Curs de Guies d'Esquí Alpí per a persones cegues i deficients visuals a l'estació de La Molina

 • Boletín: Nº 61 FEBRER 2022

  Temática: Esports, Cultura i Oci La Federació Catalana d'Esports per a Cecs i Deficients Visuals (FCECS) va organitzar, el cap de setmana del 14 al 16 de gener, un curs de guies d'Esquí Alpí per a persones cegues i deficients visuals. A la imatge una de les parelles.

  La Federació Catalana d'Esports per a Cecs i Deficients Visuals (FCECS) va organitzar, el cap de setmana del 14 al 16 de gener, un curs de guies d'Esquí Alpí per a persones cegues i deficients visuals.

  En aquesta edició es van inscriure 14 persones que de forma voluntària es van formar per ser els ulls, a la neu, dels afiliats de l’ONCE que practiquen aquest esport.

  Omar Font, gerent de la Federació Catalana d'Esports per a Cecs i Deficients Visuals i Maru Bercedo, tècnic en rehabilitació de l’ONCE, van ser els encarregats d’impartir la fase teòrica que es va realitzar a la seu de la Delegació Territorial d’ONCE Catalunya. Font va explicar la Federació, l’ONCE i l’esport de l’esquí i Maru la discapacitat visual i les tècniques d’acompanyament a les persones cegues o amb discapacitat visual greu.

  A l'estació de La Molina els cursillistes van tenir sis hores de practiques de sensibilització. I, amb ulleres de simulació, van viure en primera persona l’esquí amb baixa visió o ceguesa total. A continuació fan realitzar sis hores de pràctica directa amb Marina Garcia, tècnica d’esquí de la FCECS i l’ONCE.

  Esport per a persones amb discapacitat visual
  La pràctica de qualsevol esport suposa un element d’integració i millora de la qualitat de vida de les persones cegues o amb discapacitat visual greu. Per a totes les edats i en diferents nivells, hi ha un esport adaptat que permet socialitzar-se, entrenar-se i competir en igualtat de condicions que la resta d'esportistes.

  Les persones cegues practiquen un ampli ventall d'esports, entre ells, l’esquí.

  L'esquiador cec o amb discapacitat visual no és diferent de cap altre esquiador. L'única particularitat és que presenta una discapacitat sensorial a la vista, i és aquí on apareix el guia. Aquesta figura és imprescindible. Sense ella aquest segment d'esquiadors no podria practicar aquest esport amb seguretat. El guia sempre va davant de l'esquiador cec o deficient visual.