Nº 52 Abril 2021

 • Marc Cerrudo guanya el premi Roc Boronat de l’ONCE Catalunya amb la seva primera novel·la i Quim Martínez, a la categoria de prosa

  30/03/2021 Protagonistes Quim Martínez, esquerra, i Marc Cerrudo, guanyadors del premis Roc Boronat 2021.

  El jurat del XXIII premi literari Roc Boronat va escollir Marc Cerrudo com a guanyador de la 23a edició per l’obra Llunyania, que es publicarà com Lluny vol dir mai més a l’Editorial Amsterdam el mes de novembre de 2021. El premi, dotat amb 6.000 € i una escultura, li van lliurar Enric Botí, delegat territorial d'ONCE Catalunya i Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres i Amsterdam, el passat dijous 25 de març en un acte en petit format, celebrat a la Delegació Territorial d’ONCE Catalunya. A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Quim Martínez, se'n va endur el guardó en l’apartat de prosa amb l’obra Vides trobades.

  Continuar llegint Marc Cerrudo guanya el premi Roc Boronat de l’ONCE Catalunya amb la seva primera novel·la i Quim Martínez, a la categoria de prosa
 • Sons per a Il·lusionar-nos!

  30/03/2021 T'interessa

  Estem d’enhorabona perquè ens plau anunciar-vos el naixement d’un nou membre de la família. És virtual, arriba amb moltíssima il·lusió i és molt xerraire. Es comunica amb veus, sons i música, exactament 11 minuts i 11 segons, sí, un número simbòlic que estimem de tot cor. És IluSonora, el nou podcast de l’ONCE Catalunya, que ens portarà cada trimestre les notícies més importants del Grup Social ONCE explicades de viva veu. Aquest mes de març, estrenem el número 1. Està ja a Ivoox i molt aviat a les principals plataformes.

  Continuar llegint Sons per a Il·lusionar-nos!
 • Ja tenim campions del 37 Concurs Escolar del Grup Social ONCE 'ConexiON, AdicciOFF. Això no és un joc' a Tarragona, Lleida i Girona

  30/03/2021 Grup Social ONCE Alumnes treballen a classe el Concurso Escolar del Grup Social ONCE.

  Els guanyadors provincials del 37è concurs escolar del Grupo Social ONCE han estat a Tarragona: L’Escola Maspujols, La Perellada de Santa Oliva, i l’Institut Camp Clar. A Lleida: L’Escola La Mitjana, El Roser - Zer Alt Segrià de Torre-serona i l’Institut Els Planells d’Artesa de Segre, i a Girona: L’Escola Carles Faust de Blanes, Sagrada Família i l’Institut Vall de Llemena de Sant Gregori.

  Continuar llegint Ja tenim campions del 37 Concurs Escolar del Grup Social ONCE 'ConexiON, AdicciOFF. Això no és un joc' a Tarragona, Lleida i Girona
 • L’ONCE presenta a Badalona el seu nou quiosc

  30/03/2021 Grup Social ONCE L’acte va comptar amb la participació de Xavier García Albiol, alcalde de Badalona; Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; David Bernardo, president del Consell territorial d'ONCE Catalunya; José Luis Alberdi, director de l’ONCE a Badalona i el venedor dels productes de joc de l’Organització, Julio Marín.

  El passat 19 de març, va tenir lloc la presentació a Badalona (carrer Quevedo, núm. 100) del nou model de quiosc. Un model més accessible per a tots els agents venedors amb discapacitat, més ecològic per la tipologia de productes de construcció i els seus consums i que facilita la comunicació amb el públic. L’acte va comptar amb la participació de Xavier García Albiol, alcalde de Badalona; Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; David Bernardo, president del Consell territorial d'ONCE Catalunya; José Luis Alberdi, director de l’ONCE a Badalona i el venedor dels productes de joc de l’Organització, Julio Marín.

  Continuar llegint L’ONCE presenta a Badalona el seu nou quiosc
 • Bonpreu i Esclat adapten la seva targeta client al sistema braille i la fan més accessible als cecs

  30/03/2021 T'interessa Aquest mes de març, arriben a les botigues Bonpreu i Esclat les primeres targetes en sistema braille (foto) per afavorir l'ús a persones cegues o amb discapacitat visual, gairebé 11.000 afiliades a l’ONCE a Catalunya.

  La inclusió del braille a les targetes de Bonpreu vol reivindicar la inclusió en tots els àmbits de la vida i la importància de poder accedir a serveis essencials en igualtat de condicions. Afavoreix l'ús a persones cegues o amb discapacitat visual, gairebé 11.000 afiliades a l’ONCE a Catalunya

  Continuar llegint Bonpreu i Esclat adapten la seva targeta client al sistema braille i la fan més accessible als cecs
 • El 50è aniversari de la UPC, al cupó

  30/03/2021 Joc Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i Manel Eiximeno, director del Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona, van lliurar a Francesc Torres, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya -BarcelonaTech (UPC), i a Gemma Fargas, vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat, una imatge emmarcada del Cupó que l’ONCE va dedicar al 50è aniversari de la UPC.

  “Amb la Uinversitat Politècnica de Catalunya tenim una bona i llarga relació. És una universitat que sempre ha estat capdavantera i exemple de bones pràctiques en una docència adaptada a totes les necessitats. Col·laborem estretament en matèries com la inclusió i el disseny universal que permeten que tothom pugui gaudir de les mateixes oportunitats. Hi han estudiat i estudien persones amb discapacitat, algunes d’elles cegues, que tenen en la formació una manera de guanyar-se el futur”, destacà Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

  Continuar llegint El 50è aniversari de la UPC, al cupó
 • Pla ONCERCA: sempre a prop de les persones

  30/03/2021 Protagonistes David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Lidia Ramos, cap del departament de Coordinació i Talent; Eric Villalón, agent venedor dels productes de joc responsable de l’ONCE i Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya.

  A Catalunya, uns 270 col·laboradors van contactar de manera presencial o telefònica amb el 80% dels afiliats i afiliades diverses vegades durant l'any, això van fer companyia a vuit de cada 10 persones. "És un orgull poder comptar amb una xarxa tan poderosament solidària a casa nostra. Persones de bon cor que donen la seva veu i les seves mans per a estar a prop dels que necessiten una ajuda o simplement unes paraules d'ànim", destaca David Bernardo, president del Consell Territorial de l'ONCE Catalunya.

  Continuar llegint Pla ONCERCA: sempre a prop de les persones
 • Dolors Guiu, Agent d'Igualtat a Catalunya

  30/03/2021 Protagonistes D'esquerra a dreta: David Bernardo, Dolors Guiu, Enric Botí i Maria Sierra.

  A la Delegació Territorial d'ONCE a Catalunya, la persona designada com a Agent d’Igualtat ha estat la nostre companya Dolors Guiu, treballadora del Servei Bibliogràfic de l’ONCE a Barcelona. “Aquesta nova tasca que assumeixo significa per a mi un repte personal i una responsabilitat envers tots els meus companys a Catalunya. Una feina que emprenc amb moltes ganes i amb la que adquireixo el ferm compromís de vetllar per assolir els objectius d’igualtat dins de l’ONCE i en tots els àmbits, tant a nivell professional com personal” assegura Dolors.

  Continuar llegint Dolors Guiu, Agent d'Igualtat a Catalunya
 • Dos ‘Sueldazos’ a Montornès del Vallès i Lloret de Mar: 2.000 euros/mes durant 10 anys

  30/03/2021 Joc Dolores Ruiz, agent venedora dels jocs responsables de l’Organització és qui va portar la sort a Montornès del Vallès des del quiosc de l’ONCE ubicat a la Plaça de la Font, núm. 4

  Dolores Ruiz, agent venedora dels jocs responsables de l’Organització és qui va portar la sort a Montornès del Vallès des del quiosc de l’ONCE ubicat a la Plaça de la Font, núm. 4.

  Continuar llegint Dos ‘Sueldazos’ a Montornès del Vallès i Lloret de Mar: 2.000 euros/mes durant 10 anys
 • L'ONCE a Catalunya, al costat de Creu Roja

  30/03/2021 Protagonistes Poster CreuRoja Respon

  Dissabte 13 de març va tenir lloc a través de la Plataforma Zoom la Jornada de presidents i presidentes i membres de comitès de la Creu Roja a Catalunya, sota el títol Per Humanitat. Hi va participar Enric Botí, delegat territorial d'ONCE Catalunya, qui va fer una mirada al passat per recordar sempre a la Creu Roja “al costat de qui més ho necessita. La gent de la Creu Roja són gent de paraula i, sobretot, de fets. Quan en una emergència o en una situació extrema no hi ha ningú, sempre trobes que aquesta institució humanitària s’ho fa per estar i per donar un cop de mà. Són herois de l’altruisme. La Creu Roja és humanitat i és pau”.

  Continuar llegint L'ONCE a Catalunya, al costat de Creu Roja
 • Catalunya guanya els Campionats d’Espanya de natació adaptada per Comunitats Autònomes

  30/03/2021 Esports, Cultura i Oci Catalunya, la selecció a la foto, guanya els Campionats d’Espanya Absolut de natació adaptada per Comunitats Autònomes.

  Va ser la vencedora amb un total de 672 punts per davant de València amb 588, en tercera posició ha finalitzat Andalusia amb 328 punts. En categoria masculina, cal mencionar els grans resultats de Toni Ponce. En categoria femenina, a més de les victòries de Núria Marquès en les proves de 100m esquena i 200m estils, va destacar la victòria de Marian Polo (FCECS) als 50m lliures.

  Continuar llegint Catalunya guanya els Campionats d’Espanya de natació adaptada per Comunitats Autònomes
 • El Grup Social ONCE, per la igualtat

  30/03/2021 T'interessa L'ONCE dedicà, un any més, el seu cupó del 8 de març a el Dia Internacional de la Dona. Cinc milions i mig de cupons van donar suport a aquesta data per aconseguir una igualtat en la societat i alertar del greu risc de bretxa social, salarial i real que es produeix en el cas de les dones joves i amb discapacitat.

  L'ONCE dedicà, un any més, el seu cupó del 8 de març a el Dia Internacional de la Dona. Cinc milions i mig de cupons van donar suport a aquesta data per aconseguir una igualtat en la societat i alertar del greu risc de bretxa social, salarial i real que es produeix en el cas de les dones joves i amb discapacitat.

  Continuar llegint El Grup Social ONCE, per la igualtat
 • L’ONCE Tarragona aposta per una cultura inclusiva amb els relats de dones i còmics

  30/03/2021 Esports, Cultura i Oci Amb motiu de la programació del Dia de la dona el passat 8M, l'Ajuntament de Tarragona va anunciar les gunayadora del 21è Concurs Literari de Relats de dones i 4a edició de Còmics, un acte que es va celebrar el dimecres 17 de març, en format online.

  Raquel Saavedra, directora de l’ONCE a Tarragona, va ressaltar la importància que té per a les persones cegues l’adaptació de les obres al sitema braille i/o altres formats accessibles i que acompanyen als afiliats i afiliades en la seva vida acadèmica, formativa o com a lectura literària.

  Continuar llegint L’ONCE Tarragona aposta per una cultura inclusiva amb els relats de dones i còmics
 • Amanida Teatre de Tarragona participa en l’adaptació radiofònica accessible i inclusiva de l’obra 'El perro del hortelano', que emet RNE

  30/03/2021 Esports, Cultura i Oci

  Amb motiu del Dia Mundial de Teatre, el passat dissabte 27 de març, RNE va portar a les ones una lectura radiofònica inclusiva en col·laboració amb Fundació ONCE i la Fundació Festival Internacional de Teatre Clàssic d'Almagro. Onze actors cecs o amb alguna discapacitat visual van posar en escena des de diferents emissores territorials de l'emissora pública El perro del hortelano, el clàssic de Lope de Vega. Ho van fer dirigits per Esteve Ferrer, responsable d'arts escèniques de la Fundació ONCE i recolzats tècnicament per l'equip de Ficció sonora de RNE. Des d’ONCE Tarragona, Juani Fuentes, actriu de la companyia Amanida Teatre, va ser la narradora d’aquesta lectura radiofònica i exemple d’integració

  Continuar llegint Amanida Teatre de Tarragona participa en l’adaptació radiofònica accessible i inclusiva de l’obra 'El perro del hortelano', que emet RNE
 • Marc Albors, campió juvenil d’Esquí Alpí per a cecs

  30/03/2021 Esports, Cultura i Oci Marc Albors, campió juvenil d’Esquí Alpí per a cecs a Sierra Nevada, amb seu guia Marc Col

  En la categoria juvenil masculina van destacar Marc Albors al costat del seu guia Marc Coll. Formen part de l'equip de tecnificació de la Federació Espanyola d'Esports per a Cecs (FEDC), la qual cosa reflecteix la bona feina i l'entrenament que han seguit durant la temporada hivernal.

  Continuar llegint Marc Albors, campió juvenil d’Esquí Alpí per a cecs
 • Fundación ONCE i Fundación Exit s'uneixen per millorar la formació i l'ocupació de persones amb discapacitat i joves en situació de vulnerabilitat

  30/03/2021 Fundación ONCE L'acord, que pretén també contribuir a la millora de l'accessibilitat universal, el van rubricar Alberto Durán, vicepresident executiu de Fundació ONCE, i Rafael Vilasanjuán, president de Fundación Exit.

  En aquest sentit, el conveni es proposa oferir activitats formatives a persones amb discapacitat amb titulació acadèmica i a joves en situació de vulnerabilitat social. Igualment, pretén impulsar programes de captació, orientació i inserció laboral adreçats als mateixos col·lectius, "amb la finalitat d'aconseguir el seu accés a l'ocupació de qualitat".

  Continuar llegint Fundación ONCE i Fundación Exit s'uneixen per millorar la formació i l'ocupació de persones amb discapacitat i joves en situació de vulnerabilitat
 • El Telèfon de l’Esperança celebra el seu 50è aniversari en els cupons de l’ONCE

  30/03/2021 Joc Imelda Fernández, vicepresidenta de Serveis Socials i Participació de l'ONCE, va lliurar a José María Jiménez, vicepresident nacional del Telèfon de l'Esperança, una còpia emmarcada d'aquest cupó que incloïa la frase 'Al teu costat per escoltar-te qualsevol dia, a qualsevol hora'.

  Ofereix un servei integral i gratuït de suport a les persones que es troben en situació de crisi; i promou programes per millorar la salut emocional de les persones. Declarada d'Utilitat Pública el 1972, és membre fundador de la Plataforma del Voluntariat.

  Continuar llegint El Telèfon de l’Esperança celebra el seu 50è aniversari en els cupons de l’ONCE
 • La Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) vetlla per la millor salut i nutrició dels seus gossos guia

  30/03/2021 T'interessa Cadells de gossos pigall a l'escola ONCE del Perro Guia.

  La Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG), fidel al seu compromís amb el benestar i la cura dels seus gossos, acaba de signar sengles acords per mantenir la millor nutrició i protecció sanitària que permeti el seu ple desenvolupament fins convertir-se en els ulls de les persones cegues.

  Continuar llegint La Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) vetlla per la millor salut i nutrició dels seus gossos guia
 • La Fundació ONCE per a Llatinoamèrica llança una nova convocatòria del seu programa FOAL Violeta

  30/03/2021 Grup Social ONCE La Fundació ONCE per a Llatinoamèrica (FOAL) ha obert la IV convocatòria del seu programa FOAL Violeta, una iniciativa que persegueix donar poder a dones i nenes amb discapacitat visual. Imatge d'un grup.

  La Fundació ONCE per a Llatinoamèrica (FOAL) ha obert la IV convocatòria del seu programa FOAL Violeta, una iniciativa que persegueix donar poder a dones i nenes amb discapacitat visual donant suport a la materialització de projectes d'emprenedoria o aquells que afavoreixin el desenvolupament de les seves habilitats i capacitats amb la implicació del seu entorn. Romandrà oberta fins al proper dia 9 d'abril de 2021.

  Continuar llegint La Fundació ONCE per a Llatinoamèrica llança una nova convocatòria del seu programa FOAL Violeta
 • Les persones cegues ja poden donar la volta al món de Magallanes amb un globus terraqüi accessible

  30/03/2021 T'interessa Presentació del globus terraqüi accessible.

  En aquest nou globus terraqüi es mostren les rutes d'anada i de tornada que va seguir el navegant portuguès durant l'expedició, que es troben clarament diferenciades, tant de forma visual, com per tacte, ja que estan representades amb línies discontínues, en relleu i de diferents colors que, d'altra banda, són completament diferenciables al tacte. A més, i gràcies a la impressió 3D, al llarg d'aquest recorregut també es poden veure, i tocar, una sèrie de naus en miniatura a semblança de les usades per Magallanes.

  Continuar llegint Les persones cegues ja poden donar la volta al món de Magallanes amb un globus terraqüi accessible