Un atleta amb disCapacitat visual afiliat a l'ONCE fa la “III Volta Solidària a Espanya”: 1.900 km a peu i bici en 35 dies en favor de les Malalties Rares

 • Boletín: Nº 34 OCTUBRE 2019

  Temática: Solidaritat Marcos Bajo.

  Marcos Bajo, esportista afiliat a l'ONCE amb disCapacitat visual a causa d'una Malaltia Rara, cofundador de l'Associació Mou-te pels que no poden, és l'artífex de la III Volta Solidària a Espanya. Els objectius són: donar a conèixer les Malalties Rares (MR, les que afecten a menys de 5 de cada 10.000 persones); animar a les persones amb discapacitat a practicar esport saludable; eliminar les barreres socials i acostar a la població la realitat dels pacients i familiars de MR. També pretén recaptar fons per a la continuïtat de les investigacions.

  El repte consisteix en un recorregut per Espanya en modalitat duatló (diàriament, una marató a peu i una mitja marató en bicicleta) en 35 dies, en els que unirà 8 comunitats autònomes, passant per diverses de les seves capitals, en una ruta de prop de 1.900 km.

  S'iniciarà a Bilbao el 7 d'octubre, després de dues etapes pròleg pels voltants de la capital biscaïna i acabarà a Barcelona el 10 de novembre de 2019 (a l’Hospital de Sant Joan de Déu).
  Bajo en aquesta III Volta Solidària visitarà 5 centres de recerca en Malalties Rares, becats en 2018 o 2019 per l'Associació que presideix, amb l'ànim de fer visible la situació actual de la recerca a Espanya.
  Marcos Bajo està acostumat a grans desafiaments. El 2015 ja va completar la Volta Solidària a Catalunya i el 2016 la Volta Solidària a Espanya, juntament amb la seva parella, Minerva González, amb el mateix objectiu, recorrent 1.000 i 3.500 km. respectivament.

  marcos Bajo, corrent a Montjuïc.

  Marcos Bajo és un esportista amateur que té retinosi pigmentària, malaltia que li produeix una deficiència visual amb una visió central de només 5 graus.
  Va començar als 18 anys a participar en curses per muntanya com a guia de persones cegues en el grup de l'ONCE Catalunya. Des de fa 6 anys la seva malaltia s'ha vist agreujada i des de llavors sol anar guiat per poder competir amb absoluta seguretat. Ha estat entre els millors guies i esportistes amb discapacitat visual en l'àmbit estatal.

  Campió del Món en la combinada dels Parasky Games 2012 en categoria deficients visuals, el 2012 va donar el salt a les proves de marató de muntanya i des de llavors cada vegada practica més proves de llarga distància.  Ha fet Madrid-Segovia (102 km. 2013); Marató de Barcelona 2017 i 2018, Marató de Zaragoza 2019, entre d'altres, i ha estat nomenat Millor esportista de Catalunya en curses per muntanya, temporada 2018/19 categoria deficients visuals.

  Al costat de Marcos anirà seu equip de suport, format per Minerva González i Gregorio Jiménez, els quals li donaran suport, nutricional i logístic. Daniel Esquiva i Roberto Calderón s'uniran en trams puntuals. L'equip format íntegrament per persones amb alguna discapacitat, amb patologies com ara, ceguesa per despreniment de retina, afeccions cardíaques, retinosi pigmentària i síndrome de Ménière.
  Com sempre asseguren "el seu millor premi en qualsevol carrera és poder ajudar a companys amb altres discapacitats o poder donar a conèixer les MR”.

  Esport per a persones amb discapacitat visual
  La pràctica de qualsevol esport suposa un element d'integració i millora de la qualitat de vida de les persones cegues o amb discapacitat visual greu. Per a totes les edats i en diferents nivells, hi ha un esport adaptat que permet socialitzar-se, entrenar i competir en igualtat de condicions que la resta d'esportistes. Les persones cegues practiquen un ampli ventall d'esports, sent els més freqüents i favorits: natació, atletisme, judo, esquí alpí, futbol, goalball, muntanyisme i escacs.

  Escoles Esportives ONCE
  En l'esport base, l'ONCE ha impulsat les trobades d'Escoles Esportives, en els quals escolars cecs o amb discapacitat visual greu procedents de diferents punts d'Espanya es reuneixen amb l'objectiu de compartir experiències esportives i fomentar la seva integració social a través de l'esport, demostrant que aquesta pràctica pot i ha de ser per a tothom.

  A nivell d'alt rendiment, també hi ha un esport adequat a cada afiliat a l'ONCE. Per això l'Organització estimula i ajuda als esportistes amb especials aptituds per a l'alta competició. Els Jocs Paralímpics són una bona mostra de l'excel·lent nivell que han assolit les persones cegues o amb discapacitat visual greu.