El Parc Natural del Montseny va acollir la prova final del Circuit de Curses de Muntanya per a cecs

 • Boletín: Nº 2 NOVEMBRE 2016

  Temática: Esports, Cultura i Oci Els esportistes cecs o amb discapacitat visual greu practiquen la muntanya en equips de tres persones, units a una barra direccional, d'entre 2,5 i 3 metres de longitud. Un guia vident encapçala l'equip, seguit d'una persona cega total i completant la tripleta un esportista amb discapacitat visual. A la imatge, un equip en competició.

  El Parc Natural de Montseny (Barcelona) va acollir diumenge dia 23 d'octubre l'última prova del Circuit Nacional de Carreres per Muntanya per a esportistes cecs o amb discapacitat visual greu. En la competició hi havia esportistes procedents d'Aragó, Canàries, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia, Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya. En representació de la Federació Espanyola d'Esports per a Cecs (FEDC) van participar un total de 23 corredors en 8 barres (tres esportistes per barra, dirigits per un vident).

  La prova va ser molt dura, a causa de l'exigent recorregut i també a les pluges que havien caigut els dies anteriors, que van augmentar la complexitat del terreny. Tot i així, totes les barres van aconseguir acabar la carrera.

  Durant la competició no va haver-hi sorpreses i la barra integrada per José Carlos Ruiz, Juan Roldán i Regino Rodríguez va vèncer folgadament i va dominar la carrera tal com ha vingut fent al llarg de la temporada.

  En segona posició va arribar la barra procedent de Granada composta per Miguel Ángel Luque i Néstor Torres, comptant amb la inestimable ajuda de José Carlos Castro com a guia. I en tercera posició va acabar en aquesta ocasió la barra local composta per Teo Marco, Elena Rueda i Isaac Martínez.

  Per la seva banda, en categoria femenina va ser la valenciana Carmen Beltrán la que es va portar el trofeu com a guanyadora de la present temporada per davant en aquesta ocasió de Carmen Gómez, de Galícia, que va acabar en segona posició.

  La prova, que va transcórrer de forma paral•lela a la Marató del Montseny  en la qual van participar atletes vidents, va començar a les 10.00 h des del punt quilomètric 18, situat a la població de Sant Bernat. Els participants van fer un total de 25 quilòmetres per aquest espai protegit i reserva de la Biosfera de la UNESCO, amb un 85% del seu recorregut per sender i el 15% restant per pista de terra.

  Els atletes cecs o amb discapacitat visual greu van passar pels llocs més emblemàtics del parc, com són el cim del Matagalls, Les Agudes i el Turó de l'Home, sostre de la cursa i del propi parc amb 1.705 m d'altitud sobre el nivell del mar. Es tracta d'un recorregut de gran bellesa i un entorn incomparable, ple de boscos, prats, rius i tarteres, idonis per gaudir de la muntanya.

  Equips amb un guia, una persona cega i una deficient visual

  Els esportistes cecs o amb discapacitat visual greu practiquen la muntanya en equips de tres persones, units a una barra direccional, d'entre 2,5 i 3 metres de longitud. Un guia vident encapçala l'equip, seguit d'una persona cega total i completant la tripleta un esportista amb discapacitat visual.

  Dins de l'esport de muntanyisme hi ha un gran nombre de modalitats com l'escalada, expedicions o curses per muntanya. Amb persones cegues s'han fet proves i petites experiències en moltes d'aquestes modalitats, però la feina més desenvolupada és amb la "barra direccional" que serveix per a activitats tant de senderisme com per a grans expedicions.

  Els equips d'esportistes cecs i deficients visuals competeixen en categoria absoluta independentment de la seva edat i gènere. Igualment es programen la categoria femenina i la categoria veterans. Per assignar la categoria als equips sempre es té com a referència únicament l'edat o gènere de l'esportista cec total.

  L'actual model de programa esportiu porta establert en aquest format set anys, buscant en l'actualitat passar de competir en proves exclusives per a cecs, a participar en proves integrades amb esportistes sense discapacitat, buscant un major grau d'inclusió.