David Viñolas i Montse Urán, músics cecs es reinventen en temps de confinament

Secciones: Protagonistes
montse_y_david_0.jpg

Com han fet des que comencés l'estat d'alarma i durant el confinament, els nostres artistes, en general, i els músics, en particular, estan fent ús de les xarxes socials per a donar-se a conèixer entre un públic més general. Des de les seves cases, i amb els mitjans al seu abast, continuen tocant, cantant i, en moltes ocasions, improvisant.

I quina millor manera de fer-ho que en dates assenyalades per a la música, com el passat 30 d'abril en la qual es commemorava el Dia Internacional del Jazz. Per a celebrar-ho, quatre músics cecs, quatre amics, dos des de la seva casa a Madrid i dos des de Barcelona, es van reunir de manera virtual per a muntar el vídeo que ells mateixos han batejat com  “Telebluseando d’ Ayuma's Blues & Route 66”.

Des de Madrid, la cantant Loly Ayuma i el pianista Adrián Rincón, i des de Barcelona, David Viñolas en la bateria i Montse Urán amb el seu saxo, oferien aquest particular homenatge al jazz, l'estil musical al qual dediquen gran part del seu temps i la seva passió, uns de manera professional i uns altres amb un caràcter més amateur.

David i Montse, parella i duo improvisat

Per a David i Montse, haver de quedar-se tancats a la seva casa de Centelles (Barcelona), ha estat una oportunitat per a unir la seva música, David al  teclat i Montse amb el seu saxo, i oferir-la-hi cada dia des del seu balcó, a les 20.00 h, no sols a tots els seus veïns, sinó “a tots els que en aquests dies fan que la nostra vida sigui molt més senzilla i que no ens falti res”, assegura Montse, per a qui a més aquesta cita constitueix “una manera de retrobar-nos uns minuts cada dia i passar aquests minuts en companyia, compartint la música”. Fins i tot, ha servit perquè ells mateixos es trobin musicalment parlant, ja que segons reconeix David “tocar junts és alguna cosa que havíem fet molt poc i sortir els dos a tocar al balcó s'ha convertit en una experiència molt bonica i agradable”.

El confinament ha suposat per a ells una aturada en la seva activitat musical, molt especialment en el cas de Viñolas que, a més de no poder assistir a la Biennal de Música ONCE prevista per al mes de març, ja que va haver de ser cancel·lada, diversos projectes se li han quedat també en estand by, perquè no pot assajar amb els seus músics, i altres concerts previstos també has estat anul·lats. Així i tot, David ha aprofitat aquest temps “per a tornar a estudiar una mica més de piano, perquè a casa no tinc bateria, però sí teclat i m'estic dedicant a això”, afirma. CANAL El Rebost de la Montse

Tota una vida lligada a la música

David Viñolas porta tota la vida lligat a la música. Des de petit va començar a tocar el tambor amb un grup de músics del poble que acompanyava als Gegants i Capgrossos i també va fer els seus ‘primers passos’ amb la gralla, un instrument popular català per a la música tradicional.

David ViñolasA partir d'aquí va començar tota una llarga formació musical: va estudiar cinc cursos de solfeig, dos cursos de cant coral i un curs d'harmonia clàssica, tot això en el Conservatori Superior del Liceu; un curs d'harmonia clàssica a l’Escola municipal de música de Centelles; dos cursos d'harmonia moderna i arranjaments amb el professor Marcelo Valente, un curs d'harmonia moderna i arranjaments amb el professor Javier Feierstein, dos cursos com a bateria amb el professor Marcelo Valente, un curs com a bateria amb el professor Raúl Reverter, un curs de bateria amb el professor David Mengual i va participar en un de música brasilera com a bateria i percussionista amb el professor Joào Balào, tots en el Centre d’estudis musicals Passatge.

També ha realitzat cursos de piano clàssic, de pianojazz amb diversos professors, cinc anys de bateria i algun curs específic tant dins com fora d'Espanya, estudis de calaix flamenc i de percussió africana, brasilera i llatina amb el professor; classes d'acostament a la música hindú i a les taules, flamencojazz, latinjazz...

En  l'actualitat, el músic català treballa en el projecte Sergi Sirvent & David Viñolas. Recreacions tímbriques: De Mompou a Bartók, en el qual la confluència i la visió que tenen tots dos artistes de l'obra d'aquests compositors els ha portat a rellegir algunes de les seves peces i imprimir-li la seva visió particular mitjançant el llenguatge del jazz i la improvisació. Fruit d'aquest projecte és l'enregistrament del disc el disc “Recreacions tímbriques: de Mompou a Bartók” (Selffish Rècords), que acaba de veure la llum.

Viñolas reconeix que, encara que la seva principal font d'inspiració és el jazz “no em definiria com un bateria de jazz, o com un músic de jazz, perquè sento molta curiositat per molts gèneres diferents: músiques d'arrel, llatí en tots els seus vessants, flamenc, música afroamericana (com el soul o el funky), música jamaicana, el rock...”. El que sí que té molt clar és que “la meva manera d'entendre la vida va molt estretament lligada amb la música. No em puc imaginar la vida sense estar en ple contacte i treballant amb la música diàriament”.

Afició i passió

El cas de Montse Urán és una cosa diferent del de la seva parella. Ella va descobrir la música per afició i va començar a estudiar-la als 40 anys, és a dir fa 9 anys, però durant aquest temps, assegura que “ha descobert un univers inabastable, immens de matisos, de coneixements i d'expressió”.Montse Urán

Sempre ha estat el jazz el que més l’ha atret i, de fet, els seus estudis han vingut de la mà de grans músics de primera línia de l'escena jazzística més variada del nostre país. Entre altres formacions, Urán ha realitzat tallers intensius de Jazz Modern i Creativitat; cursos de flauta travessera moderna, llenguatge musical i harmonia; de saxo soprano, saxo tenor i saxo alt modern; blego de flauta travessera i saxo soprano; blego de saxo tenor i saxo alt; aula de Música Moderna i Tradicional...

En l'actualitat, Montse es dedica només al jazz i està treballant en diversos projectes com ‘Sadie’s Jaçç’, de saxo tenor i saxo alt més guitarra, amb temes com “Strange Meeting”, “The way you look tonight”, “Autumn leaves” o “Bernie's Tune”; Musics al Balcó, amb estàndards de jazz i temes propis; o ‘Urán Gutan’s Quartet “Jazz *Funk” i *Happy *People “Pop Rock”’, entre altres.

Per a Montse Urán “la música t'enriqueix i t'aporta molt, et dóna moltes eines per a tocar, per a expressar-te, per a relacionar-te, és meravellós”. Dins de la música, reconeix que el jazz és el camp “en el qual més còmoda em sento per a poder expressar-me mitjançant el meu instrument, fins i tot component peces que puguin definir quin és el meu so, quins colors m'agraden o el que m'agrada dir”.

Aquesta època de confinament, Montse l'està vivint com “un període de trobada amb mi mateixa, de reflexió i d'aprofitar per a poder fer totes les coses que no he pogut fer durant molt de temps. En el terreny musical estan, per exemple, les col·laboracions amb Adrián i Loly i David, que les hem fet a distància, alguns arranjaments per a algun tema, alguna petita col·laboració, estudiar i tocar molt... en definitiva, aprofitar el temps”.

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Octubre

« »
  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos