ONCE Catalunya commemora amb un video el Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa
El 27 de juny es celebra cada any el Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa. Enguany encara no ha estat possible fer una trobada presencial, però des de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya vam voler recordar la data, com sempre. Tenim molt present un col·lectiu de persones altament important per casa nostra, amb el convenciment que aviat ja el podrem celebrar junts.
Els vam dedicar un video. Els participants, tots i totes professionals del Grup Social ONCE, es van adreçar a les persones sordcegues i els van desitjar “Ànims” i “Feliç Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa”. També els van enviar petons i abraçades, tot en Llengua de Signes Catalana.
Les diferents intervencions es van gravar en espais del Centre de Recursos Educatius i de la Delegació Territorial, tot començant a la Sala de Conferències de la 6ª planta, des d’on el Delegat Territorial Enric Botí va enviar aquest missatge:
“Bon dia. Avui és un dia molt especial a l’ONCE per tots nosaltres. Avui celebrem el Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa però no ho podrem fer com ho fèiem habitualment, tots junts amb una jornada i amb un dinar de germanor. El que sí estem convençuts és que l’any vinent aquesta sala la tornarem a omplir, com fèiem sempre. Comunicar és viure!
Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa
El 27 de juny és considerat el Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa en commemoració del naixement de Helen Keller, la primera persona sordcega que va lluitar pels drets de les persones que tenien aquesta discapacitat. Helen Keller va néixer el 27 de juny de 1880, a Alabama. Quan tenia 19 mesos va tenir unes febres que li van privar dels sentits de l'oïda i la vista. La seva incapacitat per comunicar-li va generar greus problemes de conducta en no poder relacionar-se amb els altres.
Malgrat la seva discapacitat, molts anys després Helen Keller donaria discursos sobre la seva vida, es graduaria amb honors a la Universitat de Radcliffe i fins i tot escriuria llibres sobre les seves experiències personals. Tot això va ser possible gràcies a la gran ajuda i influència de la seva institutriu, Anne Sullivan, qui li va ensenyar a llegir i comunicar-se amb els altres, a més de portar una vida normalitzada.
Atenció a persones sordcegues
La sordceguesa és la discapacitat que resulta de la combinació de dues discapacitats, visual i auditiva, que es manifesten en major o menor grau, provocant problemes de comunicació únics i necessitats especials derivades de la dificultat per percebre de manera global. Afecta greument les habilitats necessàries per a una vida mínimament autònoma i requereix serveis especialitzats, personal específicament format per a la seva atenció i mètodes especials de comunicació.
El 2007, neix la FOAPS (Fundació ONCE per a l’Atenció de Persones amb Sordceguesa). Actualment, l'ONCE a Catalunya atén a unes 400 persones afiliades amb sordceguesa (350 adults i uns 50 joves). Totes tenen accés a tots els serveis que l'Organització presta als seus membres (educació, suport psicosocial, rehabilitació, tiflotecnologia, etc.) amb el suport del servei de mediació de FOAPS i també amb un programa específic de sistemes alternatius de comunicació, perquè puguin aprendre un sistema de comunicació alternatiu a l'oral si ho necessiten o millorar les seves estructures de llenguatge escrit, quan es comuniquen en llengua de signes o llenguatge dactilològic.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30