Les persones cegues reivindiquen en 'El dia del bastó blanc' que les adaptacions d’espais i edificis per la pandèmia es facin amb disseny universal

 • Boletín: Nº 47 NOVEMBRE 2020

  Temática: T'interessa 'ONCE celebrà el Dia Internacional del Bastó Blanc

  L'ONCE celebrà el Dia Internacional del Bastó Blanc, signe de la mobilitat de les persones cegues a tot el món, i llançà un avís a les autoritats perquè les adaptacions d'infraestructures, edificis i altres espais que es realitzen per raons de la pandèmia siguin accessibles. Aquesta reivindicació es va fer conjuntament amb la Unió Mundial de Cecs (UMC).

  L'ONCE i la resta d'organitzacions de persones cegues del món continuen reivindicant que s'apliquin normes de disseny universal. “És necessari que tota la ciutadania s'adapti a la nova normalitat sense que ningú es quedi enrere o vegi limitada greument la seva mobilitat o accés a serveis públics, el que pot ser encara més greu en cas de persones cegues o amb una altra discapacitat” subratlla Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

  A més, l'Organització recordà la importància que té el bastó blanc per a la vida independent de les persones cegues o amb discapacitat visual. I reivindica la capacitat i la necessitat d'aquestes persones de comptar amb espais i serveis cada vegada més accessibles, especialment en la situació en la qual viu el món.

  L'ONCE se sumà així a la reivindicació de la UMC en la recerca de com gestionar la Covid-19 i el seu impacte, i recordà als països que no oblidin les obligacions consagrades a la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, més específicament, en el seu Article 9, requereixen que els països identifiquin i eliminin els obstacles i barreres i garanteixin que puguin accedir al seu entorn, al transport i a serveis públics.

  A l'Article 19, s'assenyala que han de poder viure amb independència i estar incloses en la comunitat. A més, al número 11 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), es destaca la importància de fer que les ciutats i els assentaments humans siguin segurs per a tota la ciutadania. Cal que els països s'esforcin per aconseguir aquesta fita, ja que l'accés universal eliminarà alguns dels reptes als quals en l'actualitat s'enfronten els usuaris cecs i amb discapacitat visual del bastó blanc.

  En la celebració del Dia Internacional del Bastó Blanc, l'ONCE, al costat de la UMC i a la resta d'organitzacions de persones cegues, confia que els que elaboren les polítiques reconeguin la importància del dret de les persones cegues i amb discapacitat visual a desplaçar-se amb independència i seguretat en un entorn universalment accessible amb el seu bastó, així com que elles mateixes valorin tenir-lo, utilitzar-lo i mantenir-lo desinfectat per seguretat de tots.