El Museu Municipal de Montcada i Reixach, més accessible a les persones amb discapacitat visual

montcada_tactil.jpg

Dimarts 24 d'abril va tenir lloc l'acte de reobertura del Museu Municipal de Montcada i Reixac, per poder presentar les novetats que ha incorporat l'equipament amb 'La mirada tàctil'. Hi van assistir Laura Campos, alcaldessa de l’Ajuntament de Montcada i Reixac; Mónica Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni; Mercedes Duran, directora honorífica del Museu i Josep Pitarch, cap de la Unitat de Cultura i Esports de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya.

El Museu Municipal ha reobert les seves portes després d’estar gairebé un any tancat al públic general amb motiu dels treballs de remodelació que s’hi han dut a terme. La intervenció ha servit per renovar el discurs museugràfic i redistribuir els espais amb un doble objectiu: donar visibilitat al material localitzat en les darreres excavacions arqueològiques al jaciment ibèric Les Maleses i incorporar les donacions fetes per Danilo Montcada Zarbo di Sòria, descendent de la branca siciliana d’aquesta família noble d’origen medieval.

Duran va agrair la donació de Danilo Montcada, “que ha permès omplir un buit en la història medieval de Montcada” i va destacar l’aposta del Museu "per un discurs més entenedor i accessible per a tots els públics, especialment per als infants i també per a les persones amb alguna discapacitat visual i auditiva". A més de dibuixos i i•lustracions que recreen el poblat ibèric, una de les novetats destacades per al públic infantil són dos curtmetratges d’animació sobre Les Maleses i sobre la família dels Montcada.

El programa 'La mirada tàctil', promogut per la Diputació de Barcelona, posa a l’abast de persones cegues maquetes i dossiers amb informació en el sistema de lectura Braille. “Tot plegat ens permet adaptar-nos als nous temps i continuar sent una finestra oberta al nostre passat”, va concloure Duran.

Danilo Montcada va manifestar la seva gran estimació per al municipi, “perquè la història de la meva família va néixer entre aquestes valls” i va mostrar la seva admiració per la seva avantpassada Elisenda de Montcada, la darrera esposa del rei Jaume II, “un exemple de dona moderna i protectora de totes les dones, amb una idea de societat molt avançada a l’època en què va viure”. El noble italià va anunciar¬ la cessió d’un nou document al Museu Municipal relacionat amb la concessió de terres i propietats a Sicília per part del Rei Pere de la Corona d'Aragó a la família dels Montcada al segle XIV. Campos va tancar els parlaments elogiant la tasca del Museu Municipal des de la seva fundació, l’any 1982 “quan va assumir la protecció, conservació i divulgació del patrimoni local, contribuint a construir la nostra identitat col•lectiva com a poble i a esborrar l’estigma de ciutat de l’extraradi barceloní”.

Des de l'any 2007, la Diputació de Barcelona en col•laboració de l’ONCE porta a la pràctica La Mirada Tàctil, un programa d'accessibilitat cultural dirigida als museus locals amb l'objectiu de fer accessible el patrimoni i els seus continguts als visitants amb discapacitat visual, ceguesa, dificultats auditives o mobilitat reduïda, posant a l'abast de tots els ciutadans una interpretació tàctil del nostre patrimoni cultural. Treballa a través de la Xarxa de Museus Locals per apropar la cultura a tots. L’any 2015 la Diputació de Barcelona va rebre el Premi Solidari ONCE Catalunya a l’Administració Pública per ‘La Mirada Tàctil’.

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos