El cupó de l'ONCE dona suport al Dia Internacional del Voluntariat: per canviar i tenir cura del món

 • Boletín: Nº 37 GENER 2020

  Temática: Joc Cupó dedicat al Dia Internacional del Voluntariat.

  El Dia Internacional del Voluntariat va ser el motiu del cupó de l'ONCE de dijous, 5 de desembre. Cinc milions i mig de cupons van difondre la tasca dels voluntaris amb la frase 'Fes voluntariat, canvia el món', per retre homenatge als que ofereixen el seu temps a diverses causes socials.

  L'Organització es sumà així a les accions liderades per la Plataforma del Voluntariat d'Espanya, que treballa amb més de 80 entitats socials per l'impuls i la visibilització d'aquesta tasca solidària en tot l'estat des del seu naixement el 1986. La missió d’aquesta plataforma és visibilitzar, impulsar i promoure l'acció voluntària. Així com consolidar i enfortir la xarxa d'entitats que la componen com a mecanisme de participació i representació del voluntariat i els seus àmbits enfront del conjunt de la societat. Per a més informació: https://plataformavoluntariado.org

  L'ONCE compta amb diversos programes de treball per a persones voluntàries per reforçar la consecució de l'autonomia personal i inclusió social de les persones amb ceguesa o discapacitat visual afiliades a l'Organització.

  Per fer voluntariat a l'ONCE no s'exigeix cap perfil determinat. Qualsevol persona major de 18 anys que vulgui dedicar el seu temps a aquesta tasca social, pot formar part del grup de voluntariat de l'ONCE. L'ONCE forma a aquestes persones sobre pautes de comportament amb les persones cegues; aproximació a la ceguesa; tècniques de guia; tasca de l'ONCE i acció dels seus serveis socials; i continguts sobre els diferents programes de voluntariat i els seus requeriments.

  Cinc programes de voluntariat

  L'ONCE compta amb cinc programes de voluntariat. El d'Acompanyament, per donar suport a persones que no tinguin un grau d'autonomia personal suficient, i que no disposin de persones que els puguin acompanyar. Se'ls acompanya a consultes mèdiques; als serveis que presta l'ONCE, a realitzar gestions administratives, entre d'altres.

  Programa Accés a la informació, dirigit als que tenen dificultats d'accés a la informació impresa. Se'ls ajuda en l'organització de correspondència, emplenament d'impresos, sol·licituds, matrícules universitàries, lectura d'apunts manuscrits, llibres etc. A més de donar suport a la pràctica o reforç del coneixement del Braille, utilització d'eines informàtiques i/o tiflotècniques.

  Programa Esportiu, per donar suport i facilitar la pràctica esportiva a les persones cegues en esports base com sortides de senderisme, activitats de muntanya, running, patinatge, passejades en tàndem, etc. I facilitar-los l'accés a instal·lacions esportives i desenvolupament en el seu interior.

  El Programa Cultural-recreatiu permet fer més accessible la cultura i l'oci a persones cegues, ja que podran participar en activitats culturals-recreatives, visites a museus, concerts, tertúlies, conferències, cinefòrum, etc.

  Finalment, el programa d'Experiència professional amb el qual la persona voluntària dóna suport i comparteix la seva experiència laboral amb les persones cegues que comencen el seu camí professional o que estan en procés de formació, en el mateix lloc, àrea d'activitat o sector per al qual la persona voluntària està qualificada.

  Els que vulguin col·laborar o més informació sobre Voluntariat ONCE poden fer-ho contactant amb el centre ONCE més proper o al web www.once.es/Comprometidos/voluntariado.