La companyia Amanida Teatre de Tarragona participa en l’adaptació radiofònica accessible i inclusiva de l’obra ‘El perro del hortelano’
La Fundació Festival Internacional de Teatre Clàssic d'Almagro acabà l'any amb un projecte que defineix una de les senyes d'identitat del Festival en els últims anys, ser accessible i inclusiu. Fer teatre amb tots i per a tothom. I ho va fer de la mà de dos col·laboradors habituals, i pilars importants de la cita teatral manxega, com són Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) i l'ONCE. Es tractà d'una iniciativa de l'ONCE, impulsada per la Fundació en col·laboració amb RNE. Des de Tarragona, en la lectura participà Juani Fuentes, actriu de la companyia Amanida Teatre, que va ser la narradora, sota la direcció de Núria García.
El grup de teatre de Tarragona Amanida Teatre començà el 1994. Està format per 14 persones. Les seves primeres passes van ser com a taller de teatre. El 1995 estrenen a la Sala d'actes de Caixa Tarragona l'obra Maribel i l'estranya família. Al gener de 1996 passà a formar part dels Grups de Teatre de l'ONCE. L'Agrupació participa anualment a la Mostra Teatral de Lleida, al Festival Eclèctic de la ciutat de Tarragona (biennal) i en altres mostres i setmanes culturals de Catalunya. Entre les obres representades estan: Contes olíticament correctes, Miles Gloriosus, Toca-la una altra vegada Sam, Les criades, El joc de l'amor i l'atzar...
Cal destacar en aquest projecte la col·laboració de RNE, que va posar a disposició de tot l'equip artístic les seves emissores d’onze províncies espanyoles per poder dur a terme tant els assajos com l'enregistrament de la lectura. Des de cadascuna de les onze emissores de RNE, en què es trobava un actor, es va desplegar una infraestructura tècnica complexa per garantir un bon resultat. A més, després de les gravacions, es van encarregar de muntar ‘El perro del hortelano’ per l'emissió a través de les seves ones i plataformes digitals.
Onze actors d’onze companyies
Un projecte al qual van posar veu un grup d'actors de l'ONCE, pertanyents cadascun d'ells a diferents companyies, i que van treballar de manera coordinada i conjunta des d'onze províncies. Des d’Ourense, Madrid, Sevilla, Mallorca, Albacete, Las Palmas de Gran Canària, Badajoz, Gijón, Donosti, València i Tarragona, 11 actors cecs o amb discapacitat visual, al costat dels seus directors, van fer possible un projecte inclusiu, nou i original on, a més de difondre la cultura a través de les ones de RNE, es va donar visibilitat als artistes amb discapacitat. La dramatització radiofònica d' ‘El perro del hortelano’, es va assajar dijous 17 de desembre i es va gravar el 21 del mateix mes. L'emissió està prevista pel 2021.
El projecte dirigit per Esteve Ferrer, assessor d'Arts Escèniques de l'ONCE; va comptar amb l'adaptació de Juan Fernández. Ferrer declarà que "l’objectiu és apropar als nostres actors i actrius d'una forma dinàmica i lúdica al meravellós món del Segle d'Or i iniciar-los en el treball del vers escènic, però sobretot fer-ho de manera que sigui molt atractiva, tant per a qui ho interpreta com per a qui és el destinatari final, o sigui el públic".
Des de l’ONCE, Àngel Luis Gómez, director de Promoció Cultural, Atenció al Major, Joventut, Oci i Esport, destacà que “és la primera vegada que afronten un repte que implica un equip humà de tants orígens geogràfics, però que conjuntar les diferents formes de treballar ha resultat molt enriquidor”.
Estreta col·laboració
La lectura radiofònica d' ‘El perro del hortelano’ ha estat el quart projecte que RNE i el Festival d'Almagro fan junts. Després del seu acord de col·laboració signat el 2018, RNE ha produït tres ficcions sonores per a la cita teatral manxega, que podeu escoltar en aquests enllaços:
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31