El Grup Social ONCE i la Unió pel Mediterrani fan de BCN la capital de la Discapacitat i Inclusió Social
Una de cada set persones experimenta algun tipus de discapacitat (OMS, 2021), confrontant diverses barreres per a incloure'ls en alguns aspectes clau de la societat, més encara en el context de la pandèmia de la Covid-19. La I Conferència Mediterrània sobre Discapacitat i Inclusió Social, organitzada per la Secretaria de la Unió pel Mediterrani i el Grup Social ONCE, és un esdeveniment regional que va reunir els responsables polítics, experts de la societat civil, així com actors públics i privats per a compartir recomanacions de polítiques i millors pràctiques per a les agendes post-Covid i els programes de recuperació a la regió mediterrània.
A la sessió d’obertura, van participar Patricia Sanz, vicepresidenta del Consejo General de la ONCE; Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya; Anna Figueras, secretària d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i Joan Ramon Riera regidor de l'Ajuntament de Barcelona, i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). I a la clausura, Miguel Carballeda, president del Grup Social ONCE.
La conferència, realitzada a Barcelona els passats 26 i 27 de gener es va centrar en l'anàlisi i el debat sobre tres temes clau:
? Els desafiaments i les limitacions que enfronten les persones amb discapacitat en termes de drets humans (UNCRPD), com són l'accessibilitat i l'ocupació.
? La importància de la perspectiva de gènere en les futures agendes i programes de recuperació.
? El paper del turisme accessible en la inclusió de les persones amb discapacitat.
Les sessions van ser en espanyol, anglès, àrab i llengua de signes internacional.
"Ningú no s'ha de quedar enrere"
El secretari general de la UpM, Nasser Kamel, va destacar que “la pandèmia ha exacerbat les desigualtats i barreres a la inclusió socioeconòmica de les persones amb discapacitat. S'han d'adoptar mesures específiques als plans de recuperació nacionals i locals per garantir que s'abordin les conseqüències negatives de la pandèmia en les persones amb discapacitat”.
El director de Relacions Internacionals del Grup Social ONCE, Javier Güemes, va subratllar que “no comencem de zero, hi ha hagut molta feina prèvia des de la societat civil, però hem de reforçar la cooperació i l'organització del diàleg amb els governs a la regió”.
En la participació en línia, la comissària de la Unió Europea, Helena Dalli, va subratllar que “col·locar els drets de les persones amb discapacitat en un lloc destacat de l'agenda és bàsic per aconseguir un desenvolupament inclusiu a la regió del Mediterrani. Ningú no s'ha de quedar enrere”.
Conclusions
-En comparació amb els homes sense discapacitat les dones amb discapacitat tenen tres vegades més probabilitats de ser analfabetes, dues vegades menys probabilitats d'estar utilitzades i tres vegades més possibilitats de tenir necessitats d'atenció mèdica insatisfetes.
-La Covid-19 ha impactat dramàticament al mercat laboral, especialment per a les persones amb discapacitat. Encara que no hi ha dades efectives sobre les taxes d'ocupació a la regió Euro-Mediterrània -la manca de dades i estadístiques ha estat una de les qüestions més esmentades-, la participació de les persones amb discapacitat als mercats laborals és extremadament baixa.
-Els governs nacionals i les organitzacions de la societat civil han de cooperar per obrir camins cap a l'apoderament econòmic i la inclusió financera, perquè les persones amb discapacitat puguin gaudir d'una feina digna i aconseguir la independència financera.
-El turisme accessible té un mercat econòmic potencial a la UE de 130 milions de persones.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31