Més de 66.000 llibres en braille i formats accessibles per a tots els cecs del món

lectura_en_braille_y_en_formatos_digitales.jpg

L'ONCE posa a disposició de tots els cecs del món un fons documental en braille i altres formats accessibles amb més de 66.000 títols perquè puguin compartir-los i accedir així a la informació i el coneixement, via de la inclusió social.

És el resultat de la posada en marxa per part de l'ONCE de la iniciativa que permet el Tractat de Marràqueix per al lliure intercanvi de llibres accessibles entre persones cegues de tot el món sense atemptar contra els drets d'autor i amb totes les garanties de complir allò que estableix l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI), per evitar així qualsevol tipus d'actuació pirata.

Gràcies a la plataforma elaborada pel Servei Bibliogràfic de l'ONCE, aquest ampli catàleg de llibres, especialment en espanyol, està ja a la disposició dels 285 milions de cecs del món, mentre que les persones cegues de tot l'Estat també poden accedir a llibres d'altres països amb fons documentals accessibles.

De moment, més de 350 obres s'han distribuït en tot just nou mesos a nou països d'Àsia, Amèrica i Europa. El llibre amb l'honor de ser la primera obra que ha sortit a l'estranger a través de la plataforma digital de l'ONCE ha estat El amor en tiempos del cólera, de Gabriel García Márquez.

Com a entitat autoritzada, l'ONCE ofereix gratuïtament aquest material a usuaris i altres entitats autoritzades, d’aquells països que s'hagin adherit al Tractat i l'hagin incorporat a la seva legislació nacional, sempre per utilització sense ànim de lucre i per a l'ús personal d'aquesta població.

Del total de títols que formenla Biblioteca Digital ONCE, hi ha de tots els gèneres, com ara novel·la, poesia, teatre i també revistes, textos especialitzats en diferents temàtiques, partitures musicals... A dia d'avui, hi ha més de 34.000 títols en format sonor (Daisy), 27.000 en format braille i més de 3.000 partitures, disponibles a través de la plataforma digital.

Àvids lectors 
Només un any després que l'ONCE presentés al món la seva plataforma per a l'intercanvi de llibres a l'empar del Tractat de Marràqueix, els afiliats i afiliades ja poden accedir als catàlegs de 54 entitats de 42 països diferents, sumant un total de 643.000 obres en 76 idiomes diferents i en una àmplia varietat de formats accessibles.

Al llarg d'aquest any, tot i que la situació de pandèmia ha afectat greument el funcionament del procés d'intercanvi, el catàleg de Bibliotecari de l'ONCE ja té incorporades 50 obres enviades per entitats estrangeres de 13 països diferents i tan diversos com Sud-àfrica, Austràlia o Corea de Sud. 

Entre les obres que s'han importat es troben les d'autors d'actualitat com Stephen King, Nora Roberts o Jonathan Franzen, i clàssics com Hemingway o Mark Twain. Les obres estan majoritàriament en anglès i, algunes, en francès. En breu s'incorporaran també obres en italià i en alemany.

En els últims tres mesos, s'han fet més de 300 descàrregues, especialment de clàssics internacionals en el seu idioma.

Més de 285 milions de persones cegues de tot el món han aprofitat el Dia Mundial del Braille, celebrat el 4 de gener, i han instat a tots els països a que ratifiquin  i apliquin el Tractat de Marràqueix. L'accés a la informació i a publicacions en formats accessibles és bàsic per a les persones cegues o deficients visuals, clau d'accés a l'educació i a un món d'oportunitats.

Es converteix en essencial per a l'alfabetització i l'aprenentatge permanent de les persones cegues, per la seva llibertat d'expressió i opinió, així com per a la seva inclusió social, segons assenyala la Unió Mundial de Cecs, tal i com es recull en els articles 21 i 24 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 4, que defensen la qualitat inclusiva i equitativa de l'educació i la promoció d'oportunitats d'aprenentatge permanent per a tothom.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos