Per unes eleccions europees accessibles!
El Grup Social ONCE va reclamar el passat 21 de setembre que les properes eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran el juny del 2024, siguin totalment accessibles.
Així ho va posar de manifest durant el taller sobre la participació electoral de persones amb discapacitat i al qual van assistir els membres del Grup de Treball sobre Assumptes Generals de la Unió Europea.
A l'acte van participar el director de Relacions Internacionals del Grup Social ONCE, Javier Güemes, que en la seva intervenció va demanar la inclusió del codi QR a les paperetes electorals per a les properes Eleccions Europees de 2024.
En les darreres eleccions al Parlament Europeu (2019), aproximadament 400.000 persones amb discapacitat a 14 països van ser privades del seu dret al vot a causa del seu estatus de discapacitat. La situació predomina a Bulgària, Xipre, Estònia, Grècia, Luxemburg, Polònia i Romania, on una persona sota tutela, total o parcial, perd el dret al vot automàticament.
Pel que fa al dret a presentar-se com a candidat en unes eleccions és encara menys comú trobar-se amb candidats amb discapacitat als països de la UE. Només Àustria, Dinamarca, Alemanya, Espanya, Croàcia, Itàlia, els Països Baixos i Suècia garanteixen el dret de totes les persones amb discapacitat a postular-se per a càrrecs públics.
Pel que fa a les opcions de votació, quatre països (Bèlgica, França, Xipre i Grècia) no ofereixen cap mitjà alternatiu o anticipat per votar, cosa que impedeix que aquells que no poden assistir als llocs de votació el dia de les eleccions emetin el seu vot personalment. Aquesta manca de mètodes alternatius de votació és particularment perjudicial per a les persones amb discapacitat.
A més, l'absència d'accessibilitat continua sent una de les barreres principals perquè les persones amb discapacitat exerceixin el dret al vot. Això afecta no només els llocs de votació, sinó també el disseny de les paperetes, l'accessibilitat de les cabines, les màquines de votació i qualsevol informació o comunicació proporcionada als votants ja sigui a través de programes electorals, debats o mítings.
Tot i això, s'han implementat diferents exemples de bones pràctiques a diferents països de la UE. Algunes de les més reeixides, aconseguides a través de la col·laboració d'entitats que representen els drets de les persones amb discapacitat, com ara l'ONCE, contemplen la provisió d'ajustaments raonables. Això inclou la possibilitat de mètodes alternatius de votació, com ara urnes mòbils, i la provisió d'eines de suport que faciliten el vot de manera independent i secreta, com ara kits de Braille -com és el cas d'Espanya- o plantilles tàctils.
Codi QR
Des de la Comissió Europea es treballa en una Guia de bones pràctiques electorals per als Estats membres on es compartiran sistemes, models i solucions dutes a terme en altres països per facilitar l'accés al vot als ciutadans de la UE.
La guia aborda la participació de les persones amb discapacitat al procés electoral. Per això, des del Grup Social ONCE s'ha participat de forma activa en la redacció d'aquesta guia amb la Xarxa Europea de Cooperació Electoral i la Direcció de Justícia de la Comissió Europea, on s'ha volgut plasmar l'ús del codi QR a les paperetes electorals.
Aquest codi permet afegir una capa més d’accessibilitat a la manera d’exercir el dret al vot. En cap cas no substitueix el vot en braille, però permet l'accés a les persones que desconeixen aquest sistema i que no tenen una resta visual funcional per poder exercir el seu dret amb normalitat.
El seu ús és senzill ja que tots els dispositius mòbils actualment compten amb mecanismes preinstal·lats a les seves càmeres que permeten la lectura d'aquest tipus de codis. Només cal tenir en compte dues qüestions:
- El codi QR ha de tenir un senyal tàctil, tal com indica la CBE (Comissió Braille Espanyola);
- El contingut al qual redirigeixi aquest codi s'ha de crear seguint criteris d'accessibilitat perquè els usuaris hi puguin accedir independentment de si utilitzen un producte de suport o no.
Solucions per a tothom
El delegat de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí, ha manifestat reiteradament que s'ha de resoldre el problema del vot accessible tan aviat com sigui possible en tots els comicis.
"Cal demanar que puguem avançar en el vot electrònic completament inclusiu i universal per a totes les persones amb discapacitat visual. Per descomptat que sense renunciar a l'avanç que suposa l'ús dels Kit Braille, cal recórrer a la tecnologia per arribar a l'anhelada universalitat. En aquest sentit, la inclusió del QR a les paperetes, el vot electrònic i altres solucions tecnològiques que ens envolten han d'anar incorporant-se com dret d'ús. Aquestes solucions beneficien no només a les persones cegues sinó a la societat en general", sosté Botí.
Botí considera que caldria trobar un sistema integrador, vàlid per a les persones cegues i útil per a tota la població. "Incorporar codis QR és una bona alternativa. A les paperetes de votació, situats estratègicament a cada un dels extrems del full, els codis poden oferir fins a 4.200 caràcters d'informació. El mòbil els pot identificar i llegir mitjançant una síntesi de veu”, afirma.
També apunta altres vies, com ara que tota la població pugui imprimir-se les paperetes al seu domicili, o que es puguin imprimir en el col·legi electoral. Aquesta solució faria viable l'accessibilitat de les llistes obertes i suposaria un gran estalvi per a l'Administració, evidentment sense abandonar el sistema actual basat en el kit mitjançant l'ús del Braille.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30