Els gossos pigall de l’ONCE mostren a Reus com donen autonomia i mobilitat a les persones cegues

 • Boletín: Nº 35 NOVEMBRE 2019

  Temática: T'interessa L'exhibició a Reus va anar a càrrec de dos instructors amb dos gossos pigall de la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG), una institució que en els seus 29 anys d'història ha facilitat més de 2.500 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual.

  Dissabte 26 d’octubre va tenir lloc, a la Plaça de la Llibertat de Reus, una exhibició dels gossos pigall de l'ONCE que mostrà com les persones cegues usuàries d'aquests animals guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments. L’exhibició va estar presidida per Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. Es va posar un antifaç i va fer una petita part del circuit amb un gos pigall. Per part de l’ONCE hi van ser Rafaela Pérez, vicepresidenta primera del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya i Arantxa Vallespi, directora de l’agència de l’ONCE a Reus.

  L'exhibició va anar a càrrec de dos instructors amb dos gossos pigall de la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG), una institució que en els seus 29 anys d'història ha facilitat més de 2.500 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual, i que han convertit aquests animals en un veí més al costat dels ciutadans catalans. A l’actualitat a Catalunya hi ha 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida.

  La durada de l’exhibició va ser d’entre 60 i 90 minuts. Es va fer en un espai d’uns 300 metres quadrats dividit en les següents zones: zona obediència (àrea diàfana), zona d'obstacles en ziga-zaga (en aquesta zona es col·loquen entre 5 i 10 obstacles), zona rampa i pas de zebra, escala, zona d'obres (els elements de què consta la decoració d'aquesta zona són: carretó, pala, bastida, 2 tanques d'obra i atrezzo de construcció) i zona terrassa.

  Es va poder observar com els gossos guia estan capacitats per evitar obstacles fixos i mòbils; avisar a l'usuari de creuaments i graons; buscar passos de vianants, entrades i sortides de tot tipus d'establiments i fins i tot localitzar escales o parades d'autobús.

  Prèviament a aquesta exhibició, dijous 24 d’octubre va tenir lloc a l’agència de l’ONCE a Reus una xerrada per tal de conscienciar a la societat de l’accessibilitat i ús dels gossos pigall i de com les persones cegues usuàries d'aquests animals guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments. Hi participà Rafaela Pérez, vicepresidenta primera del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya; Arantxa Vallespi, directora de l’agència de l’ONCE a Reus i dos usuaris de gossos pigall de Reus.

  Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever i pastor alemany. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic.

  Dissabte 26 d’octubre va tenir lloc, a la Plaça de la Llibertat de Reus, una exhibició dels gossos pigall de l'ONCE que mostrà com les persones cegues usuàries d'aquests animals guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments.

  29 anys d'història
  L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració.

  En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

  Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid) compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

  La Fundació ONCE del Gos Pigall (FOPG) organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dóna a conèixer la gran importància que té el respecte del dret d’accés d’aquests gossos als llocs públics o d’ús públic. Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de l’Organització que ofereixen els nostres 2.700 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.