat de la mà de l’ONCE, que ens ha ajudat a determinar els encreuaments on calia ubicar aquest sistema”, va apuntar Martínez al Diari de Rubí.

  Paco Aguilar, director de l'ONCE a Terrassa,  agència de la qual depèn administrativament la població de Rubí, es mostra especialment satisfet d'aquesta iniciativa que arriba després d'un bon treball conjunt i moltes reivindicacions. 

  Semàfors sonors
  La informació sonora  és de tres tipus, que es diferencien per la freqüència i durada dels sons. D’una banda, disposen d’un to d’orientació que permet a l’usuari conèixer l’existència del semàfor i situar-se a la zona correcta per poder creuar pel pas de vianants. Emeten un altre tipus de senyal per a cada fase, que indica a la persona cega quan pot travessar i quan el semàfor està a punt de canviar a fase vermella, millorant l’accessibilitat i seguretat.

  Les cruïlles que compten amb aquest nou dispositiu acústic són les de Pau Claris – Cadmo (4 semàfors), Joaquim Blume – Cadmo (2 semàfors), Magallanes – Magí Raméntol (2 semàfors), Magallanes – Calderón de la Barca (2 semàfors), Pintor Fortuny – Calderón de la Barca (4 semàfors), Joan Fiveller – Marià Benlliure (4 semàfors) i Can Cabanyes – Rambla del Ferrocarril (2 semàfors). En el futur, la voluntat és ampliar el nombre de semàfors accessibles.