Fundación ONCE exposa a Barcelona una setmana una casa intel·ligent, sostenible i accessible

 • Boletín: Nº 4 GENER 2017

  Temática: Fundación ONCE Imatge de l'interior de la casa amb Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; José Luis Martínez Donoso, director general de Fundación ONCE i Mercé Luz, cap del departament de cultura i oci de Fundación ONCE.

  Fundación ONCE va presentar el 19 de desembre a la Plaça de les Glòries de Barcelona davant del Museu del Disseny,  una casa intel·ligent, sostenible i accessible. Dotada de saló, cuina/menjador, dormitori, bany i hall d'entrada, l'estada s'ha concebut sota els criteris de confort, adaptació a les necessitats dels seus habitants, facilitat d'ús, seguretat, sostenibilitat i estètica.

  Entre els avenços que van poder gaudir els usuaris que s'hi van apropar hi havia catifes amb detecció de presència; balises Beepcons desenvolupades per ILUNION, que estan especialment dissenyades per facilitar a les persones amb discapacitat visual la identificació i localització dels objectes propers; la nova Smart TV de Samsung, que ha rebut el premi CES 2016 Best of Innovation a la categoria de tecnologia accessible; un assecador corporal; un armari d'emmagatzematge motoritzat; una cuina amb fogons regulable, o un espiell digital.

  L'habitatge estava pensat perquè el visitessin professionals del sector de l'edificació, escoles de disseny industrial, empreses relacionades amb la construcció, l'urbanisme, l'accessibilitat i la domòtica, administracions públiques, associacions de persones amb discapacitat i societat en general.

  Més d'un centenar de solucions tecnològiques

  La casa, que compta amb més d'un centenar de solucions tecnològiques, és una iniciativa de Fundación ONCE. S’ha posat en marxa  en el marc d'un conveni amb el Reial Patronat sobre Discapacitat per mostrar les possibilitats de construcció i dotació de mobiliari a una casa intel·ligent, accessible i sostenible, alhora que oferir solucions tècniques i tecnològiques a problemes d'accessibilitat.

  La mostra es va acabar a Barcelona el divendres 23 de desembre, després d’haver anat a Madrid, Pamplona, Logronyo, Bilbao, Santander, Gijón, La Corunya, Valladolid, Badajoz, Sevilla, Múrcia, Albacete, València i Saragossa. L’han visitat més de 30.000 persones fins ara. El 2017 anirà a Brussel·les i a altres 12 ciutats de l’Estat.

  A la seva presentació a Barcelona van participar Mireia Mata, directora general d’Igualtat del  Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Ramón Lamiel, Gerent de  l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona; José Luis Martínez Donoso, director general de Fundación ONCE;  Enric Botí Castro de la Peña, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya;  Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i Mercé Luz, cap del departament de cultura i oci de Fundación ONCE.

  Dotada de saló, cuina/menjador, dormitori, bany i hall d'entrada, l'estada s'ha concebut sota els criteris de confort, adaptació a les necessitats dels seus habitants, facilitat d'ús, seguretat, sostenibilitat i estètica.

  “Són solucions que ja estan al mercat i serveixen per afavorir la normalització de les persones amb discapacitat a casa seva. Conjuguen el disseny i l’accessibilitat” va destacar José Luis Martínez Donoso, director general de Fundación ONCE. Per a Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, “la casa és una mostra de disseny universal per a tothom. Ens avancem al futur, atès que el confort d’avui són les necessitats que tots voldrem satisfer el dia de demà”.

  Enllaç de la casa a youtube:
  https://www.youtube.com/watch?v=iae3nRcuKbw&feature=youtu.be