Els nostres esportistes són d’or
El passat dijous 22 de setembre vam rebre amb els honors que mereixien els esportistes catalans que havien participat fins uns dies abans als Jocs Paralímpics de Rio 2016. A la Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona - El Prat es van aplegar un centenar de persones en una recepció plena d’emocions, música i xerinola.
La representació de l’ONCE la va encapçalar el president del Consell Territorial de Catalunya, Enric Botí. També hi van ser la cap de la Unitat d’Autonomia Personal, Anaïs Garcia; membres de la Federació Catalana d’Esports per Cecs, amics i familiars dels esportistes.
L'equip espanyol va concloure la seva participació amb una collita total de 31 medalles (9 ors, 14 plates i 8 bronzes) en sis esports: atletisme, bàsquet en cadira de rodes, ciclisme, natació, tennis de taula i triatló. 15 medalles van ser en categoria masculina, les mateixes en competicions femenines i una en categoria mixta. Amb aquest resultat, millora la seva actuació amb una medalla d'or més respecte a Londres 2012. Les dues federacions que més medalles van aportar són la FEDDF (esportistes amb discapacitat física), amb tres ors i 10 plates, i la FEDC (cecs), amb cinc ors, una plata i cinc bronzes.
De la representació de la Federació Catalana d’Esports per Cecs els resultats més brillants van ser els ors d’Elena Congost, a la marató, i de Gerard Descárrega, en 400 metres llisos. També el ciclista afiliat a l’ONCE, Ignasi Ávila, va pujar al podi, amb una segona posició a la prova de ruta.
Elena Congost. Va aconseguir el major èxit de la seva vida amb la medalla d'or en la marató dins de la categoria d'esportistes amb poca resta de visió (T12). Congost va liderar la carrera, celebrada al Port de Copacabana, gairebé des del principi. Va acabar en 3:01’43”, que és la seva nova plusmarca personal. Congost, que el 20 de setembre va complir 29 anys, arriba al cim de la seva carrera esportiva després de començar com a velocista. Va ser plata en 1.500 a Londres 2012. “Tot em fa mal, pensava que entraria caminant i una vegada a meta se m'han passat de cop tots els mals. Estic molt feliç per mi, pels que m'envolten, pel meu entrenador i estic molt contenta per la feina feta”, va afirmar Congost.
Melany Berges. Es va quedar amb la més amarga de les posicions, quarta en dues proves. Va participar amb el seu guia, Sergio Sánchez, en els 400 metres llisos categoria T12 i es va classificar per a la final, on va assolir una marca de 57”65. En la prova de 4x100 T11-13 per equips, la seva marca va ser de 52”40, rècord d'Espanya.
Gerard Descarrega. Després d'una lluita duríssima tant en semifinals com a la mateixa final, Descárrega va obtenir la medalla d'or en 400 metres llisos amb rècord d'Europa inclòs. En T11 va acabar amb un temps de 50”22. Amb el seu guia, Marcos Blanquiño, es va fondre en una llarga abraçada sobre el tartan. En 4x100 no va arribar el relleu a meta.
Mari Carmen Paredes. La fondista es va estrenar en la prova de 1.500 metres llisos. I malgrat això, va aconseguir millor marca personal, 5’19”03. En els entrenaments de marató anava molt bé. Estava fent els seus millors temps. I en la cursa va arrencar molt bé, amb el seu guia Lorenzo Sánchez. Va alternar la segona i la tercera posició durant els primers 20 km. Després va tenir la desgràcia de caure a les xarxes de la calor i la humitat de Rio. Paredes i Sánchez van haver d'abandonar passat el quilòmetre número 25 quan ocupaven la quarta posició.
Martín Parejo. En 100 m es va classificar en tercera posició de la seva sèrie. Va fer una excel·lent primera part de la cursa, amb el seu guia Tim Steward. En salt de longitud, en Martín va tenir grans problemes, la qual cosa va fer que no passés a la millora.
Xavier Porras. Va tenir un inici de competició vacil·lant en salt de longitud. En el quart salt va aconseguir 6,05 metres i es va col·locar quart, a tan sols 15 cm de la medalla. Una petita lesió a l’abductor no el va deixar córrer amb intensitat en els altres intents. Finalment va quedar sisè.
Marian Polo. La jove nedadora catalana debutava en uns Jos Paralímpics. Va participar en sis proves. Cal destacar la desena posició en 100 metres esquena. En 200 metres estils i a braça va quedar 11a.
Ignasi Àvila. El tàndem espanyol format per Ignasi Àvila i el seu pilot Joan Font va aconseguir la medalla de plata en la prova de fons en carretera en disputar l'or a l’esprint als holandesos Vincent Ter Schure i Estafa Fransen, que es van proclamar campions. La prova es va celebrar a Pontal, a l'oest de Rio de Janeiro i va constar de 99 quilòmetres. Aquesta medalla de plata no és la primera paralímpica per a Àvila, que va obtenir la plata en el relleu de 4x400 metres a Sidney 2000 i el bronze en els 1.500 metres de Pequín 2008, en tots dos casos com a atleta. Des del 2012, competeix en ciclisme en tàndem. Ha estat campió del món de fons en carretera el 2015.
Pepi Benítez. Am la seva guia Mayalen Noriega, va quedar vuitena a la prova de ruta i desena a la contrarellotge.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30