Les persones cegues ja poden donar la volta al món de Magallanes amb un globus terraqüi accessible

Secciones: T'interessa
globo.jpg

Les persones cegues o amb discapacitat visual greu ja poden conèixer, amb exactitud, la ruta que va seguir Magallanes fa ja 500 anys per donar la primera volta al món. 

Basat en el globus terraqüi accessible que l'ONCE va presentar l'any passat, i commemorant el 500 aniversari de la primera circumnavegació del planeta Terra, s'ha elaborat una personalització del recorregut que va seguir Magallanes per aconseguir aquesta fita històrica.

En aquest nou globus terraqüi es mostren les rutes d'anada i de tornada que va seguir el navegant portuguès durant l'expedició, que es troben clarament diferenciades, tant de forma visual, com per tacte, ja que estan representades amb línies discontínues, en relleu i de diferents colors que, d'altra banda, són completament diferenciables al tacte. A més, i gràcies a la impressió 3D, al llarg d'aquest recorregut també es poden veure, i tocar, una sèrie de naus en miniatura a semblança de les usades per Magallanes.

Aquesta iniciativa, que ha estat desenvolupada pel Centre de Tiflotecnologia i Innovació de l'ONCE (CTI), permet a totes les persones amb discapacitat visual conèixer, amb detall, com i per on va ser la primera circumnavegació al planeta Terra i es convertirà en un element d'inclusió a les aules a l'hora d'estudiar geografia i comprendre el món.

Tecnologia precisa juntament amb colors, textures i relleus
A més de ser un globus terraqüi visualment a l'ús, incorpora una sèrie de colors que faciliten la identificació dels diferents accidents geogràfics per a aquells usuaris que tenen una mica de resta visual.

I compta amb diferents textures que ajuden a la persona cega a identificar l'espai en el qual s'està 'movent' sobre el globus terraqüi (mar, continents, rius ...), ja que la terra té una textura totalment diferenciada de l'aigua o de la muntanya.

Al costat d'aquesta diferència de textures, relleus i colors, la nova bola de món incorpora una tecnologia d'última generació en el reconeixement de la informació. Gràcies a unes etiquetes totalment invisibles, situades a la superfície del globus, i un punter lector específic per a persones cegues, denominat LEO, un lector facilita en so les fites més rellevants que es van anar produint durant aquesta aventura.

Així doncs, aquestes etiquetes faciliten una informació específica de cada lloc en el qual posiciones el dispositiu lector, ajudant a identificar a l'usuari cec la zona en la qual està interactuant.

D'altra banda, en la pròpia peanya, a més de la identificació en braille del producte, s'han habilitat dues etiquetes que ofereixen, a través de la síntesi de veu, una breu explicació en relació a aquest descobridor i al propi viatge.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Publicador de contenidos

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)