Els gossos pigall mostren a Santa Coloma de Gramenet com ens donen autonomia i mobilitat
Diumenge 5 de desembre, per celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, va tenir lloc a Santa Coloma de Gramenet una exhibició dels gossos pigall de l'ONCE que mostrà com les persones cegues usuàries d'aquests animals guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments. A l’actualitat a Catalunya hi ha 181 gossos pigall en actiu: 151 a Barcelona, 17 a Tarragona, 12 a Girona i 1 a Lleida.
Van participar Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Bárbara Ferrer, tinenta d'alcaldessa de Drets Socials de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; David Bernardo, president del Consell Territorial i Dolors Luna, cap de Serveis Socials de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya.
L'exhibició va anar a càrrec de dos instructors amb dos gossos pigall de la Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG), una institució que en els seus 31 anys d'història ha facilitat més de 3.000 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual, i que han convertit aquests animals en un veí més al costat dels ciutadans catalans. Amb una durada d’entre uns 60 i 90 minuts, es va fer en un espai d’uns 300 metres quadrats dividit en les següents zones: zona obediència (àrea diàfana), zona d'obstacles en ziga-zaga (en aquesta zona es col·loquen entre 5 i 10 obstacles), zona rampa i pas de zebra, escala, zona d'obres (els elements de què consta la decoració d'aquesta zona són: carretó, pala, bastida, 2 tanques d'obra i atrezzo de construcció) i zona terrassa.
Es va poder observar com els gossos guia estan capacitats per evitar obstacles fixos i mòbils; avisar a l'usuari d'encreuaments i graons; buscar passos de vianants, entrades i sortides de tot tipus d'establiments i localitzar escales o parades d'autobús.
Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic.
Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG)
En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.
Per això, l'ONCE va crear la Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid) compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.
La Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dona a conèixer la seva gran importància.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30