El Parc Natural del Montseny va acollir la prova final del Circuit de Curses de Muntanya per a cecs

montana_personas_ciegas.jpg

El Parc Natural de Montseny (Barcelona) va acollir diumenge dia 23 d'octubre l'última prova del Circuit Nacional de Carreres per Muntanya per a esportistes cecs o amb discapacitat visual greu. En la competició hi havia esportistes procedents d'Aragó, Canàries, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia, Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya. En representació de la Federació Espanyola d'Esports per a Cecs (FEDC) van participar un total de 23 corredors en 8 barres (tres esportistes per barra, dirigits per un vident).

La prova va ser molt dura, a causa de l'exigent recorregut i també a les pluges que havien caigut els dies anteriors, que van augmentar la complexitat del terreny. Tot i així, totes les barres van aconseguir acabar la carrera.

Durant la competició no va haver-hi sorpreses i la barra integrada per José Carlos Ruiz, Juan Roldán i Regino Rodríguez va vèncer folgadament i va dominar la carrera tal com ha vingut fent al llarg de la temporada.

En segona posició va arribar la barra procedent de Granada composta per Miguel Ángel Luque i Néstor Torres, comptant amb la inestimable ajuda de José Carlos Castro com a guia. I en tercera posició va acabar en aquesta ocasió la barra local composta per Teo Marco, Elena Rueda i Isaac Martínez.

Per la seva banda, en categoria femenina va ser la valenciana Carmen Beltrán la que es va portar el trofeu com a guanyadora de la present temporada per davant en aquesta ocasió de Carmen Gómez, de Galícia, que va acabar en segona posició.

La prova, que va transcórrer de forma paral•lela a la Marató del Montseny  en la qual van participar atletes vidents, va començar a les 10.00 h des del punt quilomètric 18, situat a la població de Sant Bernat. Els participants van fer un total de 25 quilòmetres per aquest espai protegit i reserva de la Biosfera de la UNESCO, amb un 85% del seu recorregut per sender i el 15% restant per pista de terra.

Els atletes cecs o amb discapacitat visual greu van passar pels llocs més emblemàtics del parc, com són el cim del Matagalls, Les Agudes i el Turó de l'Home, sostre de la cursa i del propi parc amb 1.705 m d'altitud sobre el nivell del mar. Es tracta d'un recorregut de gran bellesa i un entorn incomparable, ple de boscos, prats, rius i tarteres, idonis per gaudir de la muntanya.

Equips amb un guia, una persona cega i una deficient visual

Els esportistes cecs o amb discapacitat visual greu practiquen la muntanya en equips de tres persones, units a una barra direccional, d'entre 2,5 i 3 metres de longitud. Un guia vident encapçala l'equip, seguit d'una persona cega total i completant la tripleta un esportista amb discapacitat visual.

Dins de l'esport de muntanyisme hi ha un gran nombre de modalitats com l'escalada, expedicions o curses per muntanya. Amb persones cegues s'han fet proves i petites experiències en moltes d'aquestes modalitats, però la feina més desenvolupada és amb la "barra direccional" que serveix per a activitats tant de senderisme com per a grans expedicions.

Els equips d'esportistes cecs i deficients visuals competeixen en categoria absoluta independentment de la seva edat i gènere. Igualment es programen la categoria femenina i la categoria veterans. Per assignar la categoria als equips sempre es té com a referència únicament l'edat o gènere de l'esportista cec total.

L'actual model de programa esportiu porta establert en aquest format set anys, buscant en l'actualitat passar de competir en proves exclusives per a cecs, a participar en proves integrades amb esportistes sense discapacitat, buscant un major grau d'inclusió. 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos