Un grup de persones sordcegues de l’ONCE coneix el Camp Nou i toca una de les Champions del Barça

foto_visita_once_dia_mundial_sordceguesa.jpg

Per tal de donar visibilitat a aquesta doble discapacitat i amb l’objectiu d’oferir una experiència única al col•lectiu, dissabte 30 de juny un grup d’afiliats a l’ONCE amb sordceguesa,  juntament amb els seus guies intèrprets, va visitar el Camp Nou per commemorar el Dia Internacional de la Sordceguesa.  El grup va tocar una de les copes de la Champions guanyades pel FCB, la Copa del Rei i la Copa de la Lliga i va rebre una explicació sobre la història del FC Barcelona a la Sala Johan Cruyff.

També van estar a les graderies i van conèixer les característiques de l’estadi: capacitat, forma, el mosaic MÉS QUE UN CLUB que hi ha dibuixat a les cadires...  Van anar a la  zona mixta i a la sala de premsa. També, al vestidor per saber com són les guixetes dels jugadors, les camilles per fer massatges, el jacuzzi...
I finalment van accedir pel túnel, van tocar la gespa i van saber com és la sortida al Camp Nou com fan als partits els jugadors blaugrana.

Un grup de persones sordcegues de l'ONCE visitan el Museu del FC Barcelona. Autor foto: Germán Parga del FC Barcelona.

Dia Internacional de les Persones Sordcegues
El 27 de juny és considerat el dia internacional de les persones sordcegues en commemoració del naixement de Helen Keller, la primera persona sordcega que va lluitar pels drets de les persones que tenien aquesta discapacitat. Helen Keller va néixer el 27 de juny de 1880, a Alabama. Quan tenia 19 mesos va tenir unes febres que li van privar dels sentits de l'oïda i la vista. La seva incapacitat per comunicar-li va generar greus problemes de conducta en no poder relacionar-se amb els altres.

Malgrat la seva discapacitat, molts anys després Helen Keller donaria discursos sobre la seva vida, es graduaria amb honors a la Universitat de Radcliffe i fins i tot escriuria llibres sobre les seves experiències personals. Tot això va ser possible gràcies a la gran ajuda i influència de la seva institutriu, Anne Sullivan, qui li va ensenyar a llegir i comunicar-se amb els altres, a més de portar una vida normalitzada.

Bastó vermell-blanc, símbol de les persones amb sordceguesa
L'ús del bastó vermell-blanc a Catalunya respon a les recomanacions dels òrgans internacionals que representen a les persones sordcegues, entre ells l’European Deaf Blind Union. Aquí s'ha determinat pels tècnics entesos en la matèria que els trams de color vermell es situïn, començant des de la part inferior del bastó, en el segon i quart tram del mateix. Ja que a les persones amb sordceguesa que conserven resta de visió els resulta més fàcil veure l'extrem del bastó si el tram inferior és de color blanc; en entorns amb gran afluència de públic (metro, centres comercials, encreuaments...), els transeünts perceben millor la part superior del bastó; de la mateixa manera que passa amb els conductors, que visibilitzen la part superior del bastó pel que és més lògic incloure la franja vermella en aquesta part.

Atenció a persones sordcegues
La sordceguesa és la discapacitat que resulta de la combinació de dues deficiències, visual i auditiva, que es manifesten en major o menor grau, provocant problemes de comunicació únics i necessitats especials derivades de la dificultat per percebre de manera global. Afecta greument les habilitats necessàries per a una vida mínimament autònoma i requereix serveis especialitzats, personal específicament format per a la seva atenció i mètodes especials de comunicació.
El 2007, neix la FOAPS (Fundació ONCE per a l’Atenció de  Persones amb Sordceguesa). Actualment, l'ONCE a Catalunya atén a més de 300 persones afiliades amb sordceguesa. Totes tenen accés a tots els serveis que l'Organització presta als seus membres (educació, suport psicosocial, rehabilitació, tiflotecnologia, etc.) amb el suport del servei de mediació de FOAPS i també amb un programa específic de sistemes alternatius de comunicació, perquè puguin aprendre un sistema de comunicació alternatiu a l'oral si ho necessiten o millorar les seves estructures de llenguatge escrit, quan es comuniquen en llengua de signes o llenguatge dactilològic.

Visor de contenido web (Global)

Compartir :

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos