El valor de contractar persones amb discapacitat

 • Boletín: Nº 35 NOVEMBRE 2019

  Temática: Fundación ONCE L'estudi va estar presentat per Patricia Sanz, vicepresidenta tercera del Consell General de l'ONCE; Ángel María García, sotsdirector general de la Unitat Administradora del Fons Social Europeu del Ministeri de Treball; José Luis Martínez, director general de Fundació ONCE; Loreto Sanmartín, directora d'APD Zona Centre; Maria Tussy, cap de programes Europeus de Fundació ONCE; Jordi Esteve, soci responsable de Economics Strategy & -PwC, i Raquel Antón, sènior manager de Strategic & -PwC.

  Reducció de l'exclusió social de les persones amb discapacitat, millora en la gestió de les persones de les empreses i disminució de la despesa de les administracions públiques són algunes de les conseqüències de les polítiques d'integració laboral que duen a terme les empreses.

  Així es desprèn de l'estudi d'innovació social 'Impacte de la inserció laboral de persones amb discapacitat en el marc del Programa Inserta' desenvolupat per Fundació ONCE i elaborat per PwC amb el suport del Fons Social Europeu (FSE).

  Segons aquest informe, les administracions públiques tenen un estalvi de 13.237 euros per cada persona amb discapacitat emprada en una empresa ordinària. Aquesta xifra és equivalent a 3,8 vegades la despesa mitjana per persona beneficiària de les ajudes concedides a Espanya a la integració laboral de persones amb discapacitat en 2017.

  L'estudi va estar presentat per Patricia Sanz, vicepresidenta tercera del Consell General de l'ONCE; Ángel María García, sotsdirector general de la Unitat Administradora del Fons Social Europeu del Ministeri de Treball; José Luis Martínez, director general de Fundació ONCE; Loreto Sanmartín, directora d'APD Zona Centre; Maria Tussy, cap de programes Europeus de Fundació ONCE; Jordi Esteve, soci responsable de Economics Strategy & -PwC, i Raquel Antón, sènior manager de Strategic & -PwC.

  En la seva intervenció, Patricia Sanz va recalcar la importància d'aquest projecte. "Quan les coses es mesuren passem de parlar d'inserció laboral de persones amb discapacitat a inclusió social de persones amb o sense discapacitat”.

  Tal com revela l'estudi, contractar una persona amb discapacitat té valor en si mateix per a la persona, però també per a les empreses que la contracten, "i aquest mesurament avui és possible gràcies a aquest projecte", s'ha felicitat. Per la seva banda, Ángel García va posar de manifest la importància del Fons Social Europeu, que, segons va dir, fa "una inversió rendible i eficient" en les persones. I en la gestió d'aquesta inversió, va afegir, "Fundació ONCE és un soci preferent i de molt valor a la Unió Europea”.

  Finalment, José Luis Martínez es va referir a l'efecte transformador que té l'ocupació per a una persona amb discapacitat. "Ara també sabem el valor monetari i com beneficia a les empreses".

  El treball realitzat per PwC, denominat D_INNOVAR_, s'ha basat en les polítiques d'integració laboral de persones amb discapacitat dutes a terme per les empreses que componen el Fòrum Inserta de Fundació ONCE. En concret, es van seleccionar 20 companyies de les que s'ha mesurat el seu impacte social emprant la tecnologia IS_IMPACT.

  Impacte per a les persones
  Segons l'anàlisi realitzada, les persones amb discapacitat utilitzades per les esmentades empreses abans de la seva inserció laboral registraven un nivell d'inclusió social de 76,9 punts en una escala de 100, que representa la plena inclusió. Després d'accedir a l'ocupació aquestes persones han arribat a un nivell de 90,5 punts. Això implica que s'han reduït en un 59% el seu nivell d'exclusió inicial.

  Trobar una feina ha impactat positivament en la qualitat de vida, que es mostra en les diferents dimensions analitzades. Afecta al benestar material, millora el benestar emocional i contribueix al seu desenvolupament personal.

  Impacte per a les empreses
  La totalitat dels responsables de les companyies analitzades consideren que s'ha produït un augment de la diversitat que aporta valor diferencial a la companyia, així com una millora en la motivació dels seus treballadors i del clima laboral. A més, asseguren que afecta positivament a l'accessibilitat i al disseny per a totes les instal·lacions utilitzades pels clients i influeix positivament en el desenvolupament de nous productes i serveis.