Els guanyadors dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2018 són: Pulseras Candela, programa de ràdio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla, Marc Buxaderas, Nàstic i Ajuntament de Masquefa
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, projectes i mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària en el seu entorn d'influència i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització i l'autonomia personal i l'accessibilitat universal, la vida independent, i que siguin coincidents amb els valors essencials de la Cultura Institucional del Grup Social ONCE. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.
Els guardonats dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2018, que enguany tenen com a protagonista el 80 aniversari de la institució i la seva evolució, són:
A la Institució, Organització, Entitat o ONG: Associació Pulseras Candela
Al mitjà o projecte de comunicació: Programa de ràdio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla
A la Persona Física: Marc Buxaderas
A l'Empresa: Gimnàstic Tarragona
A l'Administració Pública: Ajuntament de Masquefa
“Aquests premis són un reconeixement a la solidaritat catalana, la qual rebem cada dia i que ens permet fer la nostra tasca social. Brindem visibilitat a persones i iniciatives, massa sovint, invisibles. I ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, Enric Botí.
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.
Els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte públic que tindrà lloc dilluns 10 de desembre a les 19.00 h a l’Auditori ONCE Catalunya.
El jurat ha estat format enguany per Ana Peláez, consellera general de l'ONCE; Enric Botí, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya i president del Jurat; Manel Eiximeno, director CRE ONCE Barcelona; Xavier Grau, d’ ONCE Catalunya; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social; Antonio Guillén, president del COCARMI; Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; i representants de mitjans de comunicació.
ASSOCIACIÓ PULSERAS CANDELA (Obra Social Hospital Sant Joan de Déu) .- www.pulserascandela.com
Les Polseras Candela són l'esforç de moltes famílies i amics amb un objectiu comú, la recerca del càncer infantil a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
La seva història va començar a mitjans de 2013 amb la Candela, una nena ingressada a l'Hospital Sant Joan de Déu per leucèmia. Per emplenar les llargues hores que passava l'hospital, una voluntària va ensenyar-li a fer polseres amb fils de color. Poc temps després, dues de les seves amigues, van decidir donar el nom de Candela a les polseres i van tenir la idea de muntar una parada al seu poble per recaptar diners per a la recerca del càncer infantil.
A poc a poc, moltes altres famílies de la vuitena planta es van anar sumant al projecte, convençudes que la recerca és una via d'esperança per tractar el càncer infantil, i l'eina imprescindible per a un millor diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients.
Els fundadors d’aquest projecte solidari van ser la colla dels nens i nenes hospitalitzats aquell any a la planta d’Onco-hematologia, anomenats Els Xipirons.
Tot aquest moviment solidari s'ha anat consolidant amb el pas del temps gràcies a l'esforç de totes les famílies implicades, al treball dels voluntaris i al suport incondicional de l'Obra social Sant Joan de Déu.
Amb la finalitat de preservar els valors que els van transmetre el Xipirons, lluitar per els seus objectius i donar transparència a les seves accions, les famílies van legalitzar a finals de 2016 el projecte com a Associació sense ànim de lucre Pulseras Candela. En aquets anys han fet donació de més d’1.500.000€ per la recerca del càncer infantil.
La seva lluita continua endavant i creixent cada any, amb l’ajuda de molts voluntaris, escoles, comerços, esdeveniments de tot tipus i fent arribar a tota la societat el seu missatge: El càncer infantil és el gran oblidat i necessita més recerca específica.
FUNDACIÓ MERCÈ PLA - PROGRAMA DE RÀDIO “SER ESPECIALS”.- www.fmp.cat
La Fundació Mercè Pla és una entitat sense afany de lucre que té com a missió vetllar per l’atenció social, en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, de les persones amb discapacitat i persones amb situació de dependència mitjançant la defensa dels seus drets.
A l’octubre de l’any 2017 van iniciar un programa de ràdio anomenat Ser Especials, a Ràdio Ebre #8211 Cadena Ser, un espai que permet sensibilitzar i apropar a la població sobre la discapacitat intel·lectual.
Aquest programa està realitzat, produït i presentat en primera persona per les persones ateses de la Fundació, participants en l’activitat del taller de ràdio. El programa consta d’una entrevista a la persona, entitat o institució que triïn ells mateixos i un petit informatiu on es donen a conèixer les activitats de la Fundació. D’aquesta manera es porta a la pràctica tot l’après en el taller.
El programa de ràdio pretén:
- Canviar la percepció social sobre la discapacitat.
- Fomentar la integració i normalització de les persones amb discapacitat intel·lectual.
-Facilitar les relacions interpersonals.
-Afavorir la inclusió. La discapacitat intel·lectual no acostuma a tenir cabuda a les ràdios i menys encara amb la veu dels seus protagonistes.
-Conjugar la vesant formativa de l’experiència amb la voluntat de donar veu a les persones amb discapacitat, a fi que, amb el micròfon a la mà, gaudeixin d’un aparador on reivindicar les seves capacitats, tot defensant els seus drets.
MARC BUXADERAS.- www.marcbuxaderas.com
Per la seva actitud vital i la capacitat de superació. Té paràlisi cerebral tetraplègica i omple teatres amb els seus monòlegs 'Posa un discapacitat en la teva vida'. Marc diu: "Vull aconseguir que la discapacitat es normalitzi i que la gent canviï la seva percepció sobre les persones amb discapacitat".
També imparteix la xerrada Tots som persones en escoles i instituts per fer arribar el seu missatge als futurs conductors de la societat, on explica quina és la seva discapacitat, que comporta, quins són els tractaments als quals s'ha sotmès, els professionals que la discapacitat requereix, els esports que practica, la importància que té la família en la discapacitat, quins són els seus objectius i el seu dia a dia en general.
GIMNÀSTIC DE TARRAGONA.- http://www.gimnasticdetarragona.cat
Gimnàstic de Tarragona, conegut popularment com a Nàstic, és una entitat poliesportiva de la ciutat de Tarragona que, a més d'equips de futbol, compta amb vuit seccions esportives més.
Aquest club va ser el primer a crear una secció de futbol per a persones amb discapacitat, l’any 2016. El president del club, Josep Maria Andreu, va qualificar-lo com “el millor equip de la història del Nàstic”. A partir d’aquesta iniciativa, La Lliga de Futbol Professional va impulsar la temporada 2017/18 la La Liga Genuine, en la qual van competir 18 clubs amb equips a primera i segona divisió, que es van animar a seguir l’exemple del Nàstic.
La temporada 2018/19 ha començat amb 12 clubs més que s’incorporen a aquesta lliga, on per tant participen ja 30 equips. Tant en la primera com en la segona temporada el Nàstic ha estat un dels clubs que ha ofert les seves instal·lacions per a la competició i s’ha convertit en una seu fixa de LaLiga Genuine.
AJUNTAMENT DE MASQUEFA.- Projecte ‘CTC Accessible’. www.ctc.masquefa.net
El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de l’Ajuntament de Masquefa és la seu del projecte “CTC Accessible”. Al CTC s’ofereixen serveis de formació, assessorament emprenedor, borsa de treball, etc. sota el paraigües de les TIC. Disposen d’eines TIC especialitzades que garanteixen l’accés als serveis amb voluntat clara de que siguin accessibles per a tothom.
Un projecte que va néixer a l’any 2009 i permet dia a dia que les persones amb qualsevol tipus de discapacitat puguin accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació en igualtat de condicions i beneficiar-se tant a nivell personal com laboral.
L’alcalde de Masquefa és Xavier Boquete.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31