‘Si Talía fuera ciega’ es projecta al Festival Inclús de Barcelona i a l’Antiga Audiència de Tarragona

 • Boletín: Nº 59 DESEMBRE 2021

  Temática: Esports, Cultura i Oci colCol·loqui després de la projecció en el qual va intervenir Núria García, directora d’Amanida Teatre, i una de les seves actrius, Juani Fuentes (dreta)

  A Barcelona, el Festival Inclús va acollir, dimecres 24 de novembre a CaixaForum, la projecció de ‘Si Talía fuera ciega’, un curtmetratge protagonitzat per actors i actrius cecs de diverses companyies teatrals de l’ONCE, entre elles ‘Amanida Teatre’, de Tarragona. I a Tarragona, per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, es va projectar, també dimecres 24 de novembre a l’Antiga Audiència.

  Hi va haver un col·loqui en el qual va intervenir Núria García, directora d’Amanida Teatre,  algunes de les protagonistes que formem part d’aquest grup teatral i Dolors Luna, presidenta de l’Associació Artística de Cecs i Deficients Visuals de Catalunya.

  Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, promou obres audiovisuals amb l'objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d'un punt de vista diferent. Comparteix i fomenta l'ús i coneixement de l'accessibilitat audiovisual. Tenen cabuda curtmetratges, pel·lícules de ficció, documentals i produccions audiovisuals d'entitats.

  ‘Si Talía fuera ciega’ és una experiència cinematogràfica a mig camí entre la ficció i el documental on, per primera vegada a la història, més de 100 actors i actrius cecs o amb discapacitat visual greu són protagonistes d'11 històries adaptades al cinema, a través de dos personatges ficticis. Pretén ser una pel·lícula que faci reflexionar sobre la inclusió de persones amb discapacitat a la societat i com es veuen representades al cinema.

  Lucius, un ciutadà romà cec a l'Augusta Emèrita del segle I d.c. vol ser actor, però no el deixen. Invoca els déus, entre ells Talía, musa del teatre, perquè reflexioni sobre com seria el teatre fet per persones cegues. En un viatge a través del temps, Talía comença a visualitzar diferents seqüències relacionades amb autors teatrals de diferents èpoques, per acabar, adonant-se que el teatre no entén de discapacitat i que les persones cegues i les arts escèniques poden aportar moltes coses positives de forma recíproca.

  Les 11 companyies de teatre de l'ONCE participants en aquest projecte audiovisual són: ‘Amanida Teatre’, de Tarragona; ‘La Ruina Teatro’, d'Albacete; ‘La Luciérnaga’, de Madrid; ‘Muxicas’, d'Orense; ‘Jacaranda11’, de Granada; ‘Samaruc Teatre’, de València; ‘Homero Teatro’, de Sevilla; ‘Tiflonuba Teatro’, de Huelva; ‘Sa Boira Teatre’, de Palma de Mallorca; ‘Valacar Teatro’, de la Corunya, i ‘La Esfera Teatro’, de Gijón.

  ‘Si Talía fuera ciega’ va néixer de la mà del reconegut actor i director teatral Esteve Ferrer, assessor de teatre de l'ONCE, amb el suport de la Direcció de Promoció Cultural de l'ONCE. L'adaptació i direcció ha estat a càrrec del realitzador Antonio Gil Aparicio, cineasta emeritenc i director de la Setmana de Cinema Inclusiu i Discapacitat (SECINDI) de Mèrida, i tot el seu equip de col·laboració d'Emblema Films.