Ignasi Terraza, premi Jazzterrasman 2022 en reconeixement a la seva trajectòria artística

 • Boletín: Nº 63 ABRIL 2022

  Temática: Protagonistes Ignasi Terraza, al piano.

  Divendres  25 de març, el pianista cec Ignasi Terraza, afiliat a l’ONCE, va ser distingit amb el premi Jazzterrasman 2022 en reconeixement a la seva trajectòria artística. Aquest premi l’atorga cada any el festival de Jazz de Terrassa, que enguany celebra la seva 41a edició.

  Amb ocasió de la entrega del premi, Terraza va oferir  un concert a la Nova Jazz Cava de Terrassa, en el qual va reunir a l’escenari a distintes figures amb las que ha vingut col·laborant en aqusts anys. “La seva incessant imaginació, un swing inigualable i un extraordinari domini del piano el fan mereixedor del Premi Jazzterrasman 2022”,  diu la web del Festival 

  Ignasi Terraza

  Va néixer a Barcelona el 1962, va quedar cec als nou anys i al poc temps va descobrir el piano. La seva facilitat per improvisar va fer que aviat se sentís atret pel jazz. Va cursar els seus estudis de piano clàssic al Conservatori de Barcelona, al mateix temps que s'iniciava de forma autodidacta en el jazz. Al 1980 va començar a actuar en clubs de la seva ciutat i paral·lelament estudiava a la Universitat Politècnica, on més tard es va llicenciar en Informàtica, convertint-se en la primera persona cega de l'Estat en obtenir aquesta titulació.

  Durant uns anys combina el seu temps entre la dedicació professional a la informàtica i la seva creixent presència en els escenaris jazzístics fins que, finalment, l'any 1991, decideix dedicar-se plenament a la música. Des de llavors, participa en diversos grups, sempre amb el segell distintiu del swing.

  Les seves formacions de trios habituals o ocasionals han comptat a la bateria amb Bobby Durham, Gregory Hutchinson, Jeff Hamilton, Alvin Queen, Walter Perkins, Alex Riel i Peer Wyboris, i amb baixistes com Pierre Boussaguet, Reginald Johnson, Daryl Hall, Javier Colina, Caspar Lunhar, Horacio Fumero, entre d'altres.

  Destaquen dos premis importants a la seva carrera, el del Festival Internacional de Getxo de 1991 amb David Mitchell, que inicià la seva presentació arreu de l’Estat, i el primer premi del concurs internacional de piano jazz de Jacksonville (EEUU) al 2009, que consolidà la seva presència internacional.

  Des de finals dels 90 toca amb assiduïtat en Ignasi Terraza Trio, formació que compta avui amb sis CDs publicats i amb la qual ha recorregut els principals festivals de jazz tant d'Espanya com a escenaris internacionals, actuant en països com França, el Regne Unit, Estats Units, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, el Marroc, Brasil o Colòmbia. Amb el Trio ha dut a terme quatre gires per Àsia que l'han portat a Xina, Filipines, Tailàndia, Corea i Taiwan.

  Al 2010 funden el grup Andrea Motis-Joan Chamorro quintet, amb el que aquests anys han actuat amb gran èxit en els principals festivals de jazz d’Europa, Àsia i EEUU i junts han gravat vuit CDs fins al moment.

  Entre les seves darrers col·laboracions destaquen els concerts d’Ignasi Terraza i el pianista holandès, també cec, Bert Van Den Brink, en tribut al gran mestre Tete Montoliu, que es va presentar a la passada edició del Festival de Barcelona amb gran èxit.

  El 2005 fundà la discogràfica Swit Records amb qui ha publicat actualment prop de 30 referències.

  Des del 2003, Ignasi Terraza combina la seva activitat concertística amb la labor docent, impartint classes de piano jazz a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Terraza també ha compost música per a teatre i televisió. Al 2010 la pel·lícula From Paris with love de John Travolta va incloure en la banda sonora un tema del disc amb Toni Solà, Night Sounds.

  Al 2020 va presentar a l’Auditori ONCE Catalunya el concert de Nadal de Ignasi Terraza & Randy Greer en el que, organitzat pel segell Swit Records, presenten el seu darrer disc “Around the Christmas Tree”.
  A Ignasi Terraza,  la seva vinculació amb Terrassa  li ve de lluny, on va debutar el dia de Nadal de fa 37 anys en una sèrie de concerts com a membre de La Vella Dixieland dins del Cicle de Nadal als Amics de les Arts i JM. Des d’aleshores, la seva presència a la ciutat ha estat constant.