El Grup Social ONCE demana que l’estratègia de vacunació no oblidi les persones amb discapacitat

 • Boletín: Nº 53 MAIG 2021

  Temática: Grup Social ONCE Miguel Carballeda, president del Grup Social ONCE, en un moment de la seva intervenció en un acte de la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que es va celebrar a Andorra.

  El Grup Social ONCE va reclamar el passat 21 d’abril  que els plans de vacunació que es desenvolupen a nivell mundial tinguin en compte a tota la població amb discapacitat, assegurant la disponibilitat de dosis per a aquelles persones que es troben en situació de major vulnerabilitat i facilitant l'accessibilitat tant a nivell informatiu com als propis espais de vacunació. Així ho van manifestar el president del Grup Social ONCE, Miguel Carballeda, i el vicepresident primer, Alberto Durán, durant la seva participació en diferents actes paral·lels a la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que es va celebrar a Andorra.

  Per al Grup Social ONCE és "molt important" visibilitzar a les persones amb discapacitat i les seves xarxes de suport "com a col·lectius prioritaris en les estratègies de vacunació", per la qual cosa reclamà una campanya d'informació accessible sobre els programes de vacunació, "que assegurin que les persones amb discapacitat coneixen la disponibilitat de vacunes i poden expressar el seu consentiment lliure i informat per rebre-les, en igualtat amb els altres grups prioritaris".

  També es va posar de manifest la necessitat que la vacunació contemplés que els centres on s'administren les dosis "siguin accessibles, comptin amb transport públic accessible i estiguin dotats d'elements de suport per garantir la vacunació de les persones amb discapacitat", i va oferir la col·laboració del Grup Social ONCE per tal de donar als professionals sanitaris el suport necessari per realitzar la seva feina  amb les persones amb qualsevol tipus de discapacitat.

  La Cimera, en 5,5 milions de cupons
  Durant l'esdeveniment, organitzat per la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) i el Programa Iberoamericà de Discapacitat (PID), es va presentar el cupó de l'ONCE del passat dijous dia 22 d'abril, dedicat a la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern.

  "Aquest paper significa el compromís dels 72.000 homes i dones del Grup Social ONCE amb la Cimera i, especialment, amb els milions de persones amb discapacitat d'Iberoamèrica, amb els que treballem en col·laboració amb administracions i organitzacions d'aquests pobles germans", va dir Carballeda.

  Cimera accessible
  Cal destacar que el Grup Social ONCE , a través de la Fundació ONCE, va dur a terme diferents actuacions per eliminar les possibles barreres en les infraestructures i serveis de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern.

  Per a això es va actuar en espais físics i virtuals. El taulell d'acreditacions, per exemple, comptà amb dues altures, una d'elles pensada per atendre a persones en cadira de rodes. També es van instal·lar bucles magnètics, un dispositiu que permet a les persones amb discapacitat auditiva aïllar els sorolls i entendre millor a les persones amb les que conversen.

  A més es va realitzar un mapa en alt relleu i cartelleria amb informació essencial en braille, alhora que es va instal·lar un paviment senyalitzador que va servir d'orientació i guia per a les persones cegues o amb discapacitat visual greu.

  Recuperació del turisme
  Durant la celebració de la Cimera, el vicepresident del Grup Social ONCE, Alberto Durán, va intervenir en una taula rodona per parlar d'Iberoamèrica davant el repte de la recuperació del turisme. Segons la seva opinió s'ha de "reflexionar sobre com reestructurar els recursos turístics i arribar a més gent, el que s'aconsegueix apostant per un turisme accessible que és sinònim de qualitat".

  "El turisme accessible és el motor econòmic de la nostra societat ja que estem parlant de més de mil milions de persones amb discapacitat en el món com a potencials clients de productes i destinacions turístiques”, va destacar Duran, qui va fer referència a diferents estudis que conclouen que els turistes amb alguna discapacitat o necessitat especial gasten al voltant d'un 30% més que la resta.

  A més va incidir en la importància del turisme com a eina d'inclusió laboral de persones amb discapacitat i va posar com a exemple la cadena hotelera del Grup Social ONCE, Ilunion Hotels, els establiments són totalment accessibles, sostenibles i molts d'ells Centres Especials d'Ocupació.