Els gossos pigall de l’ONCE mostren a Girona com donen seguretat i mobilitat a les persones cegues

Secciones: Solidaritat
gossos_pigall.jpg

Diumenge 2 de desembre va tenir lloc a la Plaça Calvet i Rubalcaba de Girona  una exhibició dels gossos guia de l'ONCE que va mostrar com les persones cegues usuàries d'aquests animals guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments.

L’exhibició s’emmarcà en una jornada d’actes lúdics i informatius, organitzada per l'associació Multicapacitats, per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb la col·laboració de l'ONCE i la seva Fundación del Gos Pigall (FOPG). A l’acte va assistir Francisco Rodríguez, director de l’agència de l’ONCE a Girona.

Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG)
L'exhibició va anar a càrrec de dos instructors amb dos gossos pigall de la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG), una institució que en els seus 27 anys d'història ha facilitat més de 2.500 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual, i que han convertit aquests animals en un veí més al costat dels ciutadans catalans. A l’actualitat a Catalunya hi ha 191 gossos pigall en actiu: 160 a Barcelona, 16 a Tarragona, 13 a Girona i 2 a Lleida.

La durada de l’exhibició va ser d’uns 90 minuts. Es va fer a un espai d’uns 400 metres quadrats que es divideix en les següents zones: zona obediència (àrea diàfana), zona d'obstacles en ziga-zaga (en aquesta zona es col·loquen entre 5 i 10 obstacles), zona rampa i pas de zebra, escala, zona d'obres (els elements de què consta la decoració d'aquesta zona són: carretó, pala, bastida, 2 tanques d'obra i atrezzo de construcció) i zona terrassa

Es va poder comprovar com els gossos guia estan capacitats per evitar obstacles fixos i mòbils; avisar a l'usuari de creus i graons; buscar passos de vianants, entrades i sortides de tot tipus d'establiments i fins i tot localitzar escales o parades d'autobús.

Les races de gos pigall més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic.

Història
L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració. En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.
Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes.
Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid) compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

La Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu. També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dóna a conèixer la gran importància que té el respecte del dret d’accés d’aquests gossos als llocs públics o d’ús públic. Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de l’Organització que ofereixen els nostres 3.000 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos