Els gossos pigall de l’ONCE a Catalunya demanen que no els distreguin amb aliments 

Secciones: T'interessa
Usuari de gos pigall rebutja que se le doni aliment al seu gos.

Un total de 162 gossos guia de l'ONCE acompanyen a persones cegues de Catalunya, aportant-los plena autonomia i seguretat en els desplaçaments en convertir-se en els seus ulls.

Amb motiu del Dia Internacional del Gos Pigall, dimecres 24 d'abril, les persones usuàries de gos guia van demanar a la societat uns comportaments que els facilitarien, a elles i als seus gossos guia, el seu dia a dia. Una de les seves reivindicacions és que no se'ls ofereixi cap mena de menjar als seus gossos, ja que poden tenir alguna intolerància alimentària i se'ls pot provocar un problema digestiu que perjudiqui la seva salut i benestar, a més d'alterar el suport diari que li brinda a la persona cega a la qual acompanya. 

A Catalunya són 162 el nombre de gossos guia mentre que a tot l’Estat són 944.

En aquest sentit, van assenyalar que cada gos pigall té la seva pròpia alimentació basada en les seves necessitats, i van insistir que existeixen aliments que són perjudicials, i fins i tot tòxics per als gossos.

Conscients que els gossos guia són encantadors, tenen un comportament exemplar i inspiren molta tendresa per l'actitud i labor que realitzen pels carrers i pobles del nostre país, la Fundació ONCE del Gos Pigall (FOPG) recorda també la importància de no distreure l'atenció d'aquests mentre caminen al costat d'una persona cega, una acció que requereix de la seva concentració per a garantir la seva seguretat.

Una altra de les recomanacions que fa la FOPG és que, aquelles persones que tenen gossos de companyia, no els deixin sols si hi ha un gos pigall a prop, i els mantinguin sempre controlats al seu costat.

Els gossos guia també gaudeixen de molts moments de descans i esplai, però és important respectar la seva labor mentre van guiant, i deixar el joc i les salutacions per a quan no portin l'arnès. A més, si es vol donar alguna indicació a la persona cega, cal recordar que mai s’ha d‘estirar la corretja ni l'arnès del gos. Simplement, cal dirigir-se a ella, preferiblement pel seu costat dret, el contrari al gos.

També es recorda que les persones usuàries de gos pigall tenen reconegut legalment, a tot Espanya, el dret d'accedir a tots els llocs, espais, establiments i transports públics o d'ús públic amb el seu gos guia.

Les lleis de cada comunitat autònoma reconeixen a les persones usuàries de gos pigall l'accés a transports com els autobusos, taxis, VTC, metro, tren, vaixells o avions, un aspecte a vegades desconegut per la societat i que, a vegades, genera problemes a la persona cega a l'hora de poder desplaçar-se amb plena autonomia.

El gos pigall és un animal perfectament ensinistrat per ajudar a una persona cega o amb una discapacitat visual greu en els seus desplaçaments. Està entrenat per seguir les directrius que li indica la persona; reconèixer i evitar obstacles (estàtics i en moviment); marcar l'arribada a vorades, escales o desnivells; buscar portes, seients lliures o trobar la millor alternativa de pas en situacions complexes; i, fins i tot, està capacitat per desobeir una ordre de l'usuari quan la seva execució impliqui un perill per a la integritat física de tots dos (creuar un carrer quan ve un cotxe).

Per donar suport a aquest Dia Internacional del Gos pigall, l'ONCE va il·lustrar cinc milions de cupons sota el lema ‘No els hi donis menjar, només mengen el seu’,Per donar suport a aquest Dia Internacional del Gos Pigall, l'ONCE va il·lustrar cinc milions de cupons sota el lema ‘No els hi donis menjar, només mengen el seu’, on un dibuix mostra com una persona ofereix un tros de pa a un gos pigall mentre la persona cega parla per telèfon.


Caminant Junts

L'ONCE té com una de les seves màximes la inclusió de les persones cegues en la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es dona suport a aquesta labor.

Per això, va crear la Fundació ONCE del Gos Pigall (FOPG) fa més de trenta anys, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Situada a Boadilla del Monte (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris.

En la seva trajectòria, la Fundació ONCE del Gos Pigall ha facilitat més de 3.500 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual greu del nostre país per millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint a aquests animals en un veí més al costat de la societat. Les races més utilitzades són labrador retriever, l'encreuament d'aquesta amb golden retriever i caniche gegant com a gos hipoal·lergènic, i pastor alemany.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos