Carles Durà guanya el premi  Roc Boronat amb l'obra 'L’Àlex del somriure'

Foto de família del Roc Boronat a l'escenari de l'Auditori ONCE Catalunya.

La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat va tenir lloc dimecres 15 de maig a l’Auditori de l’ONCE a Barcelona. El jurat del XXVI premi literari Roc Boronat va escollir l’autor Carles Durà com a guanyador de la 26a edició per l’obra presentada amb el títol L’Àlex del somriure

Seleccionada d’entre 52 originals presentats, la novel·la va despertar l’interès del jurat per ser “una obra molt sòlida que destaca per haver estat escrita amb un llenguatge informal, una prosa molt rítmica i un estil suggeridor, emotiu, precís, directe, depurat i poètic, amb una clara tendència a fixar-se en les metàfores de la vida”.

Carles Durà, guanyador del Roc Boronat 2024.



L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República. 

El premi literari en llengua catalana Roc Boronat de l’ONCE Catalunya està dotat amb 6.000 €.  
 
Novel·la original
L’Àlex del somriure explora la relació d’un pare amb el seu fill de 17 anys, a qui han diagnosticat un quist en estat II al ronyó. Amb capítols breus i contundents, encaixa episodis de la infància de l’Àlex amb escenes d’un present marcat per la malaltia i la pandèmia per construir una novel·la intel·ligent i original que esquiva el melodrama sense renunciar a un colpidor mostrari d’emocions.  “He volgut fer literatura a través del dolor i la desgràcia”, destacà Durà.

L’obra de Carles Durà arribarà a les llibreries a la tardor per La Setmana del Llibre en Català amb l’Editorial Univers. 


Carles Durà va néixer a València, el 1970, ciutat en la qual viu a l’actualitat. Fa classes de Llengua i Literatura en secundària. Llicenciat en Filologia per la Universitat de València està vinculat a la Unió d’Escriptors del País Valencià i al consell editorial d’Ediciones Bajo Cero.  I ha publicat narrativa, poesia i teatre.

David Ciscar guanya amb ‘Perseguit’
A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, a la qual s’han presentat set creacions, David Ciscar ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra Perseguit. El premi està dotat amb 900 €. Narra un episodi a Barcelona, al 1988. El membre d’un grup musical torna a casa de nit passant pel Poblenou fins al Paral·lel. Els carrers foscos i solitaris posen en alerta al noi que té la sensació que algú el persegueix: “No vull semblar nerviós. Això està més solitari que un cementiri el tres de novembre”.

 David Ciscar ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra 'Perseguit'. Li dona el premi Iago Fernández, editor d'Univers.

 


Compromís de l’ONCE amb la llengua catalana 
El delegat de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, va destacar el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària i va afegir que “aquest premi celebra que la cultura ens fa millor com a persones i que, si a més és inclusiva, ens fa a tots iguals”. Botí ha subratllat la bona participació que en aquesta edició ha estat en total de 59 títols. 

Homenatge a l’escriptora Sílvia Soler
Durant la vetllada, es va homenatjar l’escriptora Sílvia Soler amb el lliurament com a record d’un exemplar en braille del seu llibre Petons de diumenge i un altre en sonor de Nosaltres, després. L’ONCE a Catalunya li va agrair així els bons moments literaris que ha fet passar al col·lectiu de persones cegues.

L’escriptora Sílvia Soler rep de mans de David Bernardo, president del Consell Territorial d'ONCE Catalunya, com a record, un exemplar en braille del seu llibre 'Petons de diumenge' i un altre en sonor de 'Nosaltres, després'.



90 anys del Sindicat de Cecs de Catalunya/ Jordi Amat
Aquest any vam viure una celebració molt especial, els 90 anys del Sindicat de Cecs de Catalunya. El seu fundador Roc Boronat, que dona nom a aquests premis, quan vivia a Mèxic ens va enviar una salutació, que vam reproduir i compartir amb tots els assistents a l’acte de lliurament. 

A l’historiador i periodista Jordi Amat li vam lliurar un exemplar de la seva obra sobre Roc Boronat en braille i en audiollibre



Vam escoltar també unes paraules de Jordi Amat, que va escriure el llibre, publicat el 2008, Un somni republicà. El Sindicat de Cecs de Catalunya (1934-1939). A l’historiador i periodista li vam lliurar un exemplar de la seva obra en braille i en audiollibre. 

Roc Boronat, a ritme de jazz
El gran jazzman català Ignasi Terraza, músic cec afiliat a l’ONCE, va posar la música al 26 Premi Roc Boronat. En aquesta ocasió, va tocar amb Gemma Abrié, veu i contrabaix; David Viñolas, percussió i Arecio Smith, orgue hammond. 

Van interpretar el tema instrumental El Segador; Paraules d’amor de Joan Manel Serrat i van concloure amb  Vas portar la llum -recordant Roc Boronat,  que l’any anterior van  estrenar en primícia mundial al XXV Premi Roc Boronat, l’himne dels guardons, fet com a homenatge al fundador del Sindicat de Cecs de Catalunya.  

El gran jazzman català Ignasi Terraza, músic cec afiliat a l’ONCE, va posar la música al 26 Premi Roc Boronat. En aquesta ocasió, va tocar amb Gemma Abrié, veu i contrabaix; David Viñolas, percussió i Arecio Smith, orgue hammond.  A la foto. Ignasi i Gemma, en primer terme.

 


 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos