Setmana del Grup Social ONCE a Catalunya: ‘Amb tu transformem vides’

Secciones: Protagonistes
Jugadors d'hoquei del Reus Deportiu van canviar l'estic pel bastó per un dia per posar-se a la pell d'una persona cega.

La Setmana del Grup Social ONCE a Catalunya, sota el lema ‘Amb tu transformem vides’, va tenir lloc del 29 de maig al 3 de juny i es van realitzar activitats als 18 centres i agències que l'ONCE té a Catalunya, culminant amb la celebració del Dia de la Gran Família de l’ONCE a Port Aventura.

“Compartim amb la societat catalana el nostre espai, la casa de la Il·lusió de l’ONCE de cada ciutat, per visibilitzar el dia a dia de les persones cegues i amb discapacitat visual greu. I agraïm a la ciutadania la solidaritat per fer-nos costat amb la nostra loteria social, responsable i segura, que ens permet donar serveis socials personalitzats a més de 10.000 afiliats i afiliades de tot Catalunya. Us convidem a visitar-nos i sumar esforços per fer una societat més inclusiva, igualitària i humana” destacà Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya.

Les activitats de la Setmana del Grup Social ONCE a Catalunya tenen una finalitat múltiple: donar a conèixer la feina que diàriament es realitza a l'ONCE; mostrar les capacitats dels afiliats i afiliades i sensibilitzar la ciutadania donant-li opció de posar-se en la pell d’una persona cega.

BADALONA
Bàsquet a cegues amb els jugadors de La Penya Guillem Vives i Pep Busquets


Els jugadors de La Penya, Guillem Vives i Pep Busquets, amb els ull tapats amb un antifaç i amb bastó, es van desplaçar des de l’Agència de l’ONCE a Badalona fins a la pista de bàsquet ubicada a la Plaça dels Països Catalans (Pep Ventura), on van provar d’encistellar tirs lliures i passar-se la pilota de picarols, amb ulleres de simulació. Per concloure van fer un berenar a les fosques, tot acceptant el repte de posar-se a la pell d’una persona cega i servir-se un got d’aigua o posar-se sucre en una tassa sense veure res. 

Guillem Vives i Pep Busquets encistellant a les fosques

 

BARCELONA 
Els gossos pigall viatgen en taxi

L’ONCE Catalunya i l'Institut Metropolità del Taxi (IMET) van presentar dimecres 31 de maig  a l’Àrea Metropolitana de Barcelona,  el vídeo que s’ha creat per al sector del taxi, en el qual es recorda que aquest mitjà de transport és molt important perquè les persones cegues o amb discapacitat visual puguin arribar a llocs poc comunicats i que els facilita molt el seu dia a dia. D’aquí la importància de prestar-los un servei que és un dret per als usuaris i una obligació pels taxistes.
 
També es va fer una demostració de com un gos pigall ha de viatjar dins el taxi i com les persones cegues guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments acompanyats dels seus gossos guia. Ho va fer l'instructor Eloi i el gos pigall Pongo.

Mai  es pot negar el servei a una persona cega pel fet d’anar acompanyat d’un gos pigall. Els gossos pigall són inofensius i molt tranquils. L'arnès els identifica com a gossos d'assistència. Segons la  Llei, els gossos pigall poden accedir a tot el transport públic, inclòs el taxi, perquè és un dret del seu usuari. I és una obligació dels taxistes (l’article 38 del Reglament metropolità del taxi).

Van participar Maria Teresa Carrillo, Gerent de l'Institut Metropolità del Taxi; Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya; David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Dolors Luna, cap del departament de Serveis Socials per a Persones Afiliades de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya, un instructor de gos pigall de la Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG), membres de l’Associació de Gossos Pigall de Catalunya i una representació de taxistes de l’AMB. 


Enllaç al vídeo presentat: Gossos pigall | Taxi - YouTube

Tres persones caminant amb el seu gos pigall

BLANES
Vermut i passeig a cegues amb el corredor d’ultrafons Xavi Marina

Amb l’ajuda d’un bastó blanc i les indicacions d’un tècnic en rehabilitació, el corredor d’ultrafons Xavi Marina, veí de Blanes, va fer una passejada a cegues pels voltants de l’Agència de l’ONCE a Blanes. Marina també acceptà el repte de fer un vermut a les fosques, tot aprenent a beure ‘sense veure’ i a localitzar l’aperitiu a taula i als plats.

Xavi Marina caminant amb el bastó blanc i antifaç pel carrer

 

El PRAT DE LLOBREGAT
Mostra de Braille i Goalball

L’Agència de l’ONCE a El Prat de Llobregat organitzà una exposició sobre el Braille i el Goalball a la Plaça Central del Centre Comercial ‘Ànecblau’ de Castelldefels. La mostra va estar centrada, d’una banda, en el braille i la comunicació, on els assistents van poder conèixer com és el sistema de lectoescriptura de les persones cegues, sis punts màgics que obren les portes del coneixement. I, d’altra banda, es va mostrar la importància de l’esport pel desenvolupament i inclusió de les persones cegues, donant a conèixer el  Goalball, l'únic esport paralímpic creat específicament per a persones cegues i amb discapacitat visual.

Nens jugant a goalball durant la jornada

 

FIGUERES 
Vermut a cegues amb Narcís Bardalet, president de la UE Figueres

L’agència de l’ONCE a Figueres acollí un vermut a cegues amb Narcís Bardalet, president de la Unió Esportiva Figueres, especialista en medicina forense i col·laborador del programa Crims. Amb els ulls tapats amb un antifaç, Bardalet va poder degustar un vermut i experimentar, en primera persona, com estudien els alumnes cecs o amb discapacitat visual. A més a més, també va conèixer la importància de l’audiodescripció pel col·lectiu de persones cegues.

Narcís Bardalet fent un aperitiu a les fosques amb antifaç

 

GIRONA
L’empresai Joaquim Vidal es posa a la pell d’una persona cega

Joaquim Vidal, empresari i president del grup Valvi, va experimentar, en primera persona, com són els desplaçaments d’una persona cega. Vidal, amb antifaç, bastó i guiat per un tècnic en rehabilitació de l’ONCE, va poder fer un recorregut per un circuit a l’agència de l’ONCE a Girona. A més, es va atrevir a identificar diferents objectes amb el lector d’etiquetes ‘LEO’ i a llegir un text amb unes ulleres que simulen la resta visual que tenen les persones amb discapacitat visual greu.

Joaquim Vidal caminant amb bastó blanc i antifaç

 

GRANOLLERS
‘Som diferents, aprenc amb tu’

Alumnes de l’Institut Lauro d’Educació Especial de les Franqueses van fer, per Sant Jordi, un conte en braille que van ensenyar i explicar als afiliats de l’ONCE a Granollers. A més, per sensibilitzar-los sobre l’esport inclusiu i posar-se en la pell de les persones cegues, els alumnes van jugar a futbol amb antifaç i una pilota sonora, tal i com ho fan les persones cegues. 

dos alumnes jugant a goalball


L’HOSPITALET DE LLOBREGAT
L’artista flamenc Juan Antonio Moya canta a fosques

Juan Antonio Moya, jove valor a l’alça del flamenc fet a casa nostra, amb projecte musical propi i graduat a l’ESMUC amb Matrícula d’Honor, es posà a la pell d’una persona cega interpretant una peça a la guitarra amb els ulls tapats amb un antifaç. Moya també va poder conèixer com estudien música als afiliats de l’ONCE, i es va atrevir a identificar  diversos productes alimentaris, de neteja i medicaments, amb els ulls tapats. 

Juan Antonio Moya i Martí Batalla conversant durant l'acte


LLEIDA
Passejada a cegues per la ciutat


Mercè Batlle, presidenta del COCARMI, va experimentar en primera persona com es desplaça una persona cega, caminant amb els ulls tapats i amb l’ajuda del bastó, pels voltants de l’Agència de l’ONCE a Lleida. 

Mercè Batlle caminant amb bastó blanc i antifaç

MANRESA
Sor Lucia Caram, amb antifaç i bastó


Sor Lucia Caram experimentà en primera persona com es desplaça una persona cega, tot caminant amb els ulls tapats amb antifaç i amb l’ajuda del bastó blanc. Tenia previst fer el recorregut des del Banc d’Aliments fins a una cafeteria, per prendre un cafè a les fosques, però la pluja va fer acte de presència i l’activitat es va realitzar a l’interior: circuit de mobilitat i tècnica guia amb antifaç i bastó, i reconeixement d’objectes sense veure.

Sor Lucia Caram intentant identificar objectes amb els ulls tapats amb un antifaç

 

MATARÓ
Cuinar a cegues  amb Carme Ruscalleda


La xef Carme Ruscalleda va preparar un esmorzar a les fosques amb l’ajuda d’un tècnic de rehabilitació de l’ONCE, qui li va donar consells per dur a terme la manipulació dels aliments i per ubicar correctament els gots, plats i coberts a taula. També va identificar, sense veure, usant l’olfacte, espècies i salses. I va tallar fruita com una gran xef a la foscor. 

Carme Ruscalleda cuinant amb l'antifaç posat


MOLINS DE REI 
Passejada i esmorzar a cegues amb la meteoròloga Mònica Usart


La meteoròloga Mònica Usart, amb els ulls tapats amb un antifaç, experimentà com és la vida quotidiana d’una persona cega desplaçant-se des de l’agència de l’ONCE a Molins de Rei fins a una cafeteria. Un cop allà va fer un berenar a les fosques. També va conèixer llibres en braille i en relleu que mostren fenòmens meteorològics.

Mònica Usart tocant un llibre en relleu mb els ulls tapats

 

REUS 
L’equip d’Hoquei del Reus Deportiu es posa a la pell d’una persona cega


Els jugadors i jugadores van canviar l’estic pel bastó i amb els ulls tapats amb antifaç i amb l’ajuda dels tècnics en rehabilitació de l’ONCE van experimentar en primera persona com es desplaça una persona cega. Van fer un recorregut per l’agència de l’ONCE i pels carrers de Reus. També van fer tasques domèstiques ‘a les fosques’: preparar un berenar, doblegar roba, cordar-se les vambes... Després, van explicar als assistents les seves experiències i sensacions, ja que són esportistes acostumats a moure’s utilitzant tots els seus sentits i a gran velocitat. L’activitat va comptar amb la participació de Mònica Balsells, presidenta del club Reus Deportiu; Pol Cabré; Pol Martínez; Marc Olivart; Marc Julià i David Gelmà, jugadors del primer equip d’hoquei del Reus Deportiu; Gemma Briva, jugadora de l’equip femení d’hoquei del Reus Deportiu; Paula Pérez i Aran Mazón, jugadors de l’equip de bàsquet del Reus Deportiu.

Tots els jugadors de l'equip d'hoquei del Reus Deportiu amb l'antifaç i el bastó


SABADELL
Entrevista a cegues

La periodista del programa ‘Al Matí ‘ de Ràdio Sabadell, Raquel García, va entrevistar a Albert Flamarich, director de l’ONCE a Sabadell, a cegues. García va poder experimentar com seria dur a terme la seva feina si no hi veiés. A més, també va tenir l’oportunitat de conèixer com són els rellotges tàctils i parlants, les fitxes de dominó adaptades o els contes en relleu i braille.

Albert Flamarich, director de l'ONCE a Sabadell, a l'estudi de Ràdio Sabadell

 

TARRAGONA
‘Túnel dels sentits’


Els jugadors del Nàstic, Pol Domingo i Pedro Del Campo, es van posar a la pell d'una persona cega amb l'experiència sensorial 'Túnel dels sentits', un recorregut a les fosques a la seu de l'ONCE a Tarragona. Els jugadors, amb els ulls tapats amb un antifaç, van passar per quatre espais sense veure-hi: l’espai tàctil, on van interactuar amb diferents elements per mirar d'endevinar-los sense llum; l'espai de l'olfacte, on van haver d'aguditzar el seu nas per esbrinar els aromes; l'espai de l'oïda, on van posar a prova la seva orella per mirar de reconèixer què era cada soroll; i, finalment, l'espai del gust, on van tastar, a cegues, diferents sabors.

Pol Domingo i Pedro Del Campo a la porta de l'agència de l'ONCE a Tarragona

 

TERRASSA
Membres del grup Doctor Prats ballen zumba a cegues


Els músics, amb antifaç, van compartir ball amb les persones cegues participants al taller de zumba que organitzà l’ONCE a Terrassa, inclosa una de les seves cançons més populars, ‘A poc a poc’. Tot seguit, van fer un circuit de mobilitat a cegues amb bastó per l’interior i exterior de l’agència, per tal de conèixer com són els desplaçaments d’una persona cega.

Membres del grup musical Doctor Prats ballant zumba a cegues

VIC
El periodista Jordi de Planell ‘llegeix i escriu’ a cegues


Planell, amb unes ulleres de simulació de baixa visió, una telelupa i una lupa electrònica, va llegir un text amb un lector d’OCR. A més, el periodista també es va atrevir a escriure una frase amb la màquina perkins, amb la qual s’escriu en braille. D’aquesta manera, va poder conèixer, de primera mà, com llegeix i escriu una persona cega o amb discapacitat visual greu, dues activitats fonamentals en el dia a dia d’un periodista com ell.

el periodista Jordi de Planell escrivint amb un antifaç als ulls

 

VILANOVA I LA GELTRÚ
L’actor Toni Albà camina amb bastó i dina a cegues

Albà, amb bastó i antifaç, es va desplaçar per la Rambla Principal de Vilanova per experimentar, en primera persona, com és moure’s sense veure-hi. Va anar fins un restaurant situat al Passeig Marítim, on va menjar ‘a cegues’, aprenent a localitzar el menjar al plat i a beure sense ‘veure’.

Toni Albà llegint en braille

 

Diada de la Gran Família de l’ONCE Catalunya 
La setmana de l’ONCE Catalunya va culminar, el dissabte 3 de juny, amb la seva tradicional trobada per commemorar la Diada de la Gran Família de l’ONCE Catalunya, que enguany arribà a la 27ena edició, a Port Aventura.

Sota el lema “Amb tu transformem vides” va plegar unes 1.200 persones cegues i amb altres discapacitats acompanyades de familiars i amics de l’Organització. La celebració va estar presidida pel director general de l’ONCE, Ángel Sánchez, acompanyat per Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya i David Bernardo, president del Consell Territorial.

Els assistents a la gran trobada de la família ONCE Catalunya van poder gaudir del mític parc d'atraccions acompanyats pel personal, que s’havia format en tècniques de guia, orientació i mobilitat per a persones cegues. 

Els afiliats i afiliades a l’ONCE van deixar anar a Port Aventura  la seva adrenalina, van pujar a les diferents atraccions, van donar voltes a gran velocitat i van gaudir d’una gran jornada d’alegria i diversió amb abraçades plenes d'il·lusió. 
 

Visor de contenido web (Global)

Compartir :

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos