Ignasi Terraza, pianista i enginyer informàtic cec, doctor  'honoris causa' de la UPC

Secciones: Protagonistes
Ignasi Terraza, amb el seu birret, al discurs d'investidura.

Dijous 21 de març va tenir lloc a l’Auditori ONCE Barcelona, per part de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), l’acte d’investidura doctor 'honoris causa' el pianista de jazz Ignasi Terraza, alumni de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) i la primera persona cega a llicenciar-se en Informàtica a l’Estat espanyol. 

La distinció d'Ignasi Terraza, afiliat a l’ONCE, com a doctor honoris causa per la UPC va estar proposada pel Consell de Direcció i la Comissió Permanent de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB). Amb aquesta distinció la Universitat vol reconèixer la tasca d'Ignasi Terraza com a referent per a les persones cegues o amb discapacitat visual que fan estudis d'enginyeria, així com la seva vinculació amb la Universitat.

“És un honor i un plaer acollir aquest acte a l’Auditori de l’ONCE, la casa de la il·lusió. L’Ignasi Terraza és una mostra que les persones amb discapacitat tenen molta capacitat i molt de talent”, manifestà Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya”.

El rector de la UPC posa el birret de doctor a Ignasi Terraza

En el seu discurs d'investidura, Ignasi Terraza, que va rebre una gran ovació, va emfatitzar el paper fonamental de la tecnologia per millorar l'autonomia de les persones amb discapacitat i especialment per a les persones cegues: "Avui, la informàtica és imprescindible per a tothom que té aquesta discapacitat i s’ha convertit en els nostres ulls auxiliars, ja que ens permet des de l’accés a informació a través d’internet, als llibres i a la música enregistrada, fins a ser un ajut en la mobilitat, en la vida diària, etc.". I va afegir que encara  hi ha molts reptes pendents i que “cal que l'accessibilitat sigui concebuda des de l'origen, altrament, mai no serà plena. La condició és que els enginyers i les enginyeres que la dissenyen la concebin així des del minut zero". En aquest sentit, Terraza va afirmar: "Espero que algun dia arribin les normatives que obliguin a desenvolupar dispositius i programes que siguin pensats per a totes les persones, sense cap exclusió".

Exemple de superació

En l'elogi dels mèrits, el catedràtic Jordi Cortadella, professor del Departament de Ciències de la Computació que va actuar com a padrí en l'acte d'investidura, va dir: "L’Ignasi és un exemple de superació i adaptació al canvi". ”L’acte és un reconeixement a la seva història i també un reconeixement a una reeixida i virtuosa trajectòria musical amb una extensa projecció internacional”.

Ignasi Terraza posa moments abans  de l'acte per ser investit doctor honoris causa per la UPC.

Referent per a la comunitat UPC

Ignasi Terraza va rebre de mans del rector, Daniel Crespo, el diploma, el birret, l'anell i els guants blancs, com a símbols del doctorat. En la seva intervenció per cloure l’acte, el rector va explicar que "Ignasi Terraza és una persona compromesa i honesta amb allò que fa. Ha transformat el seu entorn i ha detectat oportunitats allà on d'altres hi veien problemes. El seu pensament crític, la seva curiositat i constància han ajudat a reduir les escletxes digitals i garantir l'accés igualitari als recursos de la tecnologia". 

Ignasi Terraza Trio en un moment de la seva actuació.

Músic amb projecció internacional

Ignasi Terraza (Barcelona, 1962) és un dels pianistes de jazz més destacats de l’Estat espanyol i amb més projecció internacional. Va començar a estudiar piano al Conservatori de Barcelona amb 11 anys, dos anys després de perdre la vista. 

Tot i que cursava estudis de piano clàssic, la seva inquietud pel llenguatge de la música jazz i la facilitat per improvisar el van portar a explorar aquest estil musical de forma autodidacta.

El seu interès per la tecnologia va fer que es decidís per estudiar Enginyeria Informàtica a la FIB, estudis que va combinar amb la formació musical i les actuacions a Barcelona. Va ser la primera persona cega a llicenciar-se en aquesta disciplina a l'Estat espanyol, un fet al qual va contribuir l'aparició de nous terminals i noves mesures d'adaptabilitat.

Després de treballar durant sis anys com a enginyer informàtic, es va centrar exclusivament en el món de la música. La seva discografia inclou més de 30 referències editades a Espanya, França, Suïssa i el Japó, vuit de les quals són amb el seu Trio, amb el qual ha fet gires per països d'Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. En total, ha publicat més de 60 discos amb diferents formacions musicals.

L’any 1999 va estrenar l’espectacle 'Jazz a les fosques', al Teatreneu, que proposava al públic l’experiència de gaudir d’un concert de jazz a les fosques. L'èxit de la iniciativa va portar el trio a repetir l'espectacle en altres escenaris, amb col·laboracions com la del grup de teatre Tangent, el 2008, al Festival Grec de Barcelona.

El 2005 va fundar un segell propi, Swit Records, dedicat íntegrament al jazz, i que combina la tasca com a segell discogràfic amb la de promoció i la gestió musicals. Terraza també ha fetmúsica per a teatre i televisió, com ara per al programa Una mà de contes, la pel·lícula Ull per ull, els contes sonors de COM Ràdio i el musical El vestit de l’emperador, que es va representar les temporades 2008 i 2009 al Teatre Nacional de Catalunya i pel qual va ser nominat als Premis Max al millor compositor.

Des de l’any 2003, combina la seva activitat concertística amb la docència a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Entre els nombrosos guardons que ha rebut al llarg de la seva trajectòria, destaca el primer premi a la Piano Competition del Jacksonville Jazz Festival, als Estats Units, l’any 2009, un dels premis musicals més prestigiosos.

Recupera l'acte:

 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Noviembre

« »
  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos