'Contra el discurs de l'odi, diàleg constructiu'

 • Boletín: Nº 49 GENER 2021

  Temática: Joc El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat va ser el motiu del cupó de l'ONCE de dijous, 3 de desembre. Cinc milions i mig de cupons, que incloïen la frase 'Contra el discurs de l'odi, diàleg constructiu', van portar la imatge de la discapacitat i van clamar pels drets d'aquests ciutadans i ciutadanes.

  El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat va ser el motiu del cupó de l'ONCE de dijous, 3 de desembre. Cinc milions i mig de cupons, que incloïen la frase 'Contra el discurs de l'odi, diàleg constructiu', van portar la imatge de la discapacitat i van clamar pels drets d'aquests ciutadans i ciutadanes.

  Actualment, la població mundial supera els set mil milions de persones i més de mil milions de persones, aproximadament el 15 per cent de la població mundial, viuen amb algun tipus de discapacitat i el 80 per cent viu en països en desenvolupament, segons dades de l'ONU.

  El 2020, el lema de la campanya de l'ONU és 'Un dia per a tothom', amb la qual vol fer veure que la discapacitat forma part de la condició humana, ja que tots, en algun moment de la vida, poden experimentar una discapacitat temporal o permanent; i la societat ha d'estar preparada per a això.

  La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat reconeix que l'existència de barreres és un component essencial de la seva marginació. La Convenció subratlla que la discapacitat és un concepte evolutiu "resultat de la interacció de les persones amb disfuncions i de problemes d'actitud i d'entorn que soscaven la seva participació en la societat".

  L'accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat són drets fonamentals reconeguts per la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitats. Són les condicions sense les quals no poden gaudir dels seus altres drets.

  La Convenció demana que les persones amb discapacitat puguin portar una vida independent i participar de manera activa en el desenvolupament de la societat. Sol·licita als estats que prenguin les mesures apropiades per donar-los ple accés a l'activitat quotidiana i eliminar tots els obstacles a la seva integració.