El Mercat del Lleó de Girona, en el cupó

 • Boletín: Nº 50 FEBRER 2021

  Temática: Joc Dijous 14 de gener Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, i Francisco Rodríguez, director de l’agència de l’ONCE a Girona, van lliurar a Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, una imatge emmarcada del Cupó que l’ONCE va dedicar al Mercat del Lleó el passat dilluns 18 de gener. Van estar acompanyats per Núria Pi, Regidora de Drets Socials de l’ajuntament de Girona i per Joan Antoni Carmona, venedor d’ONCE.

  Dijous 14 de gener Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, i Francisco Rodríguez, director de l’agència de l’ONCE a Girona, van lliurar a Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, una imatge emmarcada del Cupó que l’ONCE va dedicar al Mercat del Lleó el passat dilluns 18 de gener. Van estar acompanyats per Núria Pi, Regidora de Drets Socials de l’ajuntament de Girona i per Joan Antoni Carmona, venedor d’ONCE. El cupó pertanyia a la sèrie ‘Aquest és el teu mercat’. 5,5 milions de cupons van difondre la imatge d’aquest mercat gironí.

  “Els mercats, especialment el del Lleó que té milers de visitants, són entorns canviants i molt vius i agraïm els esforços que fan dia a dia els membres de la direcció i els propis paradistes per fer-los més accessibles. I també per minimitzar obstacles i barreres que poden dificultar la compra a persones cegues o amb altres discapacitats”, apuntà Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.  

  L’actual Mercat del Lleó és l’hereu del mercat setmanal que se celebrava a la Girona medieval, on s’oferien productes del camp i s’intercanviaven mercaderies. El 3 de novembre de 1944 es va inaugurar oficialment el nou edifici dissenyat pels arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt.  El Mercat del Lleó està situat a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com la plaça del Lleó. Té una superfície de planta de 1.712 m² distribuïts. Hi ha 57 parades. A totes elles es pot trobar una bona oferta de productes frescos i de proximitat, com la poma de Girona, vedella, botifarra dolça, embotits artesans, bacallà o salsafins.

  La sèrie ‘Aquest és el teu mercat’, formada per 52 cupons, és un homenatge als mercats municipals; espais emblemàtics de pobles i ciutats, de vegades situats en edificis centenaris, i que són testimonis del dia a dia de la ciutadania, dels seus costums, la seva gastronomia i dels quals també formen part els venedors i venedores de l'ONCE. En aquesta sèrie ja ha participat el Mercat de La Boqueria de Barcelona (11/03/20) i també ho faran el Mercat de Dilluns de Tàrrega (Lleida), i el Mercat Central de Tarragona.

  Aquests cupons, que es comercialitzen una setmana de cada mes, pertanyen als sortejos de Diari (de dilluns a dijous), i amb ella, des del Grup Social ONCE es pretén que el cupó sigui l'aparador d'aquests mercats municipals, que segueixen complint la mateixa funció que quan es van crear; ser el punt neuràlgic de la gastronomia tant de les llars com dels restaurants.