Arià Paco, novel·la, i Sara Molina, prosa, guanyen els premis Roc Boronat d'ONCE Catalunya

 • Boletín: Nº 63 ABRIL 2022

  Temática: Protagonistes Foto de Família del guanyadors dels premis Roc Boronat, autor homenatjat, direcció ONCE i consellera de Cultura.

  La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat es va celebrar el passat 24 de març a l’Auditori ONCE Catalunya en un acte presidit per Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que va obrir amb unes paraules de salutació Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya.

  El jurat del XXIV premi literari Roc Boronat va escollir Arià Paco com a guanyador per l’obra Covarda, vella, tan salvatge, que es publicarà a l’Editorial Amsterdam al setembre de 2022.

  La novel·la guanyadora narra el retrobament de quatre amics en la vintena. Distanciats per les aspiracions professionals de cadascú, en el transcurs d’un estiu enrarit, assistim als seus anhels i frustracions, als intents infructífers de comunicar-se i a la sensació de no pertànyer enlloc. Com un teló de fons, Igualada és la llar que els arrela i alhora el lloc d’on tots volen fugir.

  Arià Paco com a guanyador per l’obra Covarda, vella, tan salvatge. Li lliura el guardó Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat.

  Amb 29 anys, Arià Paco, graduat i màster en filosofia, ha estat guardonat amb el premi Valldaura-Memorial Pere Calders amb la novel·la Mentir a les mosques. També ha publicat Panòptic i articles en diversos mitjans. El 2020 va rebre la Beca Montserrat Roig d’ajuda a la creació literària de l’Ajuntament de Barcelona.

  El premi Roc Boronat, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €.  Covarda, vella, tan salvatge, d’Arià Paco, arribarà a les llibreries al setembre amb l’Editorial Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.  Li va lliurar el guardó Natàlia Garriga, consellera de Cultura.

  A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Sara Molina es va endur el triomf en l’apartat de prosa amb l’obra El dia que les paraules van perdre els seus filtres. El premi està dotat amb 900 €. David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, li va lliurar el guardó.

  A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Sara Molina es va endur el triomf en l’apartat de prosa amb l’obra El dia que les paraules van perdre els seus filtres. El premi està dotat amb 900 €. David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, li va lliurar el guardó.

  Marc Cerrudo, guanyador de la XXIII edició del Roc Boronat, va rebre la seva obra  Lluny vol dir mai més, en suport braille i sonor. Li va fer el lliurament Helena Guilera editora de l’editorial Amsterdam i membre del jurat de l'edició d’enguany.

  Homenatge a l’escriptor Rafel Nadal

  Durant la vetllada, es va retre homenatge a l’escriptor Rafel Nadal per tal d’agrair-li els bons moments literaris que ha fet passar al col·lectiu de l’ONCE a Catalunya,  amb el lliurament com a record d’un exemplar en braille del seu llibre Quan en dèiem xampany i un altre en suport sonor de Quan érem feliços, per part de Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona. També és autor de La señora Stendhal o La maldición de los Palmisano.

  Nadal va néixer el 1954 a Girona. Va començar la seva carrera com a periodista durant els anys 70 com a corresponsal a París. Posteriorment va passar per Punt Diari, El Periódico de Catalunya, El País i Diari de Barcelona, com a subdirector. Va tornar a El Periódico de Catalunya i va impulsar el llançament de l'edició en català i va ser el seu director. Actualment escriu a La Vanguardia i col·labora a RAC 1 i Televisió de Catalunya. Va guanyar el Premi Josep Pla i el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull.

  Guillem León, al piano

  La gala va estar amenitzada per Guillem León, que va interpretar Preludi der Serguéi Rachmaninoff i dues peces de Manuel de Falla: Cubana i Andaluza.

  El Guillem és un jove músic cec que va néixer a Barcelona a l'any 2000. Començà a estudiar piano i solfeig al Conservatori de Badalona als cinc anys. Allà va fer els estudis de Grau Elemental i Professional amb Mª Lluïsa Alegre, graduant-se l'any 2018 amb el premi d'honor del conservatori.  L'any 2017 el Guillem va assistir a la Indiana University Piano Academy amb una beca per mèrit, i participà al recital d'honors. A l'any 2018 obté una beca completa de la Fundació Ferrer Salat per a estudiar el Grau Superior al Conservatori del Liceu. Ha guanyat premis nacionals i internacionals a concursos com ara el John F. Kennedy Center International, la European Music Competition, el Concurs Internacional de Música de les Corts i el Concurs Internacional Arte Piano, entre altres.

  La gala va estar amenitzada per Guillem León, que va interpretar Preludi der Serguéi Rachmaninoff i dos peçes de Manuel de Falla: Cubana i Andaluza.

  Compromís de l’ONCE amb la llengua catalana
  El delegat territorial d’ONCE Catalunya Enric Botí destacà el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària i afegí que “aquest premi celebra que la cultura ens fa millor com a persones i que, si a més és inclusiva, ens fa a tots iguals”. Botí va subratllar la bona participació que en aquesta edició ha estat la segona més alta de la història amb 84 títols. També va destacar la bona entesa amb l’Editorial Amsterdam a l'hora d'impulsar el premi.

  El delegat territorial d’ONCE Catalunya Enric Botí destacà el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària.

  L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

  El jurat de l’edició d’enguany el va presidir Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i va estar format per Marta Xirinachs, subdirectora de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Helena Guilera, editora d’Amsterdam; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Núria Juanico, periodista cultural del Diari ARA; Marc Cerrudo, guanyador en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.