L’ONCE Catalunya celebra el Dia Mundial del Braille

Secciones: T'interessa
dia_braille.jpg

L’ONCE Catalunya celebra el Dia Mundial del Braille amb una representació teatral d’un pessic de la vida de Louis Braille

L’ONCE va celebrar dissabte 4 de gener el Dia Mundial del Braille. A Barcelona, es van fer una sèrie d’activitats que es van portar a terme durant tot el matí i a diferents espais. L’ONCE va instal·lar una carpa a la Plaça de la Mercè, on el visitant va poder veure contes en relleu i conèixer alfabets en Braille. També va poder escriure el seu nom en Braille amb la màquina Perkins i va poder participar a Endevinalles per descobrir frases secretes escrites en aquests 6 punts màgics que van obrir la cultura a les persones cegues.

Un grup d’unes 50 persones, entre afiliats, i barcelonins i barcelonines que s’havien inscrit prèviament, van realitzar una visita guiada acompanyats d’un historiador per la Barcelona del Sindicats de Cecs. Van conèixer la seu originària del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República, al passatge de la Pau, núm. 7 i la primera seu de l’ONCE a Catalunya el 1950, al carrer Ample, núm. 2, al Palau dels Senyors de Girona.

L’escriptora Coia Valls en tinta i, el periodista afiliat, Guille Fernández, en Braille  van fer la lectura del Manifest del Dia Mundial del Braille.

A continuació es va fer una representació teatral d’un fragment de l’obra de teatre  Els camins de la llum, basada en la novel·la de la Coia Valls, que narra la vida i l’obra de Louis Braille, el creador del sistema de lectoescriptura per a cecs. El fragment va ser de Louis Braille quan era un nen i la seva mare, interpretat per Josep Maria Piñol i Núria Carazo.

Per a les persones cegues, el Braille és la nostra porta d’accés a la cultura. Sis punts màgics en relleu que ens van treure de  l’analfabetisme i ens ofereixen una finestra al món. Foto, primer pla de mans llegint en Braille.“Per a les persones cegues, el Braille és la nostra porta d’accés a la cultura. Sis punts màgics en relleu que ens van treure de  l’analfabetisme i ens ofereixen una finestra al món. En més de 200 anys, el Braille ha entrat a les universitats, biblioteques, restaurants, i està present a la sanitat, l’alimentació, les medicines, els senyals...I cada vegada més en àmbits de la vida quotidiana que tant ens ajuden. Vetllem per les seves normes d’ús, la correcta transcripció i impulsem la seva inclusió en productes i serveis. A més a més, per la seva importància, pensem que hauria de ser reconegut  com a Patrimoni Material de la Humanitat”, manté Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

Coincidint amb la celebració, el cupó del 4 de gener va estar dedicat al Dia Mundial del Braille, proclamat per l’ONU en 2019. Cinc milions i mig de cupons van celebrar que amb sis punts la vida de les persones cegues és més accessible.

Coincidint amb la celebració, el cupó del 4 de gener va estar dedicat al Dia Mundial del Braille, proclamat per l’ONU en 2019

L'ONU va reconèixer el 2019 la data de el 4 de gener com a Dia Mundial del Braille, després d'una llarga i esforçada reclamació de les persones cegues de tot el món, també de l'ONCE, per fixar aquest reconeixement a la data de naixement del creador d'aquest sistema, el francès Louis Braille.


'Els Camins de la Llum'
Els Camins de la Llum és, sens dubte, la novel·la més ambiciosa de la Coia Valls. S’integra totalment en un tema social com és la ceguera: no es tracta solament d’explicar la història de Louis Braille sinó de mostrar la revolució que va suposar la creació del seu l’alfabet. És l’any 1812 quan el petit Louis Braille té un desafortunat accident i es queda cec, amb tan sols tres anys d’edat. Llavors, iniciarà el seu íntim pelegrinatge a les fosques amb un únic propòsit: accedir al coneixement mitjançant la lectura. Louis Braille va canviar la història d’aquells que estaven condemnats a ser els marginats del poble i que, gràcies als sis punts en relleu, van tenir accés a la cultura i l’educació. El seu llegat arriba a l’actualitat.


Els llibres de la biblioteca de l’ONCE
A l’actualitat, l’ONCE posa a disposició dels més de 72.000 afiliats, mitjançat la seva Biblioteca Digital ONCE (BDO), 65.223 obres: en Braille (27.406), en àudio (34.516) i s’han incorporat partitures (3.301). Del total d’obres publicades en sistema Daisy 2.294 son en català i del total de les obres publicades en Braille, 2.226 són en català.  A més en la BDO, els usuaris tenen accés a les publicacions periòdiques Más que Libros, Obras de lectura fácil i obres guanyadores del concurs Las manos a escena.

Des de el Centre Tecnològic d’Investigació de l’ONCE i el Servei Bibliogràfic s’ha dissenyat una nova eina per a la lectura de fitxer en braille. Es tracte del Visualitzador Braille, un programa gratuït, de fàcil us i compatible amb les ajudes tècniques, què facilitarà l’accés i la lectura de textos creats en aquest sistema.

A la Tifloteca de l’ONCE a Catalunya els afiliats disposen d’obres en Braille en qualitat de préstec. L'espai també inclou el Recó del Relleu, on s’està elaborant una col·lecció de figures en 3D, les quals permetran acostar als usuaris elements que els facin entendre millor el que llegeixen.

Ja s’està treballant per fer efectius els acords del Tractat de Marrakech, pel quals les persones cegues i deficients visuals de 35 països podran intercanviar-se llibres adaptats amb tota llibertat i que suposarà l’augment del percentatge d’obres adaptades a tot el món, que en l’actualitat és només un 5% del total publicat.

El Braille és una eina que ha permès que, durant 81 anys, l'ONCE continuï sumant punts. Els que vulguin conèixer més sobre el Braille o, fins i tot, aprendre-ho, poden consultar aquí al web de l'ONCE 

Comissió Braille Espanyola, a l'abast de tots
La Comissió Braille Espanyola (CBE) és un òrgan de l'ONCE que ostenta la màxima autoritat per a la fixació de normes d'ús i desenvolupament del sistema Braille de lectoescriptura, així com la simbologia en relleu i color aplicable a làmines o qualsevol altre producte utilitzable per les persones cegues o amb discapacitat visual greu.
Creada el 1984, té com a objectiu salvaguardar i desenvolupar tot el referit al sistema de lectoescriptura que identifica les persones amb discapacitat visual, i que els permet participar en igualtat d'oportunitats en gairebé tots els camps, inclosos l'educatiu, el professional i el cultural.
La Comissió estableix normes per a la correcta transcripció al Braille de documents en diferents matèries; normes per confeccionar materials accessibles en relleu (mapes, plànols, senyals, pictogrames, etc.); i recomanacions a diferents sectors per incloure el Braille en els seus productes i serveis (etiquetatge d'envasos, marques en Braille en diferents suports, vot electoral accessible, etc.)
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Publicador de contenidos

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)