Estrena de l’obra de teatre Els camins de la llum, de Coia Valls, basada en la novel·la que descobreix la història de Braille a l’Auditori ONCE Catalunya

teatre_els_camins_de_la_llum.jpg

Divendres 5 d’abril va tenir lloc a l’Auditori ONCE Catalunya, ple de gom a gom,  l’estrena a Barcelona de l’obra de teatre  Els camins de la llum, basada en la novel·la de la Coia Valls, que narra la vida i l’obra de Louis Braille, el creador del sistema de lectoescriptura per a cecs.

La representació de l’obra va comptar amb sistema d’audiodescripció per a persones cegues i amb  la participació de Núria Carazo, Marta Oliva, Pep Macaya, Josep M. Piñol,  Dolors Quintana, Manel Serra, Rosa Rovira, Sergi Torrents, Josep M. Tuset, Lila Urbano i Jérôme Leclercq, amb la direcció i escenografia de Vicenç Cañón. La composició i direcció musical va anar a càrrec de Conrad Setó i la dramatúrgia a càrrec de Coia Valls, que també va interpretar un paper sobre l’escenari .

És l’any 1812 quan el petit Louis Braille té un desafortunat accident i es queda cec, amb tan sols tres anys d’edat. Llavors, inicià el seu íntim pelegrinatge a les fosques amb un únic propòsit: accedir al coneixement mitjançant la lectura. Louis Braille va canviar la història d’aquells que estaven condemnats a ser els marginats del poble i que, gràcies al seu alfabet en relleu de 6 punts, van tenir accés a la cultura i l’educació. El seu llegat arriba a l’actualitat. Va ser una revolució pacífica amb l’única arma d’un punxó i una noble causa. L’obra de Coia Valls s’integra no només explica la història de Louis Braille sinó que mostra la revolució que va suposar la creació de l’alfabet Braille.

Al novembre de 2018 es va presentar a l’ONCE a Catalunya, el llibre Els camins de la llum. Un acte en el que va participar l’Enric Botí, llavors president del Consell Territorial i actual delegat territorial de l’ONCE a Catalunya. “Des de bon començament n’hem mostrat el nostre suport per aquesta obra. Va ser un privilegi poder acollir la seva representació teatral en el nostre escenari. Va ser molt especial poder reviure la vida d’un referent per a les persones cegues en l’Auditori ONCE, ple de persones cegues o amb discapacitat visual”, afirmà Enric Botí.

Escriptora, actriu, pedagoga i logopeda

Coia Valls (Reus, 1960) va ser homenatjada a l’acte de lliurament dels XXI Premis literaris Roc Boronat, celebrat el passat 21 de març. És escriptora i actriu i també treballa com a pedagoga terapeuta i logopeda.

La tardor del 2010 va guanyar el premi Néstor Luján de novel.la històrica amb La princesa de jade. La Coia també ha publicat diverses obres El mercader (2012), Les torres del cel (2013), La cuinera (2014), Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en cas d’incendi, Amor prohibit (2015), i Etheria (2016). Totes elles han estat adaptades al teatre.

També ha publicat literatura inspiracional, Si tu m’escoltes (2017) i, en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, Marea de lletres que maregen (2010) i L’Ombra dels oblidats (2011). L’autora és també responsable del bloc El quadern taronja.

En la seva faceta d’actriu, a més de les participacions al teatre, ha rodat, sota les ordres de l’escriptor i cineasta Jordi Lara, el film Ventre blanc.

L'audiodescripció
L'audiodescripció és un sistema de suport a la comunicació que consisteix a intercalar informació sonora en els buits de missatge de les produccions audiovisuals, per explicar a les persones amb discapacitat visual els aspectes més significatius de la imatge que no poden percebre. Aquests comentaris fan referència a la descripció de personatges (gestos, vestimenta, etc.), dades sobre el lloc on succeeixen els fets i sobre l'acció que es desenvolupa en cada moment. Es pot aplicar a: produccions emeses per TV (pel·lícules, sèries i documentals) o gravades en qualsevol suport (DVD); cinema en sala; espectacles en directe (teatre); monuments, museus i exposicions, i espais naturals i temàtics.

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos