Dolors García (INSERTA): "Cada vegada més es valora el talent de les persones amb discapacitat"

Secciones: Protagonistes
dolors_garcia_inserta.jpg

Inserta és l'entitat de la Fundació ONCE especialitzada en la prestació de serveis d'intermediació laboral, captació i desenvolupament de talent amb discapacitat i gestió de l'ocupació, amb l'objectiu d'aconseguir la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Dolors García, amb 25 anys d'experiència a la casa, és la nova Directora Regional d’Inserta Catalunya i Balears.

Nou any i nova feina. S’estrena en el càrrec. -Com ho afronta?

És tot un repte professional que m’agafa en un moment de maduresa personal i professional. Si bé porto molts anys “a la casa” desenvolupant des del meu inici tasques relacionades amb l’atenció directa als demandants d’ocupació amb discapacitat, gestió de processos d’intermediació laboral, atenció a empreses i entitats, i la coordinació des de l’any 2008 de l’àrea d’atenció a empreses, ... Sóc conscient que estar a la primer línia és una gran responsabilitat.

-Quins són els principals objectius?

Sobre tot,  fomentar la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat demandants d’ocupació a través de la formació a persones que es continuen quedant fora del circuit laboral, amb l’objectiu de millorar les seves competències, això implica per nosaltres repensar com identifiquem les noves necessitats i com gestionem internament l’atenció als demandants. En els últims anys, Inserta Empleo hem posat en marxa diferents projectes estratègics, i volem que els nostres demandants d’ocupació es puguin beneficiar i millorar els seus nivells d’ocupabilitat. La crisis de la Covid-19 va paralitzar les contractacions i ha accelerat molts canvis a la nostra societat, sobre tot, al mercat laboral. Volem que les persones amb discapacitat no es quedin fora, i s’ha de treballar molt en aquesta línia. També volem consolidar Inserta com un referent per les empreses que aposten per la incorporació del talent de les persones amb discapacitat a les seves plantilles.

-Encara que ja té una sòlida trajectòria professional de més de 20 anys en Orientació e Inserció laboral de persones amb discapacitat!
Com ha estat aquesta experiència?

Tan a nivell personal com professional, molt enriquidora. Sempre he tingut molta curiositat per continuar aprenent i per conèixer altres experiències d’altres entitats, no pots tancar-te només en el que coneixes i el que fas. És molt important observar, escoltar i compartir amb altres entitats / empreses.  Encara que siguin anys, van sorgint nous reptes professionals i de millora que et fan sortir de la teva zona de confort.

-Es valora el talent de les persones amb discapacitat?
Cada vegada es valora més, també cada vegada el fem més visible, i podem comptar amb partners estratègics com són empreses i entitats que duen a terme aliances i convenis de col·laboració amb la mateixa Fundació ONCE-Inserta, però queda molt a fer. Hi ha sectors d’activitat productiva que són més reticents, sobre tot, per desconeixement.

-O hi ha una visió paternalista o legalista de la seva inclusió en el mercat de treball?
Aquí és més una percepció personal meva, potser a les petites empreses sí que hi ha més una visió paternalista, més propera, d’implicacions personals,... però no tant a les empreses mitjanes o grans corporacions. El compliment del requeriments legals o el desenvolupament d’accions de responsabilitat corporativa, aquí sí que cobra importància, però igualment l’accent s’ha de posar en reforçar mesures de sensibilització.

-Les empreses creuen en els plans d’acció per la incorporació de les persones amb discapacitat en les seves plantilles?

Aquí és on Inserta Empleo pot aportar un valor afegit, som líders en la selecció de professionals amb discapacitat, acompanyem a les empreses a posar en marxa mecanismes per eliminar les principals resistències, els oferim un assessorament personalitzat. Posem a la seva disposició els nostres serveis complementaris, com són la organització de sessions de sensibilització i l’anàlisi de llocs de treball, identifiquem necessitats de qualificació per preparar als potencials candidats/es,... I tot això, sense cap cost per l’empresa. El nostres serveis estan cofinançats pel Fons Social Europeu i la mateixa Fundació ONCE. No hi ha excuses.

-En la seva carta als Reis Mags que demanaria per millorar la contractació d’aquest col·lectiu?
Impulsar més la contractació de persones amb discapacitat, ha de ser un eix prioritari d’actuació a l’empresa externa,... i donar temps a que les persones amb discapacitat es puguin desenvolupar professionalment. Moltes persones amb discapacitat han perdut la confiança en el nou mercat laboral. Parlem d’un col·lectiu amb realitats molt diverses i problemàtiques diferenciades i específiques. Crec que hem de tenir una altra mirada amb aquelles persones que necessiten més suport. Aleshores sí que parlarem no tant d’inserció, sinó d’integració.

-I per vostè, quin regal li agradaria?

A nivell professional, que d’aquí un any puguem valorar els avenços a la qualitat dels serveis prestats per Inserta a Catalunya, i mantenir els volums d’ocupació que finalment hem assolit en aquest 2021, i als quals ens ha costat molt arribar. En definitiva, que la nostra tasca sigui sostenible i amb una ocupació de millor qualitat. Si això l’assolim, per mi ja és un bon regal. 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos