Té la tecnologia alguna discapacitat?

Secciones: T'interessa
pahisa_mobile_week.jpg

Enric Botí, Delegat Territorial ONCE Catalunya, va presentar Joan Pahisa, cap de projectes de Tecnologia Accessible I+D de Fundació ONCE, i va subratllar que cal pensar sempre en un disseny universal per construir les ciutats  sense excloure a cap col·lectiu. Els avenços tecnològics fan possible fer avui una smart human city, però per això és necessari que “la tecnologia sigui accessible, usable i assequible”.

Una idea que va apuntar també Pahisa, doctor en informàtica especialitzat en processament del llenguatge natural i accessibilitat del software: “Si la tecnologia és inclusiva des del principi, tots guanyarem". “La tecnologia té un potencial enorme per ajudar les persones en molts àmbits de la vida diària, tot i que, si no es té en compte la diversitat de les mateixes, és molt possible que es converteixi en una barrera”, assegurà Pahisa. Joan Pahisa, que va inaugurar la Mobile Week més inclusiva amb la conferència Té la tecnologia alguna discapacitat? Construint solucions més inclusives. Va ser dijous 20 de febrer a l’Auditori de l’ONCE a Catalunya.

D'esquerra a dreta: Carlos Grau, el director general de la Mobile World Capital; Joan Pahisa, el CEO d'Imagin Banc i Enric Botí, delegat territorial d'ONCE Catalunya.

Mitjançant experiències personals, algunes d'elles viscudes mentre estudià un any al Japó, Pahisa va reflexionar sobre la tecnologia. I tot amb un sentit de l'humor que va fer que el públic empatitzés amb ell automàticament. “Havia de llençar una jaqueta a l’aire perquè em detectessin els sensors als hotels i que s’encenguessin les llums del passadís”, va exemplificar. També va tenir dificultats per poder usar el botó d'obertura de portes de metro o per utilitzar màquines expenedores  de begudes. Per poder demanar en un restaurant amb pantalles tàctils “em vaig haver de construir un gadget amb una barra extensible amb un punter de goma”.

“Si no comencem a dissenyar tecnologia accessible, aquesta estarà ancorada en el passat.  És importantíssima la formació perquè els  futurs dissenyadors i desenvolupadors aprenguin a posar-se en la pell dels altres. La tecnologia té els mateixos prejudicis i estereotips que els seus desenvolupadors i dissenyadors, ja que aquests pensen en els usuaris estàndard. Cal incorporar paràmetres de diversitat per produir un canvi real en la societat de la tecnologia”.

Preguntat per la tecnologia que  li agradaria desenvolupar, va dir: “La que ajudi a les persones a abordar el tema de la solitud per enfortir les relacions socials".

Pahisa afirmà  categòricament, al final, que "no vull ser un heroi, ni m'agraden les històries que ens representen com a herois. Vull que el normal sigui que el món pensi en tots i també en la tecnologia".

Carlos Grau, el director general de la Mobile World Capital; Laura Gil, directora de Transformació Digital a Damm i el CEO d' Imagin Bank, Benjamí Puigdevall


Mobile Week
"L'esperit de la ciutat com a capital mundial del mòbil queda demostrat amb aquest conjunt d'activitats programades durant uns dies intensos", va destacar Carlos Grau, el director general de la Mobile World Capital. En el debat inaugural de la Mobile Week va participar  també el CEO de Imagin Bank, Benjamí Puigdevall. "La tecnologia ha de tenir  un ús responsable, un ús inclusiu i hem de fer-la arribar a tothom".  Una idea que també va posar de relleu Laura Gil, directora de Transformació Digital a Damm:  "Ningú es pot quedar fora d'aquesta gran transformació digital, ni les empreses ni la ciutadania".

Tecnologia
La tecnologia, per a una persona cega, no és només un vehicle per accedir a la informació amb total autonomia personal, sinó que és més que això: una oportunitat per sentir-se en igualtat.
L'ONCE ha assumit el compromís de garantir a les persones afiliades l'aprenentatge del conjunt de tecnologies que faciliten el desenvolupament ple en tots els àmbits: salut i vida diària, educació i cultura, ocupació, oci i esport, etc. Des del nostre Centre de Tiflotecnologia i Innovació ens endinsem en el món de la tecnologia accessible i de l'adaptació de la tecnologia per a persones amb discapacitat visual conegut com Tiflotecnologia, que constitueix la base per no perdre el tren de la societat de la informació i el coneixement.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Publicador de contenidos

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)