V Jornada de convivència de persones cegues amb els seus gossos pigall: uns 50 gossos guies es banyen i juguen a l’Aquapark de la Roca del Vallès

 • Boletín: Nº 68 OCTUBRE 2022

  Temática: Protagonistes Al migdia, va haver un dinar de germanor.

  Dissabte  27 de setembre va tenir lloc la V Jornada de Convivència per a les persones afiliades d’ONCE Catalunya que son usuàries de gossos pigall, organitzada per l’ONCE a Catalunya, en col·laboració amb l’Associació d’Usuaris de Gossos Guia de Catalunya, que enguany celebra el seu 40 Aniversari.  L’objectiu va ser, com sempre en aquesta jornada, tenir un punt de trobada que va permetre als afiliats usuaris de gossos pigall estar més a prop, conèixer-se millor i visibilitzar la gran tasca que duen a terme els gossos pigall. Hi van anar uns 50 gossos guia acompanyats dels seus usuaris.

  Van assistir  el president del Consell territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo;  Alba Mestres, presidenta de l’Associació d’Usuaris de Gossos Guia de Catalunya i la directora de l'Escola ONCE del Gos Pigall (FOPG), María Jesús Varela.

  La jornada va tenir un marc ideal, a l’Aquapark de la Roca del Vallès, el primer parc aquàtic per a gossos de Catalunya. En aquest parc, els gossos van gaudir del Gran Llac, piscina per a gossos grans, amb un tobogan, taules de surf, canoa i una rampa de salts, entre d’altres.  A més, d’unes instal·lacions amb zona d'oasi i dunes i una àrea de descans. Al migdia, va haver un dinar de germanor.

  A l’actualitat a Catalunya hi ha 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida.

  Perros guía en jornada parque acuático

  Història dels gossos pigall a l’ONCE
  L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració.

  En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure. Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid) compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

  Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic. 

  La Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dóna a conèixer la gran importància que té el respecte del dret d’accés d’aquests gossos als llocs públics o d’ús públic. Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de joc l’Organització que ofereixen els nostres 2.700 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.