El Bàsquet Girona ofereix audiodescripció per a persones cegues durant els partits a Fontajau
Fran Rodríguez, director de l’agència de l’ONCE a Girona; Guille Fernàndez, director de l’agència de l’ONCE a Figueres; Albert Flamarich, director de l’agència de l’ONCE a Sabadell i Víctor Sánchez, periodista i afiliat a l’ONCE, han format part d’aquesta iniciativa des dels seus inicis, entre d'altres, assistint als partits per valorar i aconsellar sobre possibles millores i canvis.
Segons explica el Fran, “poder viure els partits del Bàsquet Girona amb audiodescripció iguala a les persones cegues amb la resta de la societat, ja que gràcies a aquestes narracions podem seguir i saber en tot moment el que succeeix en el partit i, a la vegada, sentir i viure l’ambient del públic”.
L’Albert ja havia assistit a altres partits de bàsquet i, tot i que assegura que els vivia amb molta emoció, explica que, al no comptar amb un sistema d’audiodescripció, “hi havia detalls del propi partit que jo no veia i que em perdia”. Així, anima a altres equips i esports “a que s’hi sumin, i així podem gaudir tots junts de l’esport”.
Experiència especial
A més, per l’Albert va estar una experiència molt especial. Va tornar com a espectador, després d’haver estat jugador. “Vaig jugar sis temporades en un equip de bàsquet, des de les categories de pre-infantil fins a cadet, a Tordera, i competíem en la demarcació de Girona. Vaig jugar fins als 15 anys, quan ja tenia una pèrdua de visió important i estava afiliat a l’ONCE”.
El club, dirigit per Marc Gasol, també ha impulsat aquesta iniciativa en els partits contra el Joventut de Badalona i el Bilbao, disputats el 3 i el 14 de gener i també, contra el Barça, el darrer cap de setmana de gener. Els dos primers partits formaven part de la prova pilot i després, l’entrada passà a tenir un cost de 10 euros.
El Víctor també valora la iniciativa molt positivament, tot i que assegura que “ha anat de menys a més”, ja que “el primer partit va ser una prova tant per nosaltres com per la persona encarregada de narra els partits. Ella s’havia d’anar adaptant al moviment de les jugades, els noms dels jugadors en cada moment, i nosaltres l’havíem de seguir a ella i també al so de l’auricular que teníem, li havíem d’anar dient si l’escoltàvem bé, fort, fluix....”
Clara Vicenç, la veu
La periodista Clara Vicenç és l'encarregada de posar veu a aquestes retransmissions inclusives, unes explicacions que, com ella mateixa explica, “complemento amb el propi ambient del pavelló, ja que, per exemple, quan els hi explico que un jugador està tirant de triple, no dic si ha encistellat o no, perquè amb el propi soroll ambient de la grada ells ja saben si la cistella ha anat dins o fora”.
La feina de la Clara és explicar allò que no es pot deduir només amb el murmuri de la gent, com pot ser quin jugador té la pilota en cada moment, a quina zona del camp s’està desenvolupant la jugada, o quants minuts queden perquè s’acabi el partit.
Un tripleen favor de la inclusió
Aquestes retransmissions es realitzen en directe des del pavelló de Fontajau, mitjançant un auricular que proveeix el mateix club. Així, els aficionats només escolten la retransmissió de la Clara per una orella, deixant l’altre lliure per poder gaudir de l’ambient festiu de l’estadi.
D’aquesta manera, i tal i com celebra el Guille ”El Bàsquet Girona s’ha marcat un triple espectacular en favor de la inclusió, ja que, gràcies a aquesta iniciativa podem gaudir d’aquest esport en plenes condicions”.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31