Nº 39 MARÇ 2020

 • Maria del Pilar Rosales, de Tarragona, millor venedora de l’ONCE a Catalunya del 2019

  28/02/2020 Protagonistes Maria del Pilar Rosales, de Tarragona, millor venedora de l’ONCE a Catalunya.

  Mª Pilar, venedora amb discapacitat visual, es dedica a la venda de productes de joc de l'ONCE des de fa més de 16 anys. El 2019 repeteix el guardó que ja va aconseguir el 2008. Sempre ha venut a Tarragona ciutat i actualment, des de fa 8 anys, al quiosc ubicat a la Plaça Corsini, cantonada carrer de Canyelles. Als 66 anys, Pili no pensa en deixar el seu quiosc. “Jo no penso jubilar-me mai. Sempre seré una activista social de la gran tasca que fa l’ONCE”, afirma. Les seves aficions són el cinema, la lectura i viatjar. El seu últim viatge ha estat al Canadà, destí amb el que somniava des de ben petita.

  Continuar llegint Maria del Pilar Rosales, de Tarragona, millor venedora de l’ONCE a Catalunya del 2019
 • Un únic encertant demana el seu número preferit i guanya 9 milions d’euros amb el ‘Cuponazo’ a Olot

  28/02/2020 Joc Margarita Puig, venedora afiliada, que va donar un 'Cuponazo' de 9 milions d'euros divendres 28 de febrer.

  El ‘Cuponazo’ de l’ONCE va repartir 9 milions d’euros a Olot, on va tocar el premi major del sorteig de divendres 28 de febrer de 2020 a un únic encertant. Va ser també l'únic cupó dels 135 de la sèrie que es va vendre a Olot

  Continuar llegint Un únic encertant demana el seu número preferit i guanya 9 milions d’euros amb el ‘Cuponazo’ a Olot
 • Elisabeth Marín, nova directora de l’ONCE a Vic

  28/02/2020 Protagonistes Elisabeth Marín, directora de l’agència de l’ONCE a Vic (primera per la dreta) amb Anna Erra, alcaldessa de Vic; Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya.

  L’acte va comptar també amb la presència d’Anna Erra, alcaldessa de Vic; d’Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya i altres representants de l’Organització, amb la companyia d’afiliats i venedors vinculats a l’agència. Elisabeth Marín, té 31 anys i és afiliada a l’ONCE. És Grau en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un Grau Superior en Administració i Finances. Fins ara ha estat sotsdirectora a l’agència de l’ONCE a Granollers

  Continuar llegint Elisabeth Marín, nova directora de l’ONCE a Vic
 • Salut, SEM i ONCE Catalunya presenten un sistema de retenció que permet als gossos guia pujar a les ambulàncies per acompanyar les persones cegues

  28/02/2020 Protagonistes Cometa, gossa pigall de l'Anaïs Garcia, dins de l'ambulància amb un tècnic del SEM.

  La col·laboració de l’ONCE Catalunya ha estat clau en la creació del protocol d’actuació, gràcies al treball de camp amb gossos guia dins l’ambulància. El gos d’assistència acompanyarà en tot moment al pacient a l’interior de la cabina assistencial de l’ambulància, garantint-ne la seva seguretat. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és pioner en la integració d’un sistema de retenció per a gossos d’assistència, que vol oferir un tractament integral als pacients que tenenalguna discapacitat en tot el sistema de transport sanitari de Catalunya, tant l’urgent com el no urgent.

  Continuar llegint Salut, SEM i ONCE Catalunya presenten un sistema de retenció que permet als gossos guia pujar a les ambulàncies per acompanyar les persones cegues
 • Té la tecnologia alguna discapacitat?

  28/02/2020 T'interessa Joan Pahisa, cap de projectes de Tecnologia Accessible I+D de Fundació ONCE.

  Joan Pahisa, cap de projectes de Tecnologia Accessible I+D de Fundació ONCE, va inaugurar la Mobile Week més inclusiva amb la conferència Té la tecnologia alguna discapacitat? Construint solucions més inclusives. Va ser dijous 20 de febrer a l’Auditori de l’ONCE a Catalunya.

  Continuar llegint Té la tecnologia alguna discapacitat?
 • Marxa de la Il·lusió a la World Blindness Summit

  28/02/2020 Protagonistes Sota La Mirada de Tots i Totes, entre el 19 i el 24 de juny, MADRID es convertirà en la CAPITAL MUNDIAL DE LA CEGUESA, amb l’acolliment de l’assemblea general de la Unió Mundial de Cecs (UCM), la convenció ICEVI i la fira TifloInnova, en un esdeveniment únic: la WORLD BLINDNESS SUMMIT. A la foto, el logo.

  Sota 'La Mirada de Tots i Totes', entre el 19 i el 24 de juny, MADRID es convertirà en la CAPITAL MUNDIAL DE LA CEGUESA, amb l’acolliment de l’assemblea general de la Unió Mundial de Cecs (UCM), la convenció ICEVI i la fira TifloInnova, en un esdeveniment únic: la WORLD BLINDNESS SUMMIT!

  Continuar llegint Marxa de la Il·lusió a la World Blindness Summit
 • Les Comparses de Vilanova i La Geltrú, al cupó

  28/02/2020 Joc Presentació, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Vilanova i La Geltrú, amb la participació d’Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Adelaida Moya, quarta tinència d'Alcaldia, vicepresidenta de l'Àrea de Polítiques de Ciutadania i Regidora de Recursos Humans i Cultura; Adrià Guevara, regidor d'Administració electrònica, TIC, Oficina d'Entitats, Infància i Joventut; Maria Mercè Mateo, regidora d'Educació, VNG Inclusió, Dependència i Àngel Ávila, sotsdelegat territorial d'ONCE Catalunya.

  El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és un dels més tradicionals del món. La presentació, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Vilanova i La Geltrú, va comptar amb la participació d’Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Adelaida Moya, quarta tinència d'Alcaldia, vicepresidenta de l'Àrea de Polítiques de Ciutadania i Regidora de Recursos Humans i Cultura; Adrià Guevara, regidor d'Administració electrònica, TIC, Oficina d'Entitats, Infància i Joventut; Maria Mercè Mateo, regidora d'Educació, VNG Inclusió, Dependència i Ocupació i Àngel Ávila, sotsdelegat territorial de l’ONCE a Catalunya.

  Continuar llegint Les Comparses de Vilanova i La Geltrú, al cupó
 • Festa de l’Esport del CRE: atletisme, goalball, natació, ciclisme i futbol sala per tothom

  28/02/2020 Esports, Cultura i Oci Joves juguen a futbol a la Festa de l'Esport.

  El Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona organitzà divendres 14 de febrer a partir de les 9.30 h la seva Festa de l’Esport, que enguany arriba a la 28ena edició. Durant el matí, els participants van practicar atletisme, natació, goalball i futbol sala. En aquesta jornada, van participar més de 80 alumnes de 5è de primària a 4º d’ESO amb ceguesa d’arreu de Catalunya, Aragó i La Rioja.

  Continuar llegint Festa de l’Esport del CRE: atletisme, goalball, natació, ciclisme i futbol sala per tothom
 • Presentat, en braille, El Conte de la Víbria

  28/02/2020 Esports, Cultura i Oci Presentació del conte infantil El Conte de la Víbria, en sistema Braille. Va ser a càrrec de Manel Eiximeno, director del CREDV-CRE ONCE Barcelona, Delfina Polo, mestra de suport pels nens i nenes amb discapacitat visual, Maria del Mar Calvet, autora del compte i mestra especialista de música del CREDV-CRE ONCE Barcelona, i Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova.

  El passat 6 de febrer, va tenir lloc a La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2, de Barcelona) la presentació del conte infantil El Conte de la Víbria, en sistema braille. Va ser a càrrec de Manel Eiximeno, director del CREDV-CRE ONCE Barcelona, Delfina Polo, mestra de suport pels nens i nenes amb discapacitat visual, Maria del Mar Calvet, autora del compte i mestra especialista de música del CREDV-CRE ONCE Barcelona, i Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova.

  Continuar llegint Presentat, en braille, El Conte de la Víbria
 • El Roc Boronat, a tocar!

  28/02/2020 Esports, Cultura i Oci El jurat està format per: Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Vicenç Villatoro, escriptor; Maria Escalas, autora i escriptora; Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres; Carlota Freixenet, llibretera de la Llibreria La Carbonera; Rafael Vallbona, guanyador en 2019 i David Bernardo, president del Consell Territorial ONCE Catalunya.

  Preparats per conèixer els guanyadors del Roc Boronat. La gala de lliurament serà dijous 26 de març a partir de les sis de la tarda a l'Auditori ONCE Catalunya. Rafel Nadal, autor de Quan en dèiem xampany i Quan érem feliços, serà l’escriptor homenatjat

  Continuar llegint El Roc Boronat, a tocar!
 • El Grup Social ONCE demana en 11 milions de cupons drets per a les dones i un futur igualitari

  28/02/2020 Joc Cupó del 22 de febrer dedicata a la Igialtat Salarial

  El Grup Social ONCE està format per l'ONCE, Fundació ONCE i Ilunion i és el quart major ocupador espanyol, amb més de 73.000 persones en plantilla, de les quals un 58% té discapacitat. A més, compleix amb els criteris de paritat atès que les treballadores suposen el 42,5%: una mica més de 31.000 dones ocupades, moltes d'elles també amb discapacitat. I el màxim òrgan de Govern, el Consell General de l'ONCE compta amb una important paritat (sis homes i cinc dones).

  Continuar llegint El Grup Social ONCE demana en 11 milions de cupons drets per a les dones i un futur igualitari
 • XVI Campionat de Goalball Inclusiu per a joves estudiants de Centres Educatius Fundació Cruyff

  28/02/2020 Esports, Cultura i Oci Tres jugadors en un moment d'un partit de la joranda del XVI Campionat de Goalball Inclusiu per a Centres Educatius Fundació Cruyff, celebrat al Poliesportiu d'ONCE Catalunya

  Dissabte 15 de febrer a les instal·lacions esportives de l’ONCE a Catalunya es celebrà el XVI Campionat de Goalball Inclusiu per a Centres Educatius Fundació Cruyff. Enguany, vam comptar amb 17 equips de nois i noies formats per centres educatius de tot Catalunya.

  Continuar llegint XVI Campionat de Goalball Inclusiu per a joves estudiants de Centres Educatius Fundació Cruyff
 • Un dia màgic a l'ONCE LLeida

  28/02/2020 Esports, Cultura i Oci El dimarts 11 de febrer va tenir lloc en l'Agència de Lleida un taller de màgia impartit pel mag lleidatà Oscar de la Torre.

  El dimarts 11 de febrer va tenir lloc en l'Agència de Lleida un taller de màgia impartit pel mag lleidatà Oscar de la Torre. Al grup d'afiliats i afiliades que va assistir, el mag els va entretenir amb trucs de màgia especialment dissenyats per a persones cegues i deficients visuals. Posteriorment els va ensenyar, amb el lliurament del material necessari, com fer algun d'aquests trucs. L'activitat ha estat valorada molt positivament pels assistents. A la sessió, d’hora i mitja de durada, Oscar de la Torre va oferi

  Continuar llegint Un dia màgic a l'ONCE LLeida
 • Afiliats a l’ONCE van al Liceu per veure l’òpera Aida i gaudeixen de l’activitat 'Toca Liceu'

  28/02/2020 Esports, Cultura i Oci Un grup de persones cegues i amb discpacitat visual greu de l’ONCE a Catalunya van participar a la activitat Toca Liceu i van fer una visita tàctil als departaments de sastreria i caracterització, on van poder tocar perruques, sandàlies, vestits en un itinerari amb explicacions sobre l'abast que tenen aquests departaments.

  Un grup de persones cegues i amb discpacitat visual greu de l’ONCE a Catalunya van gaudir, divendres 31 de gener, al Gran Teatre de Liceu de l’òpera Aida.

  Continuar llegint Afiliats a l’ONCE van al Liceu per veure l’òpera Aida i gaudeixen de l’activitat 'Toca Liceu'
 • Fundació ONCE convoca ajuts perquè joves amb discapacitat estudiïn idiomes a l'estranger

  28/02/2020 Fundación ONCE Fundació ONCE ha posat en marxa la tercera edició del programa d'ajuts de mobilitat internacional perquè joves amb discapacitat d'entre 18 i 29 anys puguin estudiar anglès, francès o alemany en algun país de la Unió Europea en els que la llengua oficial sigui un d'aquests tres idiomes.

  Fundació ONCE ha posat en marxa la tercera edició del programa d'ajuts de mobilitat internacional perquè joves amb discapacitat d'entre 18 i 29 anys puguin estudiar anglès, francès o alemany en algun país de la Unió Europea en els que la llengua oficial sigui un d'aquests tres idiomes. Les beques per a estades de quatre setmanes són de 2.000 euros, mentre que les de 12 ascendeixen a 6.000 euros. Hauran de tenir una càrrega lectiva "d' al menys 20 classes setmanals d'un mínim de 40 minuts cadascuna.

  Continuar llegint Fundació ONCE convoca ajuts perquè joves amb discapacitat estudiïn idiomes a l'estranger
 • “No tots els jocs són iguals”: 5,5 milions de cupons en el Dia Internacional del Joc Responsable

  28/02/2020 T'interessa

  "El joc no és un joc per jugar amb ell. Ens carreguem la joventut i el futur", alerta el president de l’ONCE, Miguel Carballeda.

  Continuar llegint “No tots els jocs són iguals”: 5,5 milions de cupons en el Dia Internacional del Joc Responsable
 • Girona, entre les capitals més accessibles

  28/02/2020 T'interessa Portada de l'estudi: el mapa d'una ciutat. No són les grans capitals de província les més destacades pel seu nivell d'accessibilitat, sinó que les més ben posicionades són aquelles en les que habiten menys d'un milió de persones. En concret, el treball precisa que les capitals de província més ben posicionades pel que fa a accessibilitat són: Girona, Pamplona, Vitòria-Gasteiz, Toledo i Logronyo.

  Segons registra l'índex de Mobilitat Sostenible de les Capitals de Província d'Espanya (IMSCE 2020), presentat per la consultora IdenCity, la mitjana del nivell d'accessibilitat en la mobilitat a les ciutats espanyoles i les seves àrees pròximes se situa en un 55,8%. Contràriament al que es podria intuir, el IMSCE 2020 registra que no són les grans capitals de província les més destacades pel seu nivell d'accessibilitat, sinó que les més ben posicionades són aquelles en les que habiten menys d'un milió de persones. En concret, el treball precisa que les capitals de província més ben posicionades pel que fa a accessibilitat són: Girona, Pamplona, Vitòria-Gasteiz, Toledo i Logronyo.

  Continuar llegint Girona, entre les capitals més accessibles
 • El cupó d'ONCE celebra el Dia Mundial de la Ràdio

  28/02/2020 Joc El cupó de l'ONCE celebra el Dia Mundial de la Ràdio, un mitjà molt lligat a les persones cegues.

  En el Dia Mundial de la Ràdio 2020, la UNESCO fa una crida a les emissores de ràdio perquè defensin la diversitat, tant en la seva sala de redacció com en les ones. En aquesta edició, la celebració d'aquesta data es divideix en tres subtemes: advocar pel pluralisme a la ràdio, fomentar la representació a la sala de redacció, on els equips estiguin integrats per diversos grups de la societat, i promoure la diversitat dels continguts editorials i els tipus de programes perquè reflecteixin la varietat dels públics.

  Continuar llegint El cupó d'ONCE celebra el Dia Mundial de la Ràdio
 • L'ILUNION Hotel de Barcelona es posa 'guapo'

  28/02/2020 Ilunion

  ILUNION Hotels, la cadena hotelera de ILUNION, ha portat a terme durant els últims mesos diferents reformes en tres dels seus establiments, en concret en els hotels ILUNION Barcelona, ILUNION Màlaga i ILUNION Alcalá Norte, aquest últim situat a Madrid.

  Continuar llegint L'ILUNION Hotel de Barcelona es posa 'guapo'
 • El Grup Social ONCE, cinc anys seguits l'empresa més responsable d'Espanya, segons Merco

  28/02/2020 T'interessa

  El Grup Social ONCE acumula cinc anys com l'empresa més responsable del nostre país segons el rànquing de responsabilitat i govern corporatiu que acaba de fer públic el prestigiós mesurador Merco. Mercadona i Inditex completen les tres primeres places d'aquest podi, mentre que CaixaBank, Ikea, Mapfre, Iberdrola, Danone, Telefónica i Repsol són al «top ten» de les 100 valorades. L'anàlisi posa la seva lupa sobre aspectes com la transparència i el bon govern de les companyies, la responsabilitat amb els empleats, la transparència informativa, la qualitat de la informació que proporcionen, el compromís amb la comunitat i amb el país, la qualitat laboral o el respecte als drets de consumidor.

  Continuar llegint El Grup Social ONCE, cinc anys seguits l'empresa més responsable d'Espanya, segons Merco
 • Beques 'Per Talent Digital' de Fundación ONCE

  28/02/2020 Fundación ONCE El programa de beques 'Per Talent Digital', que compta amb un pressupost inicial de 500.000 euros, finançarà fins a un 80% de la quantia total de l'acció formativa per alumne i fins a un màxim de 10.000 euros per estudiant.

  És una iniciativa d'ajudes a la formació tecnològica que pretén millorar l'accés a llocs de treball qualificats de persones amb discapacitat.

  Continuar llegint Beques 'Per Talent Digital' de Fundación ONCE
 • Jornades de direcció d'ILUNION a BCN: ‘Som únics’

  28/02/2020 T'interessa De dreta a esquerra: Alejandro Oñoro, Conseller Delegat de ILUNION; Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i David Bernardo, president del Consell Territorial.

  Els passats 11 i 12 de febrer van tenir lloc a Barcelona les Jornades de direcció d'ILUNION ‘Som Únics’. Hi van participar directius de les empreses del Grup Social ONCE procedents de tot l’Estat. Van estar presidides per Alejandro Oñoro, Conseller Delegat d'ILUNION i van comptar amb la participació d’Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya i David Bernardo, president del Consell Territorial.

  Continuar llegint Jornades de direcció d'ILUNION a BCN: ‘Som únics’