Els 1.166 estudiants cecs de Catalunya tornen al col·legi com la resta dels seus companys

Secciones: Protagonistes
nina_ciega_con_ordenador_en_el_aula.jpg

Els 1.166 estudiants sordcecs, cecs i amb discapacitat visual greu de Catalunya (7.300 a tot Espanya) tornen al cole en les mateixes condicions que la resta dels seus companys. Atès que més del 99% d'aquests alumnes estudien en centres ordinaris, la seva incorporació a les aules es regeix per les instruccions marcades per cada comunitat autònoma, amb el suport  dels convenis de col·laboració signats entre l'ONCE i els diferents departaments d’Educació.

Per a garantir la seva plena inclusió en l'entorn educatiu, més encara en les actuals circumstàncies, els mestres de suport itinerants del Servei Educatiu compartit entre l’ONCE i el Departament d’Educació a Catalunya, han treballat per adaptar l'atenció educativa als estudiants amb sordceguesa, ceguesa o discapacitat visual. Ho fan de manera individualitzada tenint en compte les necessitats de cada alumne/a i la seva inclusió a les aules com a conseqüència de la Covid-19.

Per tal que aquests estudiants segueixin el curs, aquests mestres  van rebre formació per a desenvolupar i reforçar les competències digitals per adaptar els recursos necessaris per a una formació presencial, semipresencial o a distància: utilitzar diferents navegadors a Internet buscant la màxima accessibilitat; conèixer diferents plataformes educatives; connexió per àudio o videoconferència; l'accessibilitat dels recursos educatius digitals; i millorar la productivitat dels professionals mitjançant eines TIC.

Per províncies s'han incorporat a les aules: 917 alumnes  a Barcelona; 106 a Girona; 44 a Lleida i 99 a Tarragona.

234 “peques” en Educació Infantil
Durant aquest curs 2020/21, els 1.166 alumnes cecs i amb discapacitat visual de Catalunya, entre els quals s'inclou l'alumnat amb sordceguesa o altres discapacitats associades a la visual, es reparteixen, per nivell educatiu, de la següent manera: 234 escolars participen en l'Educació Infantil; 201 estan escolaritzats en Educació Primària; 161 han arribat a l'Educació Secundària Obligatòria; 32 cursen Batxillerat; 67 es preparen en la Formació Professional; 119 s'enfronten a la Universitat; i 352 estan inscrits en un altre tipus d'ensenyaments.

Intervenció integral i individual
La tasca del mestre o mestra de suport, consisteix a valorar a l'alumnat i elaborar una proposta d'intervenció aplicada individualment. Això requereix la coordinació amb altres professionals, tant de l'ONCE (Tècnic de Rehabilitació, Instructor en tiflotecnologia i braille, Psicòleg, Pedagog, Monitor d'oci i temps lliure, Coordinador d'Animació Sociocultural i Promoció Esportiva, treballador social, i/o els especialistes en les àrees d'especial dificultat com Matemàtiques, Música, Educació Física, Ciències, Tecnologia, etc.), com a membres de la comunitat educativa: orientadors, mestres en pedagogia terapèutica, tutors d'aula o especialistes.

Estudiant cec amb la seva mestra cega.

El CREDV / Centre de Recursos Educatius de l’ONCE a Barcelona, amb un conveni amb la Generalitat, coordina per a tot Catalunya, l’atenció de les necessitats educatives derivades de la discapacitat visual de cadascun dels alumnes. Per a cada alumne amb discapacitat visual s'elabora un Pla Individualitzat d'Atenció, segons les seves necessitats, i se li assigna un mestre/a de suport  encarregat, entre altres funcions, d'assessorar al centre i al professorat d'aula, assessorar i orientar les famílies i realitzar un treball directe amb l'alumne.

Aquest treball directe és possible gràcies als professionals del Centre de Recursos Educatius per a Deficients Visuals (CREDV / CRE ONCE Barcelona), que abasta tots aquells aspectes que puguin afavorir i potenciar la plena inclusió educativa del nen/a: estimulació visual; autonomia personal, orientació i mobilitat, ensenyament d'un sistema de lectoescriptura (braille o tinta); aprenentatge de l'ús de la tiflotecnologia (tecnologia adaptada); orientació acadèmica i professional; oci i temps de lleure; currículum escolar; adaptació de recursos educatius; tecnologies de la informació i la comunicació, etc. A més, el mestre de suport coordina i realitza el seguiment de la intervenció d'altres professionals específics en ceguesa, amb l'objectiu d'aconseguir la major autonomia de l'alumnat i dels professors dels centres, però sense substituir-los en cap cas.

Producció bibliogràfica de l'ONCE
Per a cada nou curs, els serveis de producció bibliogràfica de l'ONCE treballen intensament perquè, en la tornada a l'escola, els nens i joves cecs puguin portar a les motxilles, des del primer dia de classe, i amb la mateixa il·lusió que els seus companys, els mateixos llibres, però transcrits al sistema Braille. Molts d'ells, compten amb adaptacions tecnològiques i informàtiques facilitades per l'ONCE per seguir el curs: ordinadors que parlen; anotadors i calculadores parlants; impressores en Braille; lectors de pantalla...

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Octubre

« »
  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos