Nº 22 AGOST 2018

 • L’ONCE i Ensenyament renoven el conveni que dóna suport a 1.200 alumnes cecs a Catalunya

  30/07/2018 T'interessa El conveni el van signar Carles Martínez, Secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, acompanyats per Manel Eiximeno, director del CRE ONCE Barcelona i Mercè Esteve, subdirectora general d'Ordenació i Atenció a la Diversitat.

  Dijous 5 de juliol es va signar a la seu del Departament d’Ensenyament (Via Augusta, 202 de Barcelona), la renovació del conveni de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’ONCE, amb el qual es continuen establint les directrius en l’atenció a l’alumnat amb ceguesa i discapacitat visual greu a Catalunya. El van signar Carles Martínez, Secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, acompanyats per Manel Eiximeno, director del CRE ONCE Barcelona i Mercè Esteve, subdirectora general d'Ordenació i Atenció a la Diversitat.

  Continuar llegint L’ONCE i Ensenyament renoven el conveni que dóna suport a 1.200 alumnes cecs a Catalunya
 • Convocats els Premis Solidaris ONCE Catalunya

  30/07/2018 Solidaritat membres del jurat, a la reunió de l'11 de juliol, amb Enric Botí, president del Consell Territorial de l'ONCE Catalunya i Xavier Grau, delegat territorial.

  L'ONCE ha convocat els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2018 per tal de reconèixer i premiar aquelles persones, empreses, ONG, entitats i organismes de l’Administració pública i programes o treballs de mitjans de comunicació que s’hagin compromès més des dels seus diferents àmbits d’actuació per portar a terme una labor solidària coincident amb els valors essencials de la Cultura Institucional del Grup Social ONCE i la filosofia que impregna l’Economia Social i els objectius del Tercer Sector. Les candidatures són públiques i obertes, i es poden proposar fins al proper dijous 11 d’octubre.

  Continuar llegint Convocats els Premis Solidaris ONCE Catalunya
 • Un nou Roc Boronat ja està en marxa!

  30/07/2018 Esports, Cultura i Oci Imatge de premiats, jurat i autoritats al Roc Boronat de 2017

  L’ONCE Catalunya convoca la 21a edició del Concurs Literari Roc Boronat per donar suport i estimular els escriptors i poetes en llengua catalana i fomentar la creació literària en aquesta llengua entre les persones amb discapacitat visual. El termini de presentació dels treballs finalitza el 30 de noviembre de 2018. L’acte de lliurament tindrà lloc durant el primer trimestre del 2019.

  Continuar llegint Un nou Roc Boronat ja està en marxa!
 • Castellfollit de la Roca estrena una desena de panells turístics adaptats per a persones cegues

  30/07/2018 T'interessa Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, va participar el passat 4 de juliol a l'estrena dels panells informatius que l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha instal·lat als carrers del barri vell. També va assitir Manel Caballero, director de l'agència de l'ONCE a Figueres i un bon número deafilaits i afiliades.

  Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, va assistir el passat 4 de juliol a l'estrena dels panells informatius que l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha instal·lat als carrers del barri vell. Es tracta de 10 panells d’informació turística que, a més de textos i il·lustracions convencionals, tenen informació en Braille i imatges amb relleu per tal que puguin ser d’utilitat a les persones amb problemes de visió.

  Continuar llegint Castellfollit de la Roca estrena una desena de panells turístics adaptats per a persones cegues
 • Un grup d'afiliats coneix 'La cuina de Picasso' amb lliçons gastronòmiques de Ferran Adrià

  30/07/2018 Esports, Cultura i Oci Una quinzena d'afiliats va visitar l'exposició 'La cuina de Picasso' de la mà de Ferran Adrià al Museu Picasso i van rebre les lliçons gastronòmiques del genial cuiner, mentre contemplaven i comentaven els quadres de la mostra.

  Una quinzena d'afiliats va visitar l'exposició 'La cuina de Picasso' de la mà de Ferran Adrià al Museu Picasso i van rebre les lliçons gastronòmiques del genial cuiner, mentre contemplaven i comentaven els quadres de la mostra. Adrià va parlar de cuina i de sentits, explicant les milions de combinacions que ofereixen els productes, els instruments i les tècniques. Al grup de persones cegues i amb discapacitat visual els va animar, per exemple, a menjar-se un tomàquet olent les mans després de tocar les branques d'una tomaquera. "És una experiència única i formidable" va destacar. "Per menjar, la vista és el més prescindible dels sentits" va dir el xef.

  Continuar llegint Un grup d'afiliats coneix 'La cuina de Picasso' amb lliçons gastronòmiques de Ferran Adrià
 • L’ONCE i l’Ajuntament de Premià de Mar signen un conveni per millorar l’accessibilitat i la integració social de les persones amb discapacitat

  30/07/2018 T'interessa Miquel Àngel Méndez, alcalde de Premià de Mar i Xavier Grau, delegat territorial, van signar el conveni entre l’ONCE Catalunya i el consistori de la ciutat amb l’objectiu fonamental de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat al municipi. Van estar acompanyats per David Gutiérrez, segon tinent d’alcalde i per José Miguel Jiménez, director de l’agència de l’ONCE a Mataró.

  L’objectiu fonamental de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat al municipi, mitjançant l’accessibilitat dels seus espai públics i la inclusió social. I en àmbits com la mobilitat, el disseny universal, la igualtat d’oportunitats, la no discriminació, la formació i el treball, la cultura i el lleure o les noves tecnologies.

  Continuar llegint L’ONCE i l’Ajuntament de Premià de Mar signen un conveni per millorar l’accessibilitat i la integració social de les persones amb discapacitat
 • Premis el juliol a Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Torredembarra...

  30/07/2018 Joc

  El Cupó diari de dimarts 3 de juliol va repartir 420.000 euros a Catalunya i el 'Cuponazo', 100.000 a Granollers, entre d'altres.

  Continuar llegint Premis el juliol a Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Torredembarra...
 • La Taula del Tercer Sector exposa les seves prioritats i urgències socials al president de la Generalitat de Catalunya

  30/07/2018 T'interessa La Taula del Tercer Sector Social, que agrupa més de 3.000 entitats socials a Catalunya, es va reunir el 27 de juliol amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en una primera presa de contacte en què l’organització ha exposat quines són les prioritats i urgències socials del país.

  La Taula del Tercer Sector Social, que agrupa més de 3.000 entitats socials a Catalunya, es va reunir el 27 de juliol amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en una primera presa de contacte en què l’organització ha exposat quines són les prioritats i urgències socials del país. Entre aquestes, destaquen: el desplegament de la renda garantida de ciutadania, la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, l’emergència migratòria, les polítiques de gènere, accessibilitat i lluita contra la pobresa, la normativa europea sobre la contractació en els serveis a les persones o el model d'atenció centrat en la persona.

  Continuar llegint La Taula del Tercer Sector exposa les seves prioritats i urgències socials al president de la Generalitat de Catalunya
 • Estada a Irlanda de 12 estudiants afiliats per aprendre anglès en un campament multiaventura

  30/07/2018 Protagonistes L'ONCE ha iniciat, a través del CRE de Barcelona, un intercanvi per aprendre anglès a Belfast. L'estada es va fer del 15 al 28 de juliol. A la foto, a la sortida de l'aeroport d' El Prat de Llobregat.

  L'ONCE ha iniciat, a través del CRE de Barcelona, un intercanvi per aprendre anglès a Belfast. L'estada es va fer del 15 al 28 de juliol.

  Continuar llegint Estada a Irlanda de 12 estudiants afiliats per aprendre anglès en un campament multiaventura
 • Col·labora amb la FOAL i ajuda a canviar vides

  30/07/2018 T'interessa

  La Fundació ONCE per Amèrica Llatina (FOAL), compta amb diferents programes mitjançant els quals es pot col·laborar amb la seva missió de millorar la inclusió i condicions de vida de qui té una discapacitat visual en qualsevol dels 19 països de la regió llatinoamericana.

  Continuar llegint Col·labora amb la FOAL i ajuda a canviar vides
 • Fundació ONCE dóna suport a 116 associacions de persones amb discapacitat a Catalunya

  30/07/2018 Fundación ONCE Reunió al Patronat de Fundación ONCE.

  Fundació ONCE va donar suport l'any passat a les activitats d'un total de 787 associacions de persones amb discapacitat, de les quals 116 són a Catalunya, segons recull la Memòria d'Actuacions Socials 2017. D'acord amb la informació presentada al Patronat de Fundación ONCE, durant el passat exercici van optar a les diferents convocatòries un total de 2.267 projectes, dels quals es van aprovar 1.771, el que suposa el 78%.

  Continuar llegint Fundació ONCE dóna suport a 116 associacions de persones amb discapacitat a Catalunya
 • Campanya de l'ONCE per fomentar el Braille

  30/07/2018 T'interessa

  L'etiquetatge mitjançant el Braille als productes de consum, i més concretament als aliments, atorga a les persones amb discapacitat visual una fantàstica eina per accedir a la informació i poder fer un consum més segur.

  Continuar llegint Campanya de l'ONCE per fomentar el Braille
 • El Museo Tiflológico de la ONCE presenta un espacio dedicado a las personas con sordoceguera

  30/07/2018 T'interessa Personas sordociegas reciben explicaciones sobre nuevas tecnologías de comunicación adaptadas para ellas.

  El Museo Tiflológico de la ONCE tiene ya un espacio propio dedicado a las personas sordociegas. En él se expone un conjunto de utensilios utilizados, a lo largo de la historia, para la comunicación con los demás. Gemma León, consejera general de la ONCE, María José Sánchez Lorenzo, coordinadora del Museo Tiflológico, Eugenio Romero, responsable de la Unidad de Sordoceguera, y varias personas sordociegas, acompañadas por sus guías intérpretes, presentaron este espacio a finales del pasado mes de junio.

  Continuar llegint El Museo Tiflológico de la ONCE presenta un espacio dedicado a las personas con sordoceguera
 • L’art als fogons, a les colònies de l’ONCE Catalunya

  30/07/2018 Esports, Cultura i Oci Grup de nens i nenes en unes Colònies de l'ONCE.

  Una trentena de nens i nenes amb i sense discapacitat participaran en un concurs de cuina al campament ‘Bon Profit’ de l’1 al 5 de setembre a Santa Margarida de Montbui.

  Continuar llegint L’art als fogons, a les colònies de l’ONCE Catalunya
 • Convocats el Premis GrausTIC 2018

  30/07/2018 T'interessa

  Amb els Premis ​GrausTIC es volen distingir a aquells professionals, empreses o institucions que promouen l’ús de les TIC i les fan servir per millorar la innovació, l'esforç exportador i la responsabilitat social. Els premis es lliuraran durant l'acte de cloenda de la ​DIADA DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ (TIC) A CATALUNYA, el proper 27 de setembre, a ​CosmoCaixa (c/​Isaac​Newton​, 26). A la Diada participarà, com cada any, la Fundació ONCE. I al jurat del premis també serà present l'ONCE Catalunya mitjançant la figura del seu delegat territorial, Xavier Grau.

  Continuar llegint Convocats el Premis GrausTIC 2018
 • El Museu de Calella inaugura millores accessibles a l'exposició 'Xilografies, la fusta feta imatge'

  30/07/2018 Esports, Cultura i Oci Dijous 5 de juliol, al Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep Codina i Bagué, va tenir lloc la inauguració de les millores d’accessibilitat a l’exposició Xilografies, la fusta feta imatge. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI.

  Dijous 5 de juliol, al Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep Codina i Bagué, va tenir lloc la inauguració de les millores d’accessibilitat a l’exposició Xilografies, la fusta feta imatge. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI. Amb l’assistència de Montserrat Candini, Alcaldessa de Calella; Josep Pitarch, cap de la Unitat de Cultura i Esports de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya i d’altres afiliats a l’ONCE. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del Servei Bibliogràfic de l'ONCE Barcelona, que ha realitzat els guions del visitant en Braille, macro caràcters i imatges en relleu. També s’inclouen sobres amb essències i fragàncies que potencien i enriqueixen el món imaginari dels oficis (músic, aiguader, caçador i puntaire) perquè les persones cegues o amb discapacitat visual comprenguin millor el seu entorn.

  Continuar llegint El Museu de Calella inaugura millores accessibles a l'exposició 'Xilografies, la fusta feta imatge'
 • El Día de los Abuelos, protagonista del cupón

  30/07/2018 Joc Cupón del Día de los abuelos.

  El Día de los Abuelos fue el motivo del cupón de la ONCE del jueves, 26 de julio. Cinco millones y medio de cupones llevaron grabada la labor de nuestros entrañables mayores con el lema ‘Un día seremos como ellos’.

  Continuar llegint El Día de los Abuelos, protagonista del cupón
 • Fundación ONCE ofrece 54 becas ‘Oportunidad al Talento’ a universitarios con discapacidad

  30/07/2018 Fundación ONCE

  Fundación ONCE ha lanzado la quinta edición del programa de becas ‘Oportunidad al Talento’, dirigido a universitarios con discapacidad y que cuenta con el apoyo del Fondo Social Europeo. Su objetivo es desarrollar al máximo la personalidad, los talentos y la creatividad de las personas con discapacidad financiando becas de formación superior. En concreto, la iniciativa persigue fomentar la participación de las personas con discapacidad en programas de investigación y postgrado y su permanencia en la universidad como personal docente e investigador. Las solicitudes para las becas de movilidad, máster y postgrados y estudios y deporte deberán dirigirse a Fundación ONCE hasta el 30 de septiembre. Por otro lado, las becas de doctorado e investigación podrán solicitarse hasta el 10 de octubre.

  Continuar llegint Fundación ONCE ofrece 54 becas ‘Oportunidad al Talento’ a universitarios con discapacidad
 • La ONCE difunde el Día Internacional de las Tecnologías Apropiadas, en el cupón

  30/07/2018 Joc

  El término nace en los años 70, para responder a los problemas que, en los países pobres, causaba la importación de tecnologías demasiado caras. Las Tecnologías Apropiadas se deben de adaptar tanto a las condiciones económicas como sociales y medioambientales, así como a los valores éticos, culturales, sociales y económicos del país en el que se apliquen.

  Continuar llegint La ONCE difunde el Día Internacional de las Tecnologías Apropiadas, en el cupón
 • Llegan ya 190 comunicaciones para el IV Congreso Internacional ‘Universidad y Discapacidad’

  30/07/2018 Fundación ONCE

  Casi la mitad de las comunicaciones están relacionadas con buenas prácticas de universidades inclusivas, lo que demuestra todo lo que se está avanzando en los últimos años en este ámbito. Además se abordan diferentes asuntos e investigaciones relevantes como el aprendizaje con apoyo tecnológico, nuevos programas relacionados con la accesibilidad cognitiva, formación del profesorado, competencias digitales y la transferencia del conocimiento, entre otros.

  Continuar llegint Llegan ya 190 comunicaciones para el IV Congreso Internacional ‘Universidad y Discapacidad’